Suikastten kurtuldu, yaşıyor

Dünya Haberleri —

Robert Fico

Robert Fico

  • Kabine toplantısı çıkışında uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanan ve dün gece ameliyata alınan Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun 'hayati tehlikeyi atlattığı' açıklandı.

Slovakya'nın Handlova kentinde düzenlenen hükümet toplantısından çıkışta halkı selamlayan Başbakan Robert Fico'ya silahla ateş eden zanlının kimliği netleşti. 5 el ateş eden saldırgan Başbakan’ın ağır yaralanmasına sebep oldu. Slovakya İçişleri Bakanı, Fico'nun karın, kol ve bacaklarından olmak üzere beş yerinden vurulduğunu söyledi. Saldırgan 71 yaşında Liberal sağ eğilimli bir şair. Slovakya Başbakan Yardımcısı Tomas Taraba ameliyatın iyi geçtiğini, Fico'nun artık hayati tehlikesinin bulunmadığını düşündüklerini belirterek "Tahmin ediyoruz ki kurtulacak" dedi. Yerel basın da Başbakan'ın bilincinin açıldığını aktardı. Başbakan hayati organlarındaki hasar sebebi ile yapay komaya sokuldu. Slovakya Cumhurbaşkanı ve Slovak siyasiler saldırıyı "demokrasiye yapılmış bir saldırı" diyerek kınadı.

Suikastçi sağ liberal görüşlü

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya silahla ateş eden suikastçinin kimliği netleşti. Fico'ya ateş eden kişinin 71 yaşındaki Juraj Cintula olduğu Slovak medyasına yansıdı. Slovakya'nın batısındaki Levica (Leva) kentinin sakini olduğu öğrenilen Juraj Cintula, bir alışveriş merkezinde eski bir güvenlik görevlisi olduğu, aynı zamanda edebiyatla ilgilendiği, üç şiir kitabı yayımladığı belirtildi. Slovak Yazarlar Derneği üyesi de olan zanlı, bu yılın başlarında Levice'de bir edebiyat kulübü de kurmuş.

Siyasi görüşlerini beğenmemiş!

Slovak medyasına göre liberal görüşleri savunan ve liberal muhalefet partilerini destekleyen Cintula'nın sorguda Başbakan Fico'yu neden vurduğu sorusunu "Hükümetin görüşlerine katılmıyorum" diye yanıtladığı bir video da medyaya düştü. Atkuality haber sitesinin ulaştığı Cintula'nın oğlu, babasının yasal silah ruhsatı sahibi olduğunu söyledi. Oğlu, "Babamın ne amaçladığı, ne planladığı, ne olup bittiği hakkında kesinlikle hiçbir fikrim yok" dedi.

Başbakan yapay komada

Bakanların ortak düzenlediği basın toplantısında, Çalışma Bakanı Erik Tomas, "Başbakan'ın durumu ciddi. Ameliyat uzun sürecek. Zira bir dizi organı zarar görmüş" dedi. Savunma Bakanı Robert Kalinak "Başbakan'ın durumu olağanüstü ciddi" diye ekledi. İçişleri Bakanı Matus Sutaj Estok, suikastın "siyasi nedenlerle" işlendiğini belirtti. Fico gibi Ukrayna'nın silahlandırılmasına ve Rusya'ya yaptırım uygulanmasına karşı çıkan siyasi müttefiki tarafından kazanılan nisandaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine atıf yapan Sutaj Estok, "Bu suikast siyasi amaçlıydı ve failin kararı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra doğdu" dedi. BRATİSLAVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.