Yasağa karşı Kürtçe yaygınlaştırılmalı

Remziye Alparslan

Remziye Alparslan

  • Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Remziye Alparslan, Kürtçe trafik uyarı yazılarının silinmesi gibi Kürtçeye yönelik saldırılara karşı, ancak Kürtçeyi yaygınlaştırarak yanıt verilebileceğini söyledi. 

Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken çok sayıda kişi gözaltına alındı ve tutuklandı. Hemen sonrasında yaya geçitlerine yazılan Kürtçe uyarı yazıları İçişleri Bakanlığı talimatıyla birçok kentte silindi. Kürtçeye dönük saldırıları değerlendiren İstanbul’daki Kürt Araştırmaları Derneği’nin Eşbaşkanı Remziye Alparslan, "Bütün baskı ve inkâr politikasına rağmen Kürtler, kendi dili ve kültüründen vazgeçmedi. Saldırılara karşı yaşamın her alanında Kürtçe konuşalım" dedi.

“Devlet Kürtlerin varlığını ortadan kaldırmak istiyor” diyerek Kürtçeye yönelik saldırıların yeni olmadığını ifade eden Alparslan, yaşananların geçmişten gelen bir zihniyetin devamı olduğunu belirtti. Söz konusu saldırıların ne ilk, ne de son olduğunu vurgulayan Alparslan, Kürtlerin yaşanan saldırılara karşı güçlü bir tepki vermesi gerektiğini söyledi. 

Kürtlerin kültürel asimilasyona karşı özellikle Kürtçe eğitim talebini yüksek bir sesle dile getirmesi gerektiğini vurgulayan Alparslan, her Kürdün saldırılara karşı özsavunma temelinde yaklaşması gerektiğini ifade etti. 

Halkların var olmasının en önemli ölçütlerinden birinin anadil olduğunu söyleyen Remziye Alparslan, şu çağrıyı yaptı: “Eğer Kürtçe eğitim verilmiyorsa, Kürtler kendi kurumlarında eğitim almalı, yaşam dili Kürtçe olmalı. Biz bu saldırılara karşı her yerde kendi dilimizi konuşarak, kendi kültürümüzün bir parçası olan halaylarımızı çekerek karşılık vermeliyiz.”  İSTANBUL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.