Talimat Valilik’ten

Silinen Kürtçe trafik uyarıları

Silinen Kürtçe trafik uyarıları

  • Amed’de Kürtçe trafik uyarı yazılarının talimatını Vali Murat Zorluoğlu’nun verdiği ortaya çıktı.

Amed Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük Amed'de de yaya yollarına yazılan Kürtçe "Hêdî (Yavaş)" ve "Pêşî Peya (Önce Yaya) yazılarının silinmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada Vali Murat Zorluoğlu’nun Cumartesi günü mesai saatleri dışında bir talimat göndererek yazıların yine mesai günü olmayan 28 Temmuz Pazar günü silinmesini istediğine dikkat çekti.

Buna cevaben Büyükşehir Eşbaşkanı Serra Bucak’ın özel kalem müdürlüğü tarafından resmi cevap yazıldığını ve henüz resmi yazışmalar tamamlanmadan yazıların silinmesine tepki gösterildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi ve Amed Barosu da yazıyı silenler hakkında suç duyurusunda bulundu. AMED

 

* * * 

Tutsaklara Kürtçe kitap yasağı

Cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin 3 aylık raporu açıklayan İHD Mersin Şubesi, tutsaklara Kürtçe kitap ve mektupların verilmediğini bildirdi. Dernek binasında açıklama yapan İHD Mersin Şube Sekreteri Bekir Sıtkı Keçeci, cezaevlerinde haksız disiplin cezalarının devam ettiğini belirterek, İnfaz Yasasının tutsakları sindirmek için keyfi bir araç olarak kullanıldığını belirtti. Hasta tutsaklara yapılan muamele sonucu tutsakların tedavi olmaktan bile kaçar konuma geldiğini söyleyen Keçeci,tutsakların haberleşme hakkının ihlal edildiğini de ekledi.

Keçeci şu bilgileri verdi: "Mahpuslara havalandırmaya çıkma, spor yapma, sosyalleşme imkanları tanınmayarak tecrit koşullarının dayatıldığı, eğitsel ve kültürel faaliyetlerin neredeyse tamamen durduğu, Kürtçe yazılan mektupların verilmediği ve sair ihlaller gözlemlenmiştir. Mahpuslara Yeni Yaşam gazetesi ve bakanlık onaylı Kürtçe ya da Kürt tarihi ile ilgili kitapların, Kürtçe mektupların verilmediği  keyfi şekilde kitap kotasının uygulandığı, kurum ve kuruluşlara yazılan dilekçelerin gönderilmediği ve sair ihlaller gözlemlenmiştir.” MERSİN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.