Şirnex ve Erzirom’da ev baskınları

Polis baskını

Polis baskını

  • Şirnex’in Hezex ilçesi ile Erzirom’da dün sabah yapılan ev baskınlarında aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Erzirom İl Eşbaşkanı Ramazan Karakaş’ın da bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. 

Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesine bağlı Hespîst köyüne yapılan baskınlarda Murat-Hasibe Tekin çifti ile Sadiye Tekin ve Mervan Tekin, askerler tarafından gözaltına alınd. Gözaltına alınanlar, İdil İlçe Jandarma Komutanlığına götürüldü.

Erzirom’da da yapılan ev baskınlarında DBP Erzirom İl Eşbaşkanı Ramazan Karakaş ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Qereyazi eski İlçe Eşbaşkanı Çetin Demir gözaltına alındı. Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Demir ve Karakaş, Agirî’ye götürüldü. ERZIROM

 

* * *

Korucular köylüleri taradı

Hîzan'da korucuların düzenlediği silahlı saldırıda dördü ağır, 11 kişi yaralandı.

Bedlîs’in Hîzan (Hizan) ilçesine bağlı Agorê köyünde yaşayan korucular ile Şên köyü sakinler arasında çıkan kavgada dördü ağır 11 kişi yaralandı. Agorê köyündeki korucular, önceki akşam saatlerinde Şên köyü sakinlerine saldırdı. Korucuların, Şên köyü sakinlerinin arazilerine el koymak için silahlı saldırıda bulundukları iddia edildi. Yaşanan kavga, kent merkezinde de devam etti. Kavgada aralarında Şên köyünün muhtarının da olduğun dördü ağır,11 kişi yaralandı. 

Şên köyü, saldırı sonrası askerler tarafından ablukaya alındı. Konuya dair görüştüğümüz Şên köyü sakinlerinden bir yurttaş, "Üç yıl önce de bu korucular yine saldırı gerçekleştirdi ve bir çocuğu katletti. ‘Devlet arkamızda bize bir şey olmaz’ diyerek bu saldırıyı yine gerçekleştirdiler. Köyümüz şu an abluka altında, hastaneye gidip hastalarımıza bakmamıza bile izin vermiyorlar. Korucular, uzman çavuşlar eşliğinde hastanenin önüne gelip bize gözdağı veriyor. Şu an köyümüzün muhtarı ağır yaralı ve tedavi altında. Her an yeni bir saldırı gerçekleştirme durumları olabilir" dedi. 

Şên köyünde yaşayan ve ve başka bir yere taşınmak zorunda kalan bir başka yurttaş ise şunları söyledi: "Köyde (Şên) çok az kişi kalmış ve bunlara zorbalık ediliyor. Her defasında koruculuk üzerinden kendilerini haklı çıkarmaya çalışıyorlar. Bir hafta önce yine köyün içine kadar hayvanlarını getirip, 'Buralar bizimdir, siz çıkıp gideceksiniz' demişler. Köyde kalan yurttaşları tehdit ediyorlar, en son dört gün önce çobanı dövdüler ve hastanelik ettiler. Dün de devletin kendilerine verdiği silahla sabaha kadar köyü taradılar." 

Bir başka yurttaş da, olayın "husumet" olarak gösterilmesine tepki gösterdi. Yurttaş, "Her olaydan sonra bunlar çıkıp 'Bu köy terördür, biz korucuyuz. Devletin gücü arkamızda' deyip bizi haksız çıkarmaya çalışıyor. Silahla defalarca köyleri taradılar, evleri taradılar, hayvanları taradılar. İlla 20-30 kişi ölsün mü?" diye sordu. BEDLÎS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.