Pezeşkiyan Bağdat’ta

Dünya Haberleri —

Mesut Pezeşkiyan

Mesut Pezeşkiyan

  • Temmuz ayında seçilen İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan, ilk yurtdışı ziyaretini Irak’a gerçekleştirdi. Irak’ın başkenti Bağdat’a resmi protokol ile karşılanan Pezeşkiyan ve heyeti Hükümet Sarayında görüşmelere başladı.

Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ve üst düzey yetkililer tarafından resmi törenle karşılanan Pezeşkiyan’a, ekonomi ve siyasetten geniş bir heyet eşlik ediyor. Ziyaretin, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini daha da derinleştirme hedefi ile gerçekleştirildiği duyuruldu. İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan ve yanındaki heyet Bağdat Havalimanın’da bir suikaste kurban giden Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ile Heşdi Şabi Komutanı Ebu Mehdi Mühendis'in vurulduğu yerdeki anıta çelenk bıraktı.

İki liderin, enerji işbirliği, sınır güvenliği ve bölgesel istikrar gibi konuları masaya yatırmaları bekleniyor. Pezeşkiyan’ın ayrıca Iraklı mevkidaşı ve diğer üst düzey yetkililerle de bir araya geleceği ifade ediliyor.

Reisi’nin bıraktığı yerden

Irak Başbakanlık Ofisi ziyareti, resmi sayfasınan ve X platformdan, bir dizi anlaşma imzalanması bekleniyor başılığı ile duyurdu. Hava alanında yapılan ilk karşılama ardınan Bağdat’taki Hükümet Sarayı’nda devam eden görüşmeler öncesi İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Irak Başbakanı es-Sudani’ye Ali Hamaney’inin gönderdiği özel plaketi taktim etti.

Gerçekleşen ilk toplantıda, iki ülke arasındaki işbirliği ve ortaklığın düzeyinin artırılmasına ilişkin bir dizi dosyanın konuşulduğu duyuruldu. Görüşmede el-Sudani, helikopter kazasında ölen eski Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin Irak'a yönelik tutumlarını hatırlatarak, iki ülke arasındaki ikili çalışmanın önemini vurguladı. İran Cumhurbaşkanı ise, sıcak karşılamalarından dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında, İran’ın ikili ilişkileri güçlendirmek istediğini, iki işbirliği programları ve mutabakat anlaşmalarını sürdürme arzusunu vurguladı.

Kurdistan'ı ziyaret de planda

Irak ziyareti kapsamında birçok kente gitmeyi planladığını açıklayan Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, gazetecilerin Kurdistan ile ilgili sorusuna, "İlişkilerimiz çok iyidir daha da iyi yapacağız" dedi. Pezeşkiyan Irak temasları kapsamında Hewlêr ve Silemanî'ye de gideceğini söyledi.

İran’ın güvenliği adına Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê (PJAK) dışındaki tüm Rojhilatlı Kürt örgütlerinin silahsızlandırılarak Federe Kurdistan’da mülteci kamplarına taşınasının etkileri de görüşülecek.

İki tarafın vergi işbirliği, tarım, doğal kaynaklar, iletişim, sosyal koruma, spor, eğitim, turizm, kültürel ve sanatsal değişim alanlarını içeren geniş bir mutabakat zaptı paketini imzalaması bekleniyor. BAĞDAT

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.