Suikast sonrası vazgeçti

Dünya Haberleri —

Abdulfettah el-Burhan / foto:AFP

Abdulfettah el-Burhan / foto:AFP

  • Sudan’da Abdulfettah el-Burhan, askeri mezuniyet törenine düzenlenen saldırının ardından İsviçre'de RSF ile yapılacak barış görüşmelerine katılmayacağını söyledi.

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan, ordu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında bir yıldan fazla süredir devam eden çatışmaları sonlandırmak için İsviçre’de yapılacak görüşmelere katılmayacağını açıkladı. El-Burhan’ın katılmama kararı, Sudan'ın doğusundaki Gibeit ordu üssünde düzenlenen ve en az beş kişinin ölümüne yol açan drone saldırısı ardından geldi. Askeri mezuniyet törenine düzenlenen saldırıdan sağ kurtulduğunu duyuran fiili devlet başkanı Burhan askerlere hitaben yaptığı konuşmada, "Geri çekilmeyeceğiz, teslim olmayacağız ve müzakere etmeyeceğiz" dedi.

15 binden fazla ölüm

Açıklama ordu destekli hükümetin kaçtığı Port Sudan'ın yaklaşık 100 km güneybatısındaki Gibeit üssünde, yapıldı. Birleşmiş Milletler tahminlerine göre, çatışmalar dünyanın en büyük yerinden edilme krizini yarattı ve en az 15.500 kişiyi öldürdü.

Reuters haber ajansı tarafından doğrulanan drone saldırısının videosunda, bir vızıltı sesi duyulmadan önce askerlerin bir mezuniyet töreninde yürüdüğü görülüyor. Ardından bir patlama oluyor. Saldırının ardından Cibeyt'te çekildiği belirtilen görüntülerde, Burhan'ın, "Tek ordu, tek halk" sloganları atan coşkulu siviller tarafından çevrelendiği görülüyor.

İslamcılar yapmıştır!

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı ancak ülkenin geniş bölgelerini kontrol eden RSF saldırıdan sorumlu olduğu iddialarını reddetti. Çarşamba günü, RSF'nin hukuk danışmanı Muhammed el-Muhtar Reuters'a saldırının "İslamcılar arasındaki iç anlaşmazlıkların sonucu" olduğunu söyledi. HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.