Tecavüzcü de şahitleri de üniformalı

Kadın Haberleri —

Berivan Tibelik

Berivan Tibelik

  • Wan’da M.Ş. adlı kadına cinsel saldırıda bulunan korucu Bişar Atlı, iki uzman çavuşun suçu aklayan ifadeleri üzerine tahliye edildi. Kaçma ihtimaline karşı hiçbir önlem alınmadı. Avukat Berivan Tibelik, STÖ ve kadın örgütlerine dayanışma çağrısında bulundu.

Wan’ın Elbak (Başkale) ilçesine bağlı bir köyde korucu olan Bişar Atlı, 2023 yılının Haziran ayında M.Ş. adlı kadını zorla alıkoyarak cinsel saldırıda bulundu. M.Ş., saldırıya sessiz kalmayarak olayı ailesine anlattı ve ancak ailesi onu tecavüzcüsüyle evlendirmeye çalıştı. Buna itiraz eden kadının herkese rest çekmesi üzerine ailesi, 3 Haziran 2023 tarihinde İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesi’ne başvurdu.

Açılan dava kapsamında tutuklanan Bişar Atlı, devletin ‘üniformalı’ köy korucusu olduğu yani devlet bünyesinde çalıştığı için tahliye edildi. Dahası kaçma ihtimaline karşı hiçbir önlem alınmadı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şube Kadın Komisyonu üyesi Berivan Tibelik, korucuya mahkemede şahitlik edenlerin de uzman çavuş olduğuna işaret ederek, dava sürecini Jinnews’e anlattı.

Kabul etmedi, isyan etti

Tibelik, M.Ş.’nin ailesinin kendisine aktardıklarını paylaştı: “Bir düğüne gittikleri ve kızları M.Ş.’yi akrabaları olan Bişar Atlı’nın evine bıraktılar. Bişar Atlı, M.Ş.’nin babasıyla merkeze gittikten sonra mağdurun babasını merkeze bıraktıktan sonra eve dönerek M.Ş.’ye ‘Baban bizi bekliyor, köye döneceğiz’ diyerek M.Ş.’yi evden alarak Başkale’nin ıssız köylerinden birine götürerek cinsel saldırıda bulunuyor. M.Ş.’nin tepkisi üzerine aileler toplanıyor ve M.Ş.’yi kendisine tecavüz eden Bişar Atlı’yla evlendirmeye çalışıyorlar. Fakat M.Ş. bunu kabul etmiyor ve ‘böyle bir şey yaparsanız hepiniz hakkında suç duyurusunda bulunacağım’ diyor ve aile bunun üzerine bize başvuruda bulunuyor.

Şahitleri de üniformalı

Başvurusunun ardından İHD Kadın Komisyonu olarak davanın bütün duruşmalarına katıldık. Fail Bişar Atlı her mahkemede M.Ş.’nin rızası olduğunu söylüyor ama rızası olmadan yaşandığı raporlarla belgelenmişti ve M.Ş.’nin ailesi dinlendi. Fail Bişar Atlı’nın şahitleri ise faili aklamaya yönelik ifadelerde bulundu. Fail Bişar Atlı’nın iki uzman çavuş şahidi vardı fakat onların ifadeleri alınmadan mahkeme karar verdi.

Bağırmadığı için suçlu!

Bişar Atlı mahkemede eşinden boşanıp M.Ş. ile evleneceğini fakat eşinin ailesi bunu kabul etmediği için M.Ş.’yi kaçırma kararı aldığını ve M.Ş. ile beraber kaçtıklarını iddia ediyordu. Failin avukatı savunmada zorla olmadığını, eğer zorla olmuş olsaydı mağdur M.Ş.’nin bağıracağını, bağırmadığını söyledi. Ama M.Ş.’nin ifadesinde zorla kaçırıldığı anlaşılıyordu.”

Tecavüzcü kaçabilir, ayaklanın

Başkale’nin devletin özel savaş politikalarının uygulandığı bir yer olduğunu ve kadınların birçok suça maruz bırakıldığını söyleyen Tibelik, şu çağrıyı yaptı: “Sivil Toplum Örgütleri’nden (STÖ), bütün kadın kurumlarından ayaklanmalarını talep ediyorum. Faile yönelik basın açıklamaları yapalım ya da bir araya gelip neler yapabileceğimizi kararlaştıralım. Çünkü aldığımız bilgiye göre fail şu an Wan’da yaşıyor. Ailelerden dolayı Başkale’ye gidememiş, bu daha korkunç bir durum. Bu ölümlerin veya farklı sorunların ortaya çıkma sebebidir.” WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.