St. Pauli'yi sev, ırkçılıktan nefret et

Toplum/Yaşam Haberleri —

St. Pauli taraftarı

St. Pauli taraftarı

  • Che Guevara, Zapatalar, Kürtler ve tüm ezilenlerin takımı St. Pauli, Bundesliga’ya geri dönüyor. Liman işçileri ve yoksul emekçiler tarafından kurulan St. Pauli, bir kulüpten daha fazlası. “Faşizm bir düşünce değil bir suçtur” , “Faşistlere futbol yok”  diyebilen taraftarlara sahip olan kulüp, Hamburg kentinin nüfusundan çok daha fazla hayrana sahip.

TİJDA YAĞMUR

Herhangi bir pazar günü gibiydi ama bugün farklıydı. Hamburg'daki Millerntor-Stadion'da atmosfer her zamanki gibiydi: Binlerce kahverengi gömlek, korsan kafatası taşıyan bayraklar ve LGBTQI+ topluluğunun, Filistin'in ya da Ernesto Che Guevara'nın ünlü görüntüsünü taşıyan diğer bayraklar. Kırmızı yıldızın üstünde röveşata çeken bir Zapatista'dan, "önemli olan tek şey aşktır" yazısına kadar, stadyum duvarlarındaki her duvar resmi, serbest ifade için bir tuval olarak, oyunun bitişini bekleyen taraftarlarla birlikte şarkı söylemek için birleşmiş gibiydi.

13 yılın ardından…

St. Pauli, VfL Osnabrück karşısında 3-1 önde iken, son düdük çaldı. Binlerce coşkulu taraftar sahaya indi ve çimenleri karınca istilası gibi görünmez hale getirdi. Dünyanın en ilerici kulübü olarak adlandırılan punk takımı, ikinci ligde geçirdiği 13 yılın ardından Alman futbol elitleri arasına dönüşünü kesinleştirdi.

Bu ziyaret, oyuncu Bejamin Adrion'un emekliliğinden sonra başkanlık ettiği Viva con Agua Sankt Pauli derneği için tohum oldu. Kulüp ve Hamburg'daki taraftarlar tarafından finanse edilen proje, Havana'daki okullar için 150 su pompası inşa etti ve daha sonra temiz suya erişim kampanyalarını teşvik etmek amacıyla dünyanın diğer ülkelerine yayıldı.

 

 

En azından futbol devrimi

"Devrim, en azından futbol devrimi, sadece bir ülkede gerçekleşemez. Bu yüzden bu uzun enternasyonalist mücadelede, St. Pauli'nin üyeleri ve destekçileri, spor alanında hayal edilemeyecek kardeşlik gösterileri sundular. 1980'lerde, takımın birkaç oyuncusu Sandinista Devrim Dayanışma Tugayları'na katılarak Daniel Ortega ve Tomás Borge tarafından yönetilen süreci desteklemek için Nikaragua'ya seyahat etti" diye yazdı gazeteci Mariano Schuster, 2013 yılında yayınlanan Club Atlético Revolución başlıklı makalesinde.

Lig Korsanları

El Pais’ten Andrês Rodriguez’in kaleme aldığı haberinde St. Pauli'nin yıllar boyunca özdeşleştiği bir diğer hareket ise, Subcomandante Marcos liderliğindeki Meksika'daki Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) idi. 2021 yılında, St. Pauli, Chiapas eyaletindeki yerli topluluklarla dayanışma etkinliği düzenledi. Avrupa'daki EZLN delegasyonunun, eski kıtanın sosyal ve sol hareketleriyle doğrudan bir değişim çerçevesinde gerçekleştirdiği bir gezi kapsamında, Lig Korsanları delegasyonu dostluk maçı ve "asi futbol" üzerine bir değişim için kabul etti.

St. Pauli'nin kadın takımı, milis üyelerinden oluşan Ixchel Ramona adlı bir Zapatista takımını ağırladı. Meksika takımının adı, Maya mitolojisinden, aşk ve tıp tanrıçasından ve 1994 yılında Zapatista ordusunu San Cristóbal de las Casas'a götüren, kurtuluş teolojisinde eğitim almış bir devrimci olan Komutan Ramona'ya bir övgü olarak geliyor.

"36 yerli ve milis kadından oluşan Ixchel Ramona takımının Avrupa ülkelerinin spor sahalarına ulaşabilmesi, çift sembolik mesaj taşır: Diğer yoldaşlarla kardeşlik ve askeri disiplinden takım çalışmasının örneği. Yani, sadece sporculardan değil, kolektif çalışmaya entegre olmak için dağlarda ve ormanlarda eğitim almış olanlardan bahsediyoruz" diye yazdı antropolog Juan Trujillo Limones, o dönemde yayınlanan bir görüş yazısında.

St. Pauli'nin Meksika ile ilişkisi

St. Pauli'nin Meksika ile ilişkisi müzik aracılığıyla da kurulmuştur. Kulüp, Almanya turlarından birinde grubun saksofoncusu Missael Oseguera aracılığıyla kurumun "St. Pauli'yi sev, ırkçılıktan nefret et" mottosuna dayanan felsefesini fark eden ska grubu Panteón Rococó ile kardeşçe bir ilişki sürdürmektedir. Kulübün 100. yıl dönümünde, Hans Albers'in Das Herz Von St. Pauli (St. Pauli'nin Kalbi) şarkısını Almanca ve İspanyolca olarak seslendirmeleri için müzisyenleri davet ettiler. 14 yıl önce Hamburg'da yapılan anma konserini bu şarkıyla kapattılar ve kulübün Bundesliga'ya terfini sosyal medya hesapları aracılığıyla kutladılar.

 

 

530'dan fazla kayıtlı taraftar kulübü

St. Pauli'nin dünya çapında 530'dan fazla kayıtlı taraftar kulübü bulunmaktadır. Arjantin, Kolombiya ve Meksika'da şubeleri vardır. 36 yaşındaki Javier Saldaña Izquierdo, bir arkadaşının ona Panteón Rococó şarkısını tanıtmasından bu yana 14 yıldır kulübün hayranıdır. Saat farkı nedeniyle, maçı sabah 5'te takip ediyordu. İkinci ve üçüncü goller girerken, gözyaşları içinde sevinçten ağladığını ve komşuların sabahın erken saatlerindeki gürültü için ona kızmasına rağmen, sevgili kulübünün terfisini coşkuyla kutladığını itiraf ediyor. "Bu ideoloji, kendimizi sevgiyle taşıma ve hiçbir anlamda üstünlüğün olmadığı inancı. Birbirimize yardım etmek, çünkü renkler ne olursa olsun eşitiz, bu düşünce tarzına göre yaşamak için beni değiştirdi, kendimi yeniden inşa etmeme neden oldu" diyor.

St. Pauli, Meksika'daki çeşitli sosyal projelerle çalışmaya başladı; boks ve karma dövüş sanatları gibi sporlar aracılığıyla sokak çocuklarına yardım etmekten, ABD'ye transit geçiş yapan göçmenler için tıbbi ve psikolojik yardım sağlayan bir sığınağı desteklemeye kadar. Hamburg'dan çok uzakta olsa da, değerler aynıdır. "Topluluğun kapsayıcılığı nedeniyle St. Pauli'ye aşık olduk. Birbirimize omuz omuza yardımcı olduğumuz sürece, başka bir tür toplumun mümkün olduğuna inanıyoruz" diyor Saldaña Izquierdo.

 

* * *

Ayıp olmuyor mu beyler?

* St. Pauli Futbol Kulübü 1910 yılında kuruldu. 1980'li yıllarda takımın kalesini koruyan Volker Sandinistalar'ın Somoza yönetimini devirmesi üzerine Nikaragua'ya gider ve burada, bir yıl boyunca devrimcilerle birlikte bir hastahane inşaatında gönüllü olarak çalışır. Sonra döner ve tekrar St. Pauli'nin kalesini korur.

* Hitler döneminde katledilen insanların isimlerinin yazılı olduğu bir anıtı Millerntor Stadyumu’na diken ve tribüne “Faşizm bir düşünce değil, bir suçtur” pankartını asan da bu klüp ve taraftarlarıdır.

* 8 Ağustos 1992 yılında Almanya’nın Rostock kentinde Neo -Naziler, Vietnamlılara ait bir mülteci kampını yakınca, St. Pauli takımı oyuncuları “Biz ırkçılık yapan bir şehrin takımıyla oynamayız” deyip, Rostock’la olan lig maçına çıkmadılar. Kulüp başkanı da oyuncuların bu tavrından gurur duyduğunu açıkladı.

* 2006 yılındaki ilk turnuvada St. Pauli takımı Tibet’e karşı 7-0 öndeyken, kendi seyircisi tribünlerden "Ayıp olmuyor mu beyler" diye bağırınca artık gol atmayı bıraktılar…

* Bir dönem Kürt futbolcu Deniz Naki’nin de top koşturduğu St. Pauli taraftarları düzenli olarak tribünlere “Freiheit für Kurdistan”, “Bijî YPG”, “Bijî Kurdistan” pankartını asarlar.

* Türk devletinin Rojava’ya saldırısını “Bijî Rojava” pankartı ve YPJ bayrakları ile protesto ettiği için 2020 yılında St. Pauli para cezasıyla karşı karşıya kaldı.

* 2019 yılında sosyal medya hesabı üzerinden Türk ordusunun Rojava’ya yönelik saldırısına destek veren St. Paulili Türk oyuncu Enver Cenk Şahin önce kadro dışı bırakıldı, ardından sözleşmesi feshedildi.

* Yakın zamanda Belçika’da Türk faşistlerin bir Kürt ailesinin linç edilmesine karşı St. Pauli net tavır sergiledi: “Bu saldırı sadece Rojavalı bir Kürt aileye değil, hepimize yönelikti. Türk çetesi aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu evi yakmakla tehdit etti. Bu bir terör eylemidir. Bozkurtları parçalayın ve yasaklayın.”

* Maraş merkezli 6 Şubat depremi sürecinde St. Pauli Spor Kulübü taraftarları, Amedspor Barikat-SCM halk koordinasyon merkezi ile dayanışma sağlamak amacıyla depremde etkilenen illerden Adıyaman’a gıda ve temel ihtiyaç malzemesi gönderdi.

* Solingen kentinde bir Türk ailenin yakıldığı katliamdan sonra Pauli futbolcular maça çıktılarında Türkçe yazılmış, “Faşistleri defedin, biz hepimiz kardeşiz!” pankartı taşıdılar.

* 1997 yılında Liman Hastanesi’nin kapatılmasına karşı, hastane çalışanları ve semt halkı ile birlikte eylemler yapan takımın, eğer hastanenin kapatılması durdurulmazsa “Hükümeti kaleye koyup penaltı atacağız“ pankartı ile sahaya çıkmaları büyük yankı yaratmıştı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.