Xakurkê’nin ay yüzlü çocukları

Bahoz Hewlêr (Fawaz Oso) - Sema Cuya Çewlîk (Zîlan Azak) - Fırat Harun (Halef Karacan)

Bahoz Hewlêr (Fawaz Oso) - Sema Cuya Çewlîk (Zîlan Azak) - Fırat Harun (Halef Karacan)

  • Sema Cuya Çewlîk, Bahoz Hewlêr ve Fırat Harun, Kürt halkının özgürlüğü için Çewlîk, Riha ve Kobanî’den çıkıp yönünü Kurdistan dağlarına verdiler. Nisan ayında Xakurkê’de son nefeslerini verdikleri an’a kadar özgürlük hayalinden vazgeçmediler.

Kurdistan Özgürlük Gerillaları’ndan Sema Cuya Çewlîk, Bahoz Hewlêr ve Fırat Harun, Nisan 2024’te Xakurkê’de Türk devletinin saldırıları sonucu şehit düştü. HPG Basın İrtibat Merkezi, şehitlerin kimliklerini paylaştığı açıklamasında, “Sema, Bahoz ve Fırat yoldaşlarımız, özü fedailik olan dönem ruhuna yaraşır bir mücadelenin sahibi oldular. Bizlere güç ve moral kaynağı olan çok değerli anılar ve mutlaka başarılması gereken devrimci görevler bıraktılar” dedi.

Zîlan’ın izinden gitti Sema

Sema Cuya Çewlîk (Zîlan Azak), Çewlîkli (Bingöl). Derin yurtseverlik bilincine sahip olan ailesi ona Zîlan ismini verdi. Daha küçük yaştan itibaren isminin anlamını, nereden geldiğini ve kimden aldığını bilerek büyüdü. Amcası Nurettin Azak’ın 1993 yılında PKK saflarına katılması ve aile içerisinde sürekli kendisinden bahsedilmesi küçük yaşta PKK’yi tanımasını sağladı. Alternatif bir yaşamın ancak Rêber Apo felsefesiyle yaratılabileceğine inandı. Legal basın çalışmalarında yer alan babasının düşman tarafından tutuklanarak zindana konulması Sema’nın düşmana olan öfkesini daha da biledi. Bedlîs’te üniversitede okuduğu süreçte çalışmalara profesyonel bir şekilde katılan ve sistemle bağlarını her geçen gün daha da koparan Sema, asi kişiliğiyle arkadaşlarına örnek oldu. Sömürgeci Türk devletinin büyük emek, fedakarlık ve bedelle yaratılan Rojava Özgürlük Devrimi’ne yönelik saldırılarını her geçen gün artırması, Bakurê Kurdistan’da “Çöktürme Planını” devreye koyması Sema’nın mücadelesini daha da büyütmenin gerekçesi oldu. 2015 yılında üniversite okuduğu Bedlîs’ten gerilla saflarına katıldı.

Gerilladaki ilk eğitimini Garzan bölgesinde aldı; dağ ve gerilla yaşamına kısa sürede uyum sağladı. Yoldaşlarının da isteği üzerine Medya Savunma Alanları’na geçti. Birçok alanda pratik yürüttü, artık tecrübeli bir gerilla olarak önemli sorumluluklar üstlenmesinin vaktinin geldiğini düşündü. Bunun da ancak uzman ve profesyonel gerillacılıkla mümkün olduğuna inandığı için uzmanlaşma eğitimlerine dahil oldu.

Metîna, Zap ve Avaşîn’de direndi

Eğitim sürecindeki katılımı, yoğunlaşma düzeyi ve özgürlük değerlerimize olan sarsılmaz bağlılığıyla tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir YJA Star gerillası oldu. Yer aldığı çalışmada uzmanlaştı. Başta Metîna, Zap ve Avaşîn bölgeleri olmak üzere Medya Savunma Alanları’nda yürütülen tarihi direnişte yer almak için ısrarcı oldu.

Xakurkê bölgesinde büyük bir moral ve coşkuyla çalışmalara dahil oldu. Birlikte çalıştığı yoldaşlarında silinmez izler bıraktı. Xakurkê bölgesinin Şehîd Bêrîtan–Gülnaz Karataş’ın direniş mekanı olduğu bilincine vararak, Şehîd Bêrîtan’ın mücadele çizgisine layık bir katılımın sahibi olmak için büyük bir çabanın sahibi oldu.

Kobanî’nin Bahoz’u

Bahoz Hewlêr (Fawaz Oso) Kobanîli. Kêtikî aşiretine mensup. Henüz çocukken gördüğü Apocu militanların yaşamından, mücadelesinden etkilendi; özgürlük militanı olmanın hayalini kurdu. Gençlik dönemlerinin başında, Kobanî alanındaki Apocu militanların çalışmalarını rahat yürütmesinde önemli emekleri oldu. Rojava Özgürlük Devrimi’nin gelişmesiyle direniş birliklerine katılarak halkın savunulmasında rol sahibi oldu. DAİŞ çetelerinin Kobanî’ye saldırması üzerine yoldaşlarıyla birlikte tarihi bir direniş sürecinin içerisine girdi. Kobanî Direnişi’nde şehit düşen amcasının kızı Şehîd Hewlêr’in ismini alarak adını Bahoz Hewlêr yaptı.

Kobanî’de kazanılan zaferin isimsiz kahramanlarından biri olan ve çetelerin yenilgiye uğratılmasında önemli çabaları olan Bahoz, direniş sürecinde birbirinden değerli birçok Apocu militanı tanıma imkanı buldu. Kobanî ve çevresindeki köylerin özgürleştirilmesinden sonra, 2015 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı.

En ön cephedeydi

Gerilladaki ilk eğitimini Medya Savunma Alanları’nda aldı. Gerilla saflarında henüz yeni olmasına rağmen Bakurê Kurdistan’a geçerek oradaki direnişe katılmak istedi. Yoldaşlarının kendisini askeri branşlarda uzmanlaştırma önerisini kabul ederek eğitime dahil oldu. Kobanî savaşında edindiği savaş tecrübelerini aldığı uzmanlık eğitimleriyle daha geliştirerek, Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılarına karşı en ön cephelerde yer aldı.

2018 yılından sonra farklı alanlarda mücadelesini sürdürerek, yer aldığı her çalışmada başarıyı hedefledi. İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılarının arttığı bir süreçte direniş mevzilerinde yer almak istedi, bu temelde Xakurkê bölgesine geçti.

Xakurkê bölgesine geçer geçmez kısa sürede alana uyum sağladı, hızlıca düşmana karşı eylem yapabileceği fırsatları kolladı. Bunun için çaba ve arayışlarını süreklileştirdi, bölgede geliştirilen birçok eylemde yer alarak dönem görevlerini eksiksiz yerine getirdi. Direniş tünellerinin geliştirilmesi için olağanüstü bir emeğin sahibi, öngörülü özelliğiyle yoldaşlarına örnek oldu. Aynı zamanda kendisiyle birlikte yoldaşlarını yeni dönem gerilla savaş tarzında eğitmeyi esas aldı, tünel ve yarı hareketli gerilla timlerinin biriktirdiği tecrübeleri kişiliğine yedirebilmek için sürekli bir çabanın içerisinde oldu.

Curnê Reş’de düşmanı tanıdı

Fırat Harun (Halef Karacan) Curnê Reşli (Hilvan). Ailesinin yurtsever olmasından ve yaşadığı Curnê Reş’in on yıllara dayanan devrimci duruşu sayesinde PKK’yi küçük yaşta tanıma imkânı buldu. Üniversite okumak için gittiği Çankırı’da Kürt öğrencilerine ve halkına yapılan baskı ve zulme şahitlik etti. Bu temelde çalışmalara başladı. Çalışmalarda PKK ve Rêber Apo gerçekliğini daha yakından tanıma ve anlama imkânı buldu. Rojava Özgürlük Devrimi’ne yönelik saldırıların zirveye ulaştığı 2014 yılında üniversiteyi terk ederek Amed’den gerilla saflarına katıldı.

Gerillacılığa dair ilk bilgilerini Amed’deki yoldaşlarından aldı, kısa sürede gerilla yaşamına adapte oldu. Daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçti. Her ne kadar Kobanî’ye geçip çetelere karşı savaşmak istemişse de ihtiyaçlardan kaynaklı farklı çalışmalara dahil oldu. Türk devletinin halka ve PKK’ye kaşrı topyekün saldırıya geçmesi üzerine HPG çalışmalarına geçti. Yeni savaşçılar eğitimi aldıktan sonra iki yıl boyunca birçok farklı bölgelerde çalışma yürüttü.

İşgalcilere nefes aldırmadı

En büyük hayali düşmanı beklemediği alanlarda ve şekilde vurmak olan Fırat, bu yönlü yoğunlaşmalarını yoldaşlarıyla da paylaşarak yeni dönem gerilla taktiğinin özümsenmesinde ve başarılı bir şekilde pratiğe geçirilmesinde çaba sahibi oldu. Sömürgeci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik işgal girişimlerini artırdığı bir süreçte Xakurkê bölgesine geçti.

Xakurkê’de hem savaş tünellerinin yapımında hem de savaşın altyapısı ile ilgili birçok çalışmada yer alarak her geçen gün katılım temposunu yükselterek dönem görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmenin arayışında oldu. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.