Yasa dışı el koyma

Göç İzleme Derneği

Göç İzleme Derneği

  • Türk İçişleri Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı’nın kararıyla GÖÇİZDER ile 14 Kürt yurtseverin Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki mal varlıkları donduruldu.

Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasını taşıyan karara göre; 39 kişi ve 19 kuruluşun malvarlığı donduruldu. Malvarlığının dondurulması kararı, önceki günkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Malvarlığı dondurulan kuruluşlar arasında zorla göç ettirilen gruplar arasında sosyal dayanışmayı geliştirmek ve göç mağdurlarının insanca yaşama yönelik taleplerini yükseltmek amacıyla 2016'da İstanbul’da kurulan Göç İzleme Derneği de (GÖÇİZDER) bulunuyor.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın gerekçesinde GÖÇİZDER’in “PKK ile iltisaklı” olduğu iddia edildi. Aynı kararla "PKK'ye finansman" iddiasıyla 14 yurtseverin mal varlığı da donduruldu. PKK ile iltisaklı olduğu ileri sürülerek mal varlıkları dondurulan yurtseverler: Ahmet Özer (Besni), Bedir Yakut (Eleşkirt), Celal Sönmez (Tekman), Civan Aktaş (Varto), Mustafa Yılmaz (Tronche/Fransa), Seyithan Aktar (Varto), Vedat Bingöl (Varto), İbrahim Ağar (Eleşkirt), Deniz Sürgüt (Beşiri), Enver Keklik (Malazgirt), Songül Köse (Malatya), Halit Karahan (Kızıltepe), İlyas Erdem (Erciş) ve Mehmet Zana Kibar (Bulanık).

GÖÇİZDER beraat etmişti

GÖÇİZDER’e yönelik açılan kapatma davası, Bakırköy 15. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülüyor. Haziran ayında görüşen son duruşmada mahkeme, dernek üye ve yöneticilerinin "Örgüt üyeliği" suçlamasından beraat ettikleri İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazılmasında ve MASAK raporlarında yer alan derneğe ait yayın ve materyallerin gönderilmesine karar vermişti. Duruşma ise 11 Ekim'e ertelenmişti.

Siyasi bir karar

GÖÇİZDER,konuya dair yaptığı açıklamada, haklarında mal varlıklarının dondurulması kararı verilen kişiler arasında 4 GÖÇİZDER üyesinin de olduğuna işaret edilerek, kararın hukuki bir yanının olmadığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Zira bu iddialar nedeniyle İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir yargılama yapılmış, bu yargılamada bütün suçlamalardan beraat kararları verilmiş ve bu kararlar kesinleşmiştir. Buna rağmen alınan bu karar derneğimiz ve arkadaşlarımızın kişilik ve anayasal haklarına saldırı olduğunu belirtmek isteriz” denildi.

Kriminalize ediliyor

Verilen kararla birlikte GÖÇİZDER’in kapatılma ve işlevsiz hale getirilmeye çalışıldığına işaret edilen açıklamanın devamında, şu ifadelere yer verildi: “Derneğimizi kriminalize ederek yaptığı çalışmaların etkisizleştirilmesi amaçlanmakta, İnsanların ve kurumların derneğimiz ile bağını kopartmak ve derneğin çalışmalarını durdurmak istenmektedir. Verilen bir yargı kararı ortada iken iktidarın böyle bir karar alması hukuk ve yargı tanımamazlıktır. Ancak açıklamak isteriz ki bu baskılar ile sonuç alınamayacaktır. Savaşın ve sömürünün devam ettiği, milyonlarca insanın zorla göçertildiği bir ortamda Göç İzleme Derneği çalışmalarına ve mücadelesine devam edecektir.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.