Haniye Tahran’da öldürüldü, İran’dan intikam sözü

Dünya Haberleri —

İsmail Haniye cenaze töreni

İsmail Haniye cenaze töreni

  • İsmail Haniye’nin İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin töreni için gittiği Tahran’da güdümlü füze ile öldürülmesi, Ortadoğu siyasetinde sarsıntı yarattı. İran Haniye’ye suikastın intikamını alacağını en üst düzeyden duyurdu. Ülkede kepenkeler kapandı, 3 günlük yas ilan edildi.
  • İran’ın dini lideri Hamaney, suikast ardından en sert tepkiyi gösterdi. Kendi evinde konuklarının öldürülmesine dair açıklama yapan Hamaney; “Katil ve terörist Siyonist rejim, bizim aziz misafirimizi bizim evimizde şehit etti ve bizim içimizi dağladı. Kendisi için de ağır bir cezanın zeminini yarattı” dedi.
  • Hamas koruması ile birlikte yaşamını yitiren Haniye’ye suikastten İsrail’i sorumlu tuttu. İran çok yönlü araştırma başlattırken, Haniye’nin yaşadığı Katar, Rusya ve Çin kınama yayınladı. ABD olası bir saldırıda İsrail’i koruyacağını söyledi. İran’ın Lübnan’daki müttefiki Hizbullah İsrail’i sorumlu tuttu. 

Hamas lideri İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran’da uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Haniye’nin konutuna gece saat 02:00 sularında düzenlenen saldırıda yaşamını yitirdiğini duyuran Hamas, saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu. İsmail Haniye’nin yaşadığı Katar’dan İran’a, yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın göreve başlayacağı törene katılmak için gittiği belirtiliyor. Saldırının Haniye’nin konutunu hedef alan güdümlü bir füze ile gerçekleştiği netlik kazandı. İran intikam yemini ederken 3 günlük ulusal yas ilan edildi. 

2017 yılında Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı olarak seçilen İsmail Haniye, Gazze savaşının sonlandırılması için yapılan görüşmelere de Hamas’ı temsilen katılıyordu. Çoğunlukla Katar’da yaşayan Haniye’nin üç oğlu da İsrail'in 10 Nisan'da Gazze'de düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetmişti.

Saldırı hakkında ilk açıklamayı yapan İran Devrim Muhafızları, Haniye'nin Çarşamba sabaha karşı düzenlenen saldırıda koruma görevlilerinden biriyle birlikte hayatını kaybettiğini belirtti. Devrim Muhafızları'ndan yapılan açıklamada, "Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'daki evi vuruldu. Haniye ve bir koruması, saldırı sonucu şehit oldu" denildi.

Filistin devlet Başkanı Mahmud Abbas, Haniye'nin öldürülmesini "korkakça bir hareket" olarak nitelendirdi. Suikastı kınayan Abbas, Filistin halkına, İsrail'e karşı birlikte hareket etme, sabırlı olma ve işgale karşı sağlam durma" çağrısı yaptı. Hamas, Haniye’nin suikasta uğradığı haberini doğrularken İran devlet televizyonu da Haniye’nin Tahran’da vurulduğunu duyurdu. Hamas’tan yapılan açıklamada, “Haniye’nin konutuna yapılan hain Siyonist bir saldırı sonucu” hayatını kaybettiğini belirtti. Hamas saldırının cezasız kalmayacağını ileri sürdü.

Hamaney: İntikam görevimiz

İran’ın en üst makamı olan Ayetullah Ali Hamaney en sert açıklamayı yaptı. Hamaney, "İran topraklarında dökülen kanının intikamını almayı görev biliyoruz" vurgusunu yaptı. Fars haber ajansı, İdini lider Hamaney'in mesajını şöyle aktardı: "Aziz İran halkı, Filistin’in seçkin ve kahraman lideri Sayın İsmail Haniye dün gece yarısından sonra Allah’a kavuştu ve büyük Direniş Cephesi mateme büründü. Katil ve terörist Siyonist rejim, bizim aziz misafirimizi bizim evimizde şehit etti ve bizim içimizi dağladı. Fakat kendisi için de ağır bir cezanın zeminini yarattı. Biz, İran İslam Cumhuriyeti’nin içinde gerçekleşen bu acı ve zorlu olayda onun kanının intikamını almayı kendimize görev biliyoruz" dedi. 

Pezeşkiyan: Pişman edeceğiz

İran üst düzey güvenlik konseyi üyelerinin İran dini lideri Hamaney'in konutunda biraraya geldikleri belirtiliyor. Toplantıya İran'ın elit asker grubu olarak bilinen Kudüs Gücü komutanlarının da katıldığı ifade ediliyor. 

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan saldırıyı kınayarak, İsrail'i bu "korkakça" suikast nedeniyle "pişman etme" sözü verdi. 

"İran İslam Cumhuriyeti, toprak bütünlüğünü, onurunu, haysiyetini ve şerefini savunacak ve korkakça eylemlerinden dolayı terörist işgalcileri pişman edecektir” diyen yeni Cumhurbaşkanı Dr. Pezeşkiyan, mesajında, 'Şüphesiz ki Allah, izzet ve intikam sahibidir'" ayetini de paylaştı.

İran Devrim Muhafızları yaptıkları açıklamada, "Haniye'nin öldürülmesine sert ve acı verici bir yanıt verilecek" ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise "Haniye'nin kanının boşuna dökülmediği" belirtilerek Haniye'ye yönelik saldırının İran ile Filistin direnişi arasındaki bağı daha da güçlendireceği kaydedildi. 

Çin kınadı ve uyardı

Çin de Haniye'nin suikasta uğramasının ardından bir kınama mesajı yayımladı. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan mesajda, Çin'in Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesine kesin bir dille karşı çıktığı ve kınadığını belirtilerek olayın daha fazla bölgesel istikrarsızlığa yol açabileceği ifade edildi.

Rusya: “Kabul edilemez”

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan da Haniye'nin öldürülmesinin ardından bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov devlet haber ajansı RIA'ya yaptığı açıklamada, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin “kesinlikle kabul edilemez bir siyasi cinayet” olduğunu söyledi. Bogdanov, “gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır” dedi.

Katar: Tansiyon yükselecek

Haniye'nin yaşadığı ülke durumundaki Katar'dan da suikast ardından kınama geldi. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, suikastın kınandığı belirtilirken Haniye'nin öldürülmesinin bölgede tansiyonun yükseltilmesi anlamına geleceğine dikkat çekildi.

Hizbullah kınadı 

Lübnan Hizbullah'ı, Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da gece saatlerinde öldürülmesinin ardından Çarşamba günü başsağlığı mesajı yayımladı. Hizbullah, açıklamasında suikastla ilgili olarak doğrudan İsrail'i suçlamadı ancak bunun İran'a bağlı grupları İsrail'e karşı daha kararlı hale getireceğini iddia etti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.