Rojava’da meme kanseri farkındalığı

Kadın Haberleri —

Meme kanseri

Meme kanseri

  • Heyva Sor a Kurd Hastanesi, meme kanserinin erken teşhisi için Rojava’da ücretsiz hizmet sunuyor. 2024’ün başından bu yana test yapılan bin 235 kadından 24'üne meme kanseri teşhisi konuldu. Ayrıca 2 erkeğe de teşhis konuldu.

Qamişlo'daki Heyva Sor a Kurd Hastanesi, meme kanserinin erken teşhisi için bir kampanya başlattı. Sağlık Kurulu ve Suriye Kadın Vakfı’nın da katıldığı kampanya kapsamında, erken teşhis ve tedavi için seminerler düzenleniyor, broşürler dağıtılıyor. Heyva Sor a Kurd Hastanesi’nde radyoloji uzmanı olarak çalışan Warbîn Îbrahîm, Ekim ayında çalışma ve etkinliklerinin arttığını söyledi.

Aralıksız 5 yıl

ANHA’ya Heyva Sor a Kurd’un 5 yıldır bu alanda çalışma yürüttüğünü söyleyen Warbîn Îbrahîm, “Kadınları her gün hastanede ağırlıyoruz. Pembe Ekim'de çalışmalarımız ve etkinliklerimiz artıyor. Kadınlara mamografi ve ikonografi cihazlarıyla testler yapılıyor. Mamografi cihazı meme kanserini ilk evreden 3 yıl önce bile erken teşhis yapabiliyor. Memede tümör bulunması durumunda vücuttan doku örnekleri alınıyor veya şüpheli bölgeden doku alınıp mikroskopla inceleme yapılıyor. Çalışmaları ücretsiz yapıyoruz” dedi.

2 erkeğe de teşhis konuldu

Hastanenin verilerine göre, 2022 yılında test yapılan bin 860 kadından 35’ine, 2023 yılında bin 850 kadından 35’ine ve 2024’ün başından bu yana test yapılan bin 235 kadından 24'üne meme kanseri teşhisi konuldu. Warbîn Îbrahîm, ayrıca 2 erkeğe de meme kanseri teşhisi konulduğunu ifade etti. QAMIŞLO

***

Yüzde 30 değil, eşit temsiliyet

Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin yerel yöneticilerinin parlamentosu olan Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AYBYK), Türkiye'de kadınların siyasette yeterince temsil edilmediği gözleminden yola çıkarak, yerel planda karar makamlarına katılımlarının artırılması amacıyla asgari yüzde 30 aday kotası uygulanması çağrısı yaptı.

AYBYK'nın 31 Mart 2024 yerel seçimleriyle ilgili Strasbourg'da tartışılıp oylanan gözlem raporu 4’e karşı 65 oyla kabul edildi. Kararda Türkiye'deki son yerel seçimlerde kadın belediye başkanı ya da il genel meclis üyesi aday oranının sadece yüzde 15,7 olduğuna işaret edilerek, kimi siyasi partilerin belediye başkanlığı için "neredeyse hiç kadın aday göstermediği" kaydedildi.

Raporda, 2019 yerel seçimleri sonunda belediye başkanlarının sadece yüzde 3'ünün, belediye meclis üyelerinin yüzde 11'inin, muhtarların ise yüzde 2'den biraz fazlasının kadın olduğu hatırlatıldı.

En yüksek kota DEM’de

31 Mart yerel seçimlerinde Türkiye ve Kürdistan’daki 11 ilde kadın belediye başkanları seçildi. Bunların 6'sında CHP, 4'ünde DEM Parti ve 1'inde AKP'li kadın adaylar yarışı önde tamamladı.

Ancak yerel yönetimlerde DEM Parti’nin kazandığı 3 büyükşehir, 7 il, 58 ilçe ve 7 belde belediyenin hepsinde eşbaşkanlık sistemi esas alınıyor. STRASBOURG

 

***

Werîşe için

Rojhilatê Kurdistan’ın Sînê şehrindeki Barış Anneleri, 10 Ekim Dünya Ölüm Cezasıyla Mücadele Günü’nde süresiz açlık grevine başlayan Evin Cezaevi'nde tutsak olan Doğu Kürdistan Özgür Kadınlar Topluluğu (KJAR) üyesi Werîşe Muradî’ye destek vermek için açlık grevi eylemine başladı.

17 Ekim Perşembe günü başlatılan açlık grevi 3 gün sürecek. Sînê’de Abid Dağı eteklerinde bir araya gelen Barış Anneleri idamı simgeleyen ipleri ateşe vererek, "İdama hayır, özgür hayata evet" sloganını attı. Barış Anneleri ayrıca uluslararası kurumlara ‘İdama’ karşı daha güçlü mücadele çağrısı yaptı. SÎNÊ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.