Rojhilat isyanda, Evin Cezaevi direnişte

Kadın Haberleri —

Jina Amini

Jina Amini

  • Jîna Emînî’nin katledilmesinin 2’nci yıldönümünde, Rojhilatê Kurdistan’da halk genel greve giderken, Evin Cezaevin’deki kadın tutsaklar ise açlık grevine başladı. Avrupa'nın birçok ülkesinde de ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganıyla kadınlar alanlardaydı.

Jîna Emînî'nin 16 Eylül 2022'de rejime bağlı Irşad devriyeleri (Ahlak Polisi) tarafından katledilmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Jîna'nın katledilmesinden sonra binlerce kişi "Jin, Jiyan, Azadî" sloganıyla rejiminin uygulamalarını protesto etti. Aylarca süren serhildan 4 parça Kürdistan’ın yanı sıra Avrupa ve Ortadoğu’ya yayıldı. Kadınlar, serhildanın ikinci yıldönümünde onlarca yerde alanlara çıkarak aynı sloganı haykırdı.

Öte yandan Kurdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) ve Doğu Kurdistan Özgür Kadın Hareketi (KJAR) ile birçok siyasi ve örgütünü çağrısı üzerine, Rojhilatê Kurdistan’da genel greve gidildi. Rojhilat'ın tüm kentlerinde esnaflar işyerlerini açmadı.

 

Frankfurt

Avrupa’da kesintisiz eylemler

Almanya'nın Berlin ve Frankfurt şehirleri, İsveç'in başkenti Stockholm ve Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da da on binlerce kişi alanlara çıktı. Frankfurt’ta Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), KJAR ve İran demokratik kurumları tarafından organize edilen yürüyüş Hauptwache’de başlayıp Alte Oper’de sona erdi.

Eylemde TJK-E tarafından yapılan açıklamada şu mesajlar verildi: "İran kadınların ve aktivistlerin isteklerini giderek artan bir sertlikle karşılık veriyor. Devlet, halkın artan dayanışmasını kırmak için infazlara yöneliyor. Korku atmosferi yaratmak ve her türlü protestoyu baştan sona erdirmek amacıyla insanları idam ediyor. Cezaevlerinde yaygın işkence uygulanıyor, ifade özgürlüğü sistematik olarak bastırılıyor ve aktivistler sürekli gözetim altında tutuluyor. Zorunlu başörtüsüne karşı çıkan kadınlar kamuoyu önünde aşağılanıyor, tutuklanıyor veya dövülüyor. Devlet, ülkenin sosyal ve ekonomik sorunlarını görmezden gelerek iktidarını sürdürmek için şiddete başvuruyor."

Kadınlar sokaklardan ayrılmadı

Stockholm’da Ronak Kadın Meclisi ve Amara Kadın Meclisi tarafından organize edilen eylem, Norrabantorget Meydanı’nda gerçekleşti. Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-E) bildirisi okunduktan sonra Ronak ve Amara Kadın Meclisi adına konuşmalar yapıldı. Amsterdam’da Tarihi Dam Meydanı’nda gerçekleştirilen eyleme çevre yoğun ilgi gösterdi.

 

Berlin

Berlin’de ise KJAR-Berlin, Jinen Xwendakar, Verein Iranischer Fluchtlinge in Berlin organizesiyle Hermannplatz Meydanı’nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları kısa konuşmalar yaparak, yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme Cenî Kürt Kadın Barış Ofisi, Afganistan Kolektifi, Dest Dan Kadın meclisi ve çok sayıda kolektif katıldı.

Kürdistan Soli Komite Freiburg ve Nuda Kadın Meclisi, Jîna Emînî ve idama mahkum edilen 4 kadın aktivist için Freiburg şehir merkezinde ve Freiburg Üniversitesi'nin önünde bilgilendirme stantları açtı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdikleri eylemde bildiriler ve el ilanları dağıtıldı ve idama karşı imza kampanyasına dikkat çekildi.

 

Hannover

Almanya'nın Bremen kentinde, “Widerstand lebt- Frauen kampfen witer!” (Direniş sürüyor- Kadınlar mücadele devam ediyor) şiarıyla Sêvê Kadın Meclisi (Frauenrat Sêvê) organize ettiği eylem, 8 März Frauenorganisation (8 Mart Kadın Organizasyonu), Iranische afghanische Frauen (İranlı Afgan Kadınlar), Antifa United, Queeraspora ve Defend Kurdistan inisiyatifinin tarafından desteklendi. Almanya’nın Kiel şehrinde bulunan Europaplatz'ta Jîna Emînî anıldı.

41 yıllık rejimden intikam alacağız

Brüksel’de Kürdistanlılar, PJAK ve KJAR komiteleri öncülüğünde İran Büyükelçiliği önünde toplandı. PJAK ve KJAR Avrupa Komitesi adına okunan bildiride şu ifadelere yer verildi: “Bugün isyanın başlangıcının ve Jin Jiyan Azadî felsefesinin yayılmasının ikinci yıl dönümü. Bu slogan tüm dünyaya yayılmış ve arkasında yatan felsefenin gücü sayesinde dünyanın tüm özgürlükçü insanları için büyük bir umut haline gelmiş ve aynı zamanda dünyanın birçok büyük diktatörünü de korkutmuştur. Kürt halkının mücadelecileri olarak sözümüz sözdür; 41 yıllık bu rejimin tüm mağdurlarının, canlarını feda eden tüm insanların kanlarını yerde bırakmayacağız. Bu güçlü sloganın sahibinin Sayın Abdullah Öcalan’a ait olduğunu biliyoruz ve bunu her yerde ve her zamankinden daha fazla savunmamız gerekiyor. Bizler her zaman o şehitlerin takipçisi olacağız, her zaman halk serhildanlarına sahip çıkacağız.”

***

14 öğretmen ifadeye çağrıldı

İran rejimi bir gözaltı dalgası başlattı. Sine Öğretmenler Meslek Birliği’nin 14 üyesi İran güvenlik güçleri tarafından ifadeye çağrıldı. 3’ü kadın, 11’i erkek olmak üzere toplam 14 öğretmenin dün sabah saat 9’da ‘İran hükümetine karşı faaliyetler’ ve ‘kamu güvenliğini tehdit’ suçlamasıyla ifadeye çağrıldı.

Rojhilatê Kurdistan’daki öğretmenler özellikle son bir ay içerisinde, halkın memnuniyetsizliğine destek verdikleri gerekçesiyle sık sık mahkemeye çağrılıyor, gözaltına alınıyor ve cezalandırılıyor.

***

6’sı kadın 142 kişi katledildi

Rojhilatê Kurdistan İnsan Hakları Örgütü, ‘Jin Jiyan Azadî’ eylemlerinde İran rejimi tarafından katledilen Kürtlere ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada 136’sı erkek, 6’sı kadın olmak üzere yaklaşık 142 kişinin yaşamını yitirdiği, bunlardan 12’sinin 18 yaş altı, 117’sinin ise 19 yaş, 9 kişinin 50 yaş üstü olduğu kaydedildi. Bu kişilerden 22’si Sine, 17’si Bokan, 15’i Mahabad, 9’u Kirmaşan, 2’si Quçan ve 18’si ise İran’da katledildi.

25 kadın idam edildi

İran İnsan Hakları Örgütü’nün verilerine göre ise İran ve Rojhilat’ta yılın başından bu yana 25’i kadın olmak üzere 427 kişi idam edildi. İran’da geçen yıl 834 kişi idam edildi. Son 14 yılda en fazla idamın 972 kişiyle 2015 yılında gerçekleştiği, idam edilenlerin siyasi faaliyetler nedeniyle tutuklananlar olduğu belirtildi. Örgüt, geçtiğimiz hafta 18 aydır cezaevinde bulunan Kirmaşanlı Mustafa Feşî isimli Kürt yurttaşın idam edildiğini duyurdu.

Henüz 12 yaşında

İran rejimi ayrıca Sistan-Belucistan’ın Raskiye ilçesi yakınlarındaki Cekeguri köyünde bir aracı taradı. Saldırıda aracın devrildiği ve İhsan Askani (12) adlı çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca bir çocuğun da ağır yaralandığı bildirildi.

***

Evin Cezaevi’nde direniş

‘Jin, Jiyan, Azadî’ serhildanının 2’nci yıl dönümün de Evin Cezaevi’nde 34 siyasi kadın tutsak açlık grevine başladı. Eylem 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi’nin dijital medya hesabından paylaşılan eyleme ilişkin şunlar belirtildi: “Jina Emînî’nin katledilmesiyle başlayan ‘Jin Jiyan Azadî’ eylemlerinin 2’nci yıl dönümü vesilesiyle Evin Cezaevi’nin avlusunda toplanan 25’ten fazla siyasi tutsak kadın, pankartlara sloganlar yazıp cezaevinin duvarlarına astı. Yine cezaevi koridorunda ve avlusunda ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganları atıldı, eylemler esnasında katledilen ve idam edilenlerin isimleri okundu. Kadın tutsaklar kadınlara yönelik başörtüsü dayatma politikalarını kınamak amacıyla başörtülerini çıkarıp cezaevi bahçesinde yaktı. Direnişçi kadınlar İran halkıyla birlikte başlatılan genel greve destek vermek amacıyla Pazar günü açlık grevine başlayacak.”

***

Kadınlara çağrı

Bakurê Kurdistan’ın Êlih (Batman), Şirnex (Şırnak), İstanbul ve daha birçok kentte Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde kadınlar, Jîna Emînî için alanlara çıkacak. TJA, bu kapsamda tüm kadınlara yarın alanlara çıkma çağrısında bulundu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.