Xorramabad Kalesi’ne Pasdar engeli
Kültür/Sanat Haberleri —
- İran Devrim Muhafızları (Pasdar), Doğu Kürdistan’ın Loristan Eyaleti’ndeki 1800 yıllık Felek’ul Eflak Kalesi’nin (Xorramabad Kalesi) Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültürel Miraslar Listesi’ne alınmasını engellediği ortaya çıktı.
İran Devrim Muhafızları (Pasdar), Doğu Kürdistan’ın Loristan Eyaleti’ndeki 1800 yıllık Felek’ul Eflak Kalesi’nin (Xorramabad Kalesi) Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültürel Miraslar Listesi’ne alınmasını engellediği ortaya çıktı.
Rojhelat’ın Xorramabad şehrinde büyük bir tepenin üzerine kurulu 1800 yıllık Felek’ul Eflak Kalesi, birkaç yıldır UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor.
UNESCO, listeye girebilmesi için kalenin askeri alan olarak kullanılmaması gerektiğini şart olarak belirlemiş durumda. Dolayısıyla İran rejiminin bu kaleyi Pasdarların hizmetinde bırakması, kalenin UNESCO listesine girmesine engel oluyor.
Pasdarlar kaleyi terk etmiyor
Rojhelat’tan haberler yapan Avatoday sitesinin haberine göre Loristan Eyaleti Kültürel Eserler Müdürlüğü kaynakları Pasdarların, kale dışında bir yerde karargah inşa etmek için gerekli para olmadığını bahane ederek kaleyi terk etmediğini belirtiyor.
Kentin Kültürel Eserler Müdürü Emin Kasımi ise “Pasdarlar, karargahlarını kale dışında bir yerde inşa ederek kaleyi boşaltmalı” dedi.
Kalenin UNESCO Dünya Kültürel Miraslar Listesi’ne dahil edilmesi için İran hükümetinin, kaleyi terk etmeleri ve karargahlarını kale dışında bir yerde inşa etmeleri için orduya 11 milyar tümen, Pasdarlara ise 69 milyar tümen bütçe ayırdığı belirtildi. Ancak bu karar ardından ordu mensupları kaleden çıkmasına rağmen Pasdarlar, tahsis edilen bütçenin az olduğu iddiasını öne sürerek kaleyi terk etmiyor.
Kale restore edilmiyor
Horramabad Milletvekili Mehirdad Veysikerimi de bu konuda yaşanan gecikmenin sorumluluğunu hükümete yükledi.
Rojhelatlı aktivistler, güzelliği ve harika mimarisi ile bölgenin önemli tarihi değerlerinden biri olan Felek’ul Eflak Kalesi’nin bu nedenle turizme kazandırılamadığı gibi restore edilemediğini de belirtiyor.
8 kale, iki avlu
Şapur Kalesi, Sabır Kalesi, Dezbaz ve Xorramabad Kalesi gibi değişik isimleri bulunan ve 1800 yıl önce inşa edilen kalenin UNESCO Dünya Kültürel Miraslar Listesine alınması için çalışmalar yürütülüyor.
Şehir merkezinde 5300 metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilen dikdörtgen yapılı Felek’ul Eflak Kalesi, 8 kule ve iki avluya sahip. Burçlarının yerden yüksekliği 22,5 metre, kulelerin yüksekliği ise 40 metre.
Bir dönem ağıl bir dönem de hapishane olarak kullanılan kale daha sonra askeri karargaha dönüştürüldü. SÜLEYMANİYE