Otoasimilasyon girdabı

Kültür/Sanat Haberleri —

Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği

Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği

  • Êlih’te bulunan Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (ARÎ-DER) eşbaşkanı Meral Kaptan, Kürtçenin yaşamın her alanında kullanılması için mücadele verdiklerini, son yıllarda asimilasyonun yanı sıra otoasimilasyonun yaygınlaştığını kaydetti.

Êlih’te bulunan Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği’nin (ARÎ-DER) Kürtçe kursları sürüyor. Kurulduğu 2018 yılından bu yana yüzlerce öğrenciye ders veren dernek, aynı zamanda Kürtçe dersler verebilecek öğretmenler yetiştiriyor. Dernek bünyesinde şu an 5 ayrı kursta Kürtçenin Kurmancî lehçesinde dersler veriliyor. Ayrıca derneğin öğretmenleri, kentte bulunan birçok sivil toplum örgütünde Kürtçe atölyeler düzenliyor. Derneğin her bir atölyesi 3 ay sürüyor. Atölyeler 3 ayrı seviyelerden oluşuyor. 3 ayrı seviyeyi de tamamlamayı başaran kursiyerler, daha sonra öğretmenlik atölyesine katılmaya hak kazanıyor. 

Dernekte, yeni dönem kayıtları da başladı. Başvurulara göre yeni kurslar açılacak. Derneği önümüzdeki süreçte Kürtçe kursların yanı sıra kırsal mahalleleri de kapsayan dil etkinlikleri planlıyor. 

Hem asimilasyon hem otoasimilasyon

Öğrencisi olduğu dernekte şu an hem öğretmenlik hem de eşbaşkanlık yapan Meral Kaptan, başvuruların sayısına göre atölye açtıklarını aktardı. Daha sonra başvuran kişilerle birlikte kursların saat ve günlerini belirlediklerini ifade eden Kaptan, dernekte şu an 20 kişinin aktif bir şekilde ders verdiğini söyledi. Kürtçenin yaşamın her alanında kullanılması için mücadele verdiklerine vurgu yapan Kaptan, son yıllarda asimilasyonun yanı sıra otoasimilasyonun yaygınlaştığını kaydetti. Otoasimilasyona karşı kentin her alanında yurttaşlarla bir araya gelip, farkındalık yaratmak istediklerini belirten Kaptan, "Çünkü otomasimilasyon Kürtçenin önündeki en büyük tehlikedir” dedi. 

Kürtçeye daha fazla sahip çıkalım

Fırat Söylemez de öğrencisi olduğu dernekte şu an Kürtçe öğretiyor. Söylemez, "Gelenlerin çoğu hiç Kürtçe bilmeyenlerden oluşuyor. Karadeniz, Ege, Marmara bölgelerinde buraya gelen öğretmenler de kursiyerlerimiz arasında yer alıyor. Öğretmenler, öğrenciler, aileler ve kent halkı ile anlaşmak için derneğe geliyor. 11 yaşından 50 yaşına kadar her yaş grubundan öğrencimiz var” diye konuştu. 

Anadil mücadelesinin önemine değinen Söylemez, son dönemlerde Kürtçeye dönük artan saldırılarla bu mücadelenin daha da anlamlı bir hale geldiğine vurgu yaptı. Söylemez, "Dilimizi savunmalıyız. Saldırılara karşı daha fazla Kürtçe demeliyiz. Herkes kendini sorumlu hissetmeli. Bunun mücadelesini kimse kimseye bırakmamalı.  Halayımıza, dilimize, kültürümüze ve kimliğimize hep birlikte sahip çıkalım” dedi. 

Hedefim öğretmenlik

Dernekte Kürtçe dersi gören Helin Kaya ise Kürtçeyi ileri seviyede hem okuyup hem de yazmak için derneğe kayıt yaptırdığını söyledi. Kaya, hem erbane çaldığını hem de resim çizdiğini aktardı. Kendi dilinde sanat faaliyetlerini yürütmek istediğini ifade eden Kaya, "Buradaki hedefim öğretmenliğe ulaşmak. Dilimiz varlığımızdır. Varlık gerekçesi olan dilimize sahip çıkmalıyız. Otoasimilasyon şuan dilin en büyük düşmanı, buna dikkat edilmeli. Bunun için herkes Kürtçe konuşup yazmalı” şeklinde konuştu.

FETHİ BALAMAN/MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.