Polis gelip düğünü izlemiş

.

.

  • Esenyurt'ta Kürt ailenin düğününe yapılan polis baskınında gözaltına alınan düğün sahibi Tahsin Karcık, polislerin düğünün başında geldiğini, çay bile ikram ettiklerini ama insanları kışkırtıp suçüstü yapılmak istendiğini söyledi.

İstanbul’un Esenyurt ilçesine bağlı Pınar Mahallesi'nde bir Kürt düğününe baskın düzenleyen polisler, “Siyasi şarkılar” söylendiği gerekçesiyle aralarında düğün sahipleri ve müzisyenlerin bulunduğu 8 kişiyi gözaltına aldı. Kıraç Karakolu’nda götürülen ve “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması yöneltilen aile üyesi 5 kişi ifadeleri alındıktan sonra, savcılığa sevk edilen üç müzisyen de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Düğün sahiplerinden gelinin babası Tahsin Karcık, yapılan polis baskınını ve karakola götürülme sürecini Artı Gerçek’e anlattı.

Çay bile ikram ettik

Kızını evlendirdiği düğünün izinli olduğuna, düğünde insanların halay çekip eğlenmekten başka bir şey yapmadığına dikkat çeken Karcık, şunları söyledi: “Öncesinde kına yaptık, o da izinliydi ve hiçbir şey olmadı. Zaten düğünde de bir şey olmadı. Hani desem bağırdılar, slogan attılar; öyle bir şey de yok. Sıradan bir düğünde eğlenip halay çektik. Oraya kadar hiçbir şey yoktu. Düğünün başından bu yana da 2 sivil polis düğünü izleyip görüntü de alıyordu. Alsınlar, sorun değil. Biz çay da ikram ettik ama ne zaman ki biz düğünü bitirdik, dağılmaya başlayacaktık ki polisler gelip iki kişinin kolundan tuttu. Ben polisin yanına gittim, düğün sahibi olduğumu söyleyip ne olduğunu sordum. Şikâyet olduğunu söylediler. Halbuki düğünün başından sonuna oradaydılar. Eğer bir şey olduysa bile düğün sahibi olarak beni çağır yanına karakola gideceğiz, şikâyet var, de geleyim ama düğüne gelip iki kişinin kolunu tutmak… Orada insanları kışkırtmak, olay çıkınca da suçüstü yapmak istediler.”

Neden bu şarkıları söylediniz?

Polislerin müzisyenlerin yanı sıra düğüne gelen konuklardan da gözaltı yaptığını belirten Karcık, gözaltında kendilerine düğünde çalan ‘Oy Demirtaş’ şarkısının neden çalındığının ve söylendiğinin sorulduğunu kaydetti. Yıllardır Esenyurt’ta yaşadıklarını ve neredeyse her hafta bir Kürt düğünü olduğunu anımsatan Karcık, şöyle devam etti: “Bugüne kadar böyle bir sorun ile hiç karşılaşmadık. Bize neden Kürtçe şarkılar çalındığı, şarkı söyleyenlerin kim olduğu soruldu. Neymiş Kürtçe şarkı söylemişiz. Çünkü biz Kürt’üz, kendi yöremizden şarkılar çalıp söylüyoruz. Bize ‘Oy Demirtaş’ şarkısını neden söylediniz diyorlar. Neden söylemeyelim? Bir suç mu teşkil ediyor şarkı? Hayır. Her yörenin düğünü, adeti farklıdır. Bizi çok mağdur ettiler, düğünümüz mahvoldu. Milletin içinde biz kötü bir şey yapıyormuşuz gibi toplayıp götürmek nedir? Bize reva görülen nedir böyle?"

Kürtçe şarkılar yüzünden

Ailenin avukatlığını yapan Zilan Aydın ise müvekkillerinin “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla gözaltına alındıklarını, ancak serbest bırakıldıklarını hatırlatarak, “Kürtçe bir şarkı yüzünden gözaltı yapılıyor. Aile üyeleri ifadelerin ardından serbest bırakıldı. Müzisyenler de sabaha karşı serbest bırakıldı. Adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı tedbiri uygulanacak. Herkes serbest bırakıldı, ancak şarkıyı söyleyen müzisyen bugün ifade vermeye gidecek” dedi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.