Hırsıza kayınpeder Ensarioğlu kıyağı

Mutlu Akbulut

Mutlu Akbulut

  • Kripto para ve internet dolandırıcılığı operasyonu sonrası tutuklanan AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun damadı Mutlu Akbulut, kayınpederinin devreye girmesi sonucu jet hızıyla serbest bırakıldı.

Türk medyasına göre; İstanbul’da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 30 milyon liralık kripto para dolandırıcılığı ve bilişim sistemlerini bozarak hırsızlık yaptıkları belirlenen çete üyelerine operasyon düzenledi. Gözaltına alınan isimler arasında, son olarak 8 yaşındaki Narin Güren cinayetiyle gündeme gelen AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun damadı Mutlu Akbulut'un da olduğu ortaya çıktı. Sorguları tamamlanan zanlılar, İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. Soruşturmayı yürüten savcılarca ifadesi alınan Mutlu Akbulut tutuklanma talebiyle nöbetçi sulh ceza sorgu hakimliğine sevk edildi. 

Tutuklandığı gün bırakıldı!

Hakimlikçe ifadesi alınan Mutlu Akbulut, "Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle hırsızlık, suç gelirlerinin aklanması, suçtan elde edilen gelirle mal varlığı edinilmesi" suçlarından tutuklandı. Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderilen Mutlu Akbulut’un, aynı gün nöbetçi asliye ceza hakimliğine itiraz edilmesi üzerine, 24 saat geçmeden serbest bırakıldığı ortaya çıktı. 

Suça ağır ceza bakıyor

Damat Akbulut’un işlediği suçun Ağır Ceza Mahkemesi kapsamına giren katalog suçlardan olması, işlenen suça öngörülen hapis cezasının alt ve üst sınırı dikkate alınarak adli kontrol şartı, ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı gibi tedbirlerin yetersiz kalacağı, delillerin henüz toplanmamış olması nedeniyle verilen tutuklama kararının aynı gün geri alınması ise kafalarda soru işareti bıraktı.

Kapatılmaya çalışılıyor

Tahliye kararı, AKP'li Galip Ensarioğlu'nun devreye girmesiyle  siyasi baskı sonucu geldiği anlaşılıyor. Soruşturmada suç gelirlerinin aklanması kapsamında MASAK’tan da rapor alınması kararlaştırıldığı, ancak dosyaya müdahale edilerek takipsizlik kararıyla kapatılmaya çalışıldığı öğrenildi. 

Galip Ensarioğlu'nun kızı ile Mutlu Akbulut, Temmuz 2021'de evlendi. Damadının babası Mahsun Akbulut, Amed'de uzun zamandır 'dövizci' olarak faaliyet yürütüyor. İSTANBUL

 

* * *

İŞKUR kurayı boşverdi

Mûş'ta Toplum Yararına Program kapsamında işe alımlarda, çekilen kurada ismi çıkan üç kişinin yerine başkaları işe alındı. Kurada adı çıkan ve alınmayan kişiler, torpil yapıldığını söyledi.

Mûş merkeze bağlı Kûrdmeydan'ı köy okulunda İŞKUR'un Toplum Yararına Program'ı kapsamında temizlik görevlisi alımında torpil yapıldığı iddia edildi. Program kapsamındaki kura çekiminde, ismi çıkan üç kişinin yerine "başka geliri" olduğu iddia edilerek, başkaları işe alındı. Kardeşlerinden ayrı yaşadığını ve bir geliri olmadığını belirten Büşra Köprü, eğitim müdürlüğünün farklı kişileri işe almak için böyle bir gerekçe ortaya attığını vurguladı. Köprü, "6 Eylül’de İŞKUR sayfasından iş başvurusunda bulundum ve adım kurada çıktı. Gelirim olduğu gerekçesiyle işe alınmadım. Oysa benim hiçbir gelirim yok. Kardeşlerim veya ailemin herhangi bir kazancından yararlanmıyorum, babam çiftçilikle uğraşıyor şahsım adına herhangi bir sigorta, tapu veya taşınmaz mal yok. Bu konuda mağduriyet yaşıyorum ve hakkım olanı istiyorum. Bu mağduriyetin bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep ediyorum" dedi.

Başvuruda bulunan diğer iki yurttaş ise haklarının gasp edildiğini dile getirdi. Daha önce de kurada çıkan birçok ismin işe alınmadığının altını çizen yurttaşlar, "Ülkedeki ekonomik kriz ortada. Bizler İŞKUR'a başvuruda bulunuyoruz, fakat adımıza 'gelir var' gerekçesi adı altında işe alınmıyor. Gelirimiz yok, bir şeyimiz yok başvuruda bulunduğumuz İŞKUR da bize verilmiyor. Bu keyfi uygulamanın yetkililer tarafından durdurulmasını talep ediyoruz. Hakkımız olanı geri istiyoruz" diye konuştu. MÛŞ

 

* * *

Türkiye'nin dış borcu 512 milyar dolar oldu

Türkiye'nin brüt dış borç stoku, 30 Haziran itibarıyla 512 milyar dolar, net dış borç stoku ise 265,4 milyar dolar oldu. Böylece ilk 5 ayda her yurttaş, 76.47 dolar daha borçlandırıldı.

Türk Hazine ve Maliye Bakanlığı, 30 Haziran 2024 itibarıyla brüt ve net dış borç stoku, Hazine garantili dış borç stoku ve kamu net borç stoku ile Avrupa Birliği (AB) tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini açıkladı. Buna göre; Türkiye'nin brüt dış borç stoku, 512 milyar dolar olarak gerçekleşirken stokun 'milli gelir'e oranı yüzde 42,6 oldu. Aynı tarihte net dış borç stoku 265,4 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Stokun 'milli gelir'e oranı yüzde 22,1 seviyesinde gerçekleşti.

Hazine garantili dış borç stoku ise 16,6 milyar dolar olarak hesaplandı. Kamu net borç stoku, bu dönemde 6 trilyon 337 milyar lira olarak kaydedildi. Stokun 'milli gelir'e oranı yüzde 18,1 olarak belirlendi. AB tanımlı genel yönetim borç stoku da 9 trilyon 144 milyar lira, bu rakamın 'milli gelir'e oranı, yüzde 26,1 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'nin 2003’te, toplam brüt dış borç 132,7 milyar dolardı. 2010’da 308,5 milyar doları, 2015 sonunda 402,9 milyar doları bulmuştu. 2023 sonunda ise 500 milyar doları geçmişti. Bu yılın ilk 5 ayında ise 6,5 milyar dolar artarak 506,8 milyar dolara ulaşmıştı.

6.5 milyar dolarlık borç, Türkiye ve sömürgesi Kuzey Kürdistan'ın nüfusu olan 85 milyona bölündüğünde 2024'ün ilk 5 ayında her ferdin 76.47 dolar daha borçlandığı ortaya çıktı. Toplam borç ise kişi başına 6 bin dolara yaklaşarak 5 bin 962 dolar oldu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.