Savaşı ve göçü resmediyor
Kültür/Sanat Haberleri —
- İsviçre’de sürgünde yaşayan Rojavalı ressam Jango Mousa, resimleriyle göç ve savaşa dikkat çekiyor.
ALİ ÖZŞERİK
ZÜRİH
İsviçre’de mülteci olarak yaşayan Rojavalı ressam Jango Mousa’nın hayatı resimlerine de yansıyor.
Rojava’nın Amude kentinde doğan 54 yaşındaki Jango Mousa, liseye kadar bu kentte eğitim hayatını sürdürmüş. 1985 yılında Şam Üniversitesi resim bölümüne kayıt olan Mousa, 1986 yılında St. Petersburg Repin Resim Akademisine kaydını yaptırır. Burada 6 yıl eğitim alan Mousa, mastırını da bu okulda tamamlar. Burada 3 yıl da tiyatro eğitimi alan Mousa, 1996 yılında Suriye'ye döner. 2005-2013 yılına kadar Şam Üniversitesinde Resim Tekniği konusunda öğretim görevlisi olarak çalışan Mousa, Suriye ve Rojava'da yaşanan savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalır. 2013 yılından beri İsviçre'de sürgünde yaşayan Mousa, sanat yaşamını, mülteciliği ve bunun mesleğine yansımalarını gazetemize değerlendirdi.
‘Ülkemde yaşamak isterdim’
Savaş başladıktan sonra 3 yıl Suriye'de kaldığını ama bütün imkanlar tükendiği ve başka şansı olmadığı için sürgüne çıkmak zorunda kaldığını belirten Mousa, "Özellikle aydınlar ve sanatçılar için yaşam zorluklar ve riskler taşıyordu. Kopmak elbette kötü bir duyguydu. Elbette ülkemde yaşamak isterim. Ama özgür, demokratik bir ülkede" diyor.
Mültecilere açık değil
Mülteci bir sanatçı olarak sürgünde zorluklarla karşı karşıya geldiğini ifade eden Mousa yaşadıklarını şöyle özetliyor: “İnsanın kendini ifade etme biçiminin en iyi yolunun sanat olduğuna inanıyorum. İsviçre’de bu konuların önemsenmediğini ve bu alanların mültecilere de açık olmadığını fark ettim. İsviçreli sanatçılar bile yaşamlarını idame ettirmek için başka işler yapmak zorunda kalıyor. Burada resim yapma tekniği çok zayıf. İsviçre gibi bir ülkede resim akademisi yok ve benim en büyük amaçlarımda biri bu akademinin açılmasını sağlamaktır.”
Savaş sergisi ilgi gördü
Kürdistanlı sanatçı Mousa şu ana kadar çeşitli yıllar ve zamanlarda Şam, Beyrut, St. Petersburg, Kuveyt, Dubai, Stockholm, Schaffhausen ve Thurgau'da sergiler açmış. İsviçre’de de Löwen Sommesi'de bir resim sergisi açtığını aktaran Mousa, "Serginin teması savaştı ve yoğun ilgi gördü. Ardından Perigrina Stittuns'da sanatçı Lio Bettina ile birlikte Kreuzlingin'de ve İsviçreli sanatçıların yer vermesiyle Schaffhausen’de sergiler açtım" bilgilerini paylaşıyor.
Akademi çalışmalarında ısrarını sürdüreceğini ve sanatsal faaliyetlerini sürdüreceğini de vurgulayan Jango Mousa, yeni bir sergi hazırlığı içinde de olduğunu belirtiyor.
'Ana temam insan'
Resimlerinde tema olarak insanı esas aldığını belirten Mousa, “Ülkesinden kopan insanların temalarını esas alıyorum. Son zamanlarda hep balık resimleri yaptım. Burada bu kopuşu simgeliyor. Sudan çıkmış balık, suyun dışındaki balık. Bazen bir sandalyenin, bazen bir terazinin üstünde ama suyun dışında gibi. Genel olarak resimlerimde bunlar oluyor” diyor.