Su altında 6 bin yıllık köprü keşfedildi

Toplum/Yaşam Haberleri —

Mallorca'da keşfedilen antik su altı köprüsü

Mallorca'da keşfedilen antik su altı köprüsü

  • İspanyol adası Mallorca'da keşfedilen antik bir su altı köprüsü, Batı Akdeniz'deki insan yerleşiminin daha önce düşünülenden çok daha erken gerçekleştiğini ortaya koydu.

Arkeologlar, Mallorca adasındaki bir mağarada bulunan 7,6 metre uzunluğundaki bu köprüyü gün yüzüne çıkardılar. Bu köprü, bölgedeki insan faaliyetlerinin kesin olarak bilinen en eski kanıtını sağlıyor.

Mallorca, Akdeniz'in altıncı büyük adası olarak, insanlar tarafından kolonize edilen son adalardan biri olarak biliniyor. Adadaki kömür, kül ve kemik gibi arkeolojik bulguları analiz eden araştırmalar, insan yerleşiminin adada yalnızca yaklaşık 4400 yıl önce başladığını öne sürmüştü. Diğer çalışmalar, Mallorca'da insan varlığının 9000 yıl öncesine kadar uzandığını iddia etmiş, ancak bu bulgular çeşitli tutarsızlıklar nedeniyle tartışılmıştı.

Köprü 6 bin yıl önce inşa edilmiş

Şimdi, adanın kıyısına yakın bir mağarada, deniz seviyelerindeki yükselme nedeniyle su basmış geçitler bulundu. Bu geçitlerde, yüksek deniz seviyeleri sırasında oluşan belirgin kalsiyum zenginliği içeren tortular ortaya çıktı.

Daha önce yapılan çalışmalar, bu tür kalsiyum tortularının ve su altındaki insan yapımı nesnelerdeki renkli bantların tarihi deniz seviyesi değişimlerini takip etmek için kullanılabileceğini göstermişti.

Bu tortuları ve köprülerdeki açık renkli bantları kullanarak yapılan araştırma, köprünün inşasının yaklaşık 6000 yıl öncesine tarihlendiğini ortaya koydu. Bu, Batı Akdeniz adasındaki ilk insan yerleşiminin önceki en iyi tahminlerinden iki bin yıl daha eski.

Akdeniz’deki mağara sistemleri

Nature’nin haberine göre çalışmanın ortak yazarlarından Bogdan Onac, “Bu su altı köprüsünün ve diğer eserlerin varlığı, erken yerleşimcilerin mağaranın su kaynaklarını tanıdığını ve stratejik olarak köprüler inşa ettiğini gösteriyor” dedi.

Yeni insan yerleşim zaman çizelgesi, adada keşfedilen eski çevresel olaylarla da örtüşüyor; bunlar arasında keçi-antilop Myotragus balearicus’un neslinin tükenmesi de bulunuyor.

Dr. Onac, “Bu araştırma, tarihi gerçekleri ortaya çıkarmada ve insan tarihini anlama çabasında disiplinler-arası iş birliğinin önemini vurguluyor” şeklinde konuştu.

Bilim insanları, benzer yöntemleri kullanarak Akdeniz'deki mağara sistemlerini daha fazla keşfetmeyi planlıyorlar. Amaçları, milyonlarca yıl önce oluşmuş mağaraları değerlendirerek sanayi öncesi deniz seviyelerini belirlemek ve modern iklim değişikliğinin deniz seviyesi üzerindeki etkilerini incelemek. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.