Ölmeden morgun yanına koydular

Nurettin Dayan

Nurettin Dayan

  • Kanser hastası tutsak Nurettin Dayan'ın avukatı Nuri Ekinci, müvekkilinin hastane morgunun yanındaki koğuşta tutulmasına tepki göstererek, "4. evrede olan bir kişi bunlara maruz kalıyor. Nasıl iyileşsin?" diye sordu.

Beşiri T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 34 yaşındaki Nurettin Dayan'a, 4. evre akciğer kanseri teşhisi konuldu. Dayan, Sêrt’te 2008'de Newroz kutlamasında gözaltına alındı ve “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlamasıyla üç ay cezaevinde kaldı. Tahliyeden sonra yargılandığı davadan 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dayan’ın cezası 2012'de Yargıtay tarafından onandı. Dayan, 2021'de tekrar tutuklandı. Dayan, geçen yıl Êlih’te bulunan hastaneye sevk edildi; ciğerindeki su alındıktan sonra yeniden cezaevine gönderildi. Ağrıları devam eden Dayan, bir kez daha hastaneye kaldırılsa da tedavi değişmedi. Yemek yiyemeyen ve gittikçe kilo kaybeden Dayan, artan ağrıları nedeniyle fenalaşması üzerine yeniden hastaneye kaldırıldı, buradan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edildi. 2 Eylül’de çıkan sonuçta akciğer kanseri ve 4. evre olduğu ortaya çıktı. Ekinci, 2 buçuk yıllık ihmale işaret ederek, "Doktorların bize dediği şey akciğerlerin söndüğü, beyine nüksetme olasılığının olduğu yönünde” dedi.

Nasıl iyileşsin?

Kanser olan biri için önemli olanın moral ve motivasyon olduğunu belirten Ekinci, şunları söyledi: “Müvekkilim 22 Ağustos’tan bu yana Dicle Tıp Fakültesi’nin -1. katında bulunan bir koğuşta tutuluyor. Hemen yanında da morg var. Akciğer kanseriyle mücadele eden müvekkilim ailesi ile sadece bir kez, o da 15 dakika görüşebildi. Müvekkilim tedavi için Onkoloji bölümü veya ana binaya götürüldüğünde, 3 gardiyan 3 jandarma tarafından ve elleri kelepçeli götürülüyor. Başka işlemleri yapıldığında da bu durum yaşanıyor. Sadece kaldığı hastane koğuşunda elleri kelepçeli değil. Yani düşünün 4’üncü evrede olan bir kişi bunlara maruz kalıyor. Nasıl iyileşsin?”

 

* * *

Yargıtay kararına rağmen tahliyesine 6 ey engelleme

'İmralı Sekretaryası’nda yer alan tutsaklardan Çetin Arkaş'ın tahliyesi, İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla "iyi halli değil" gerekçesiyle 6 ay uzatıldı. 

Isparta'da 1992'de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) yapılan yargılamada "Devletin birliğini bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Çetin Arkaş'ın tahliyesi engelleniyor.  Çetin Arkaş, "diyalog sürecinin" devam ettiği 15 Mart 2015'te "sekreterya görevi" için İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Arkaş, burada 9 ay 10 gün kaldıktan sonra, 16 Aralık 2015'te Silivri Cezaevi’ne sevk edildi. 

Arkaş'ın 7 Şubat 2022'de şartlı tahliye olması gerekiyordu. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 3 Şubat 2022'de hazırlanan son müddetnamede, hakkında üç ve üzeri sayıda hücre cezası bulunduğu gerekçesiyle şartlı tahliyeden yararlanamayacağı; infaz süresinin 36 yıl olduğu belirtildi. Arkaş’ın avukatları, Yargıtay’a kanun yararına bozma başvurusunda bulundu. Başvuruyu kabul eden Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 22 Şubat 2024'te kanun yararına bozma kararı verdi. Arkaş’a verilen iki ayrı hücre cezası da avukatların İnfaz Hakimliklerine yaptığı başvurular sonucu düşürüldü.

Bu kez kurul devrede

Son düşme kararları sonrası hücre cezalarının sayısı üçün altına düştü. Avukatlar, müddetnamenin, yeni hukuksal duruma göre düzeltilmesi gerektiği yönünde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. Savcılık da 14 Haziran 2024'te yeni bir müddetname düzenleyerek, infaz yakma işlemini kaldırdı. Böylece Arkaş’ın hemen tahliye olması gerekirdi ama aynı tarihte Marmara (Silivri) Kapalı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, Arkaş’ın “iyi halli” olmadığına karar verdi. Üstelik "iyi halli" sayılması için 45 ve üstü puan yeterliyken 48,15 puana rağmen Arkaş'ın tahliyesini 6 ay uzattı. Kurul, Arkaş’ın 7 Şubat 2022'den itibaren 2 yıl 4 ay haksız bir şekilde hapsedildiğine dair Yargıtay kararını da görmezden geldi. Arkaş'ın avukatları, Silivri 1. İnfaz Hakimliğine itirazda bulundu. Hakimlik, 8 Temmuz 2024'te itirazı reddetti. Silivri 1. Ağır Ceza Mahkemesi de 28 Ağustos 2024'te kararı onayladı. Avukatları, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuruya hazırlanıyor. İSTANBUL

 

* * *

Verilmeyen mektuptan soruşturma

Tutsak Celal Acar hakkında farklı bir cezaevinde tutulan kardeşi tarafından gönderilen ve "sakıncalı" bulunarak teslim edilmeyen mektup nedeniyle soruşturma açıldı.  

İstanbul'da 21 Mart 2017'de tutuklandıktan sonra 15 yıl hapis cezasına çarptırılan ve şu an Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nden tutulan Tenzile Acar'ın Marmara 5 No'lu L Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki kardeşi Celal Acar'a gönderdiği mektup, Bakırköy Cezaevi Mektup Okuma Komisyonu'ndan geçti, ancak  Marmara Kapalı Cezaevi Mektup Okuma Komisyonu'nu "sakıncalı" bularak el koydu. 

Kaç kişi kaldıklarını söylemesi tehlikeli!

Okuma Komisyonu, mektupta Tenzile Acar'ın cezaevinde kaç kişi kaldıklarına dair verdiği bilgiyi "kurum asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü" ileri sürdü. Komisyon, ayrıca mektubun başka bir paragrafında "örgütle ilişkili farklı bir yapının" isminin geçtiğini ve bununla "örgütsel haberleşme sağlandığını" ileri sürdü. Hangi "örgüt" olduğuna dair herhangi bir isme yer verilmedi. 

Komisyon, mektupla birlikte gönderilen fotoğrafları da Celal Acar'a vermedi. Söz konusu gerekçeler üzerinden Celal Acar hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Celal Acar, itirazda bulundu. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.