Yatalak halde tahliye edilmişti

Ali Ekber Oruç

Ali Ekber Oruç

  • Cezaevinden yatalak bir halde tahliye edilen Ali Ekber Oruç, Amed’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Şirnex’in Hezex (İdil) İlçesi’nde 1993'te tutuklanan ve ağırlaşan hastalıklarından kaynaklı 2014'te tahliye edilen Ali Ekber Oruç (55), 10 yıldır yatalak bir şekilde yaşam mücadelesi veriyordu. Tedavi gördüğü özel bir hastanede önceki akşam yaşamını yitiren Oruç, Amed’in Yeniköy Mezarlığında dini vecibeleri yerine getirildikten sonra Xana Axpar (Çınar) ilçesine bağlı Mezrik Mahallesi’nde son yolculuğuna uğurlandı.

Şirnex’in Hezex ilçesi’nde 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla tutuklanan Oruç’a, müebbet hapis cezası verildi. Tutukluluk süreci boyunca Amed, Erzirom, Sincan ve Ümraniye’deki cezaevlerine sürgün edilen Oruç, bu süreçte Huntington (beyin hastalığı) hastalığına yakalandı. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutsaklar listesinde yer alan Oruç, Adli Tıp Kurulu (ATK) tarafından verilen “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen uzun süre tahliye edilmedi. Oruç, ilerleyen hastalığı nedeniyle 2014'te yatalak bir halde tahliye edildi. 

 

***

Cezaevinde ölüme 'takipsizlik'

Tutsak Reber Soydan'ın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesine dair soruşturmada "kovuşturmaya yer olmadığına" dair karar verildi. 

Colemêrg'in Gever (Yüksekova) ilçesinde 23 Ekim 2022’de tutuklandıktan sonra "ülkenin birliği ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 53 yıl hapis cezasına çarptırılan Reber Soydan, 11 Mayıs'ta şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde hayatını kaybeden Soydan'ın cenazesi, 12 Mayıs’ta memleketinde defnedildi. Cezaevi idaresi, Soydan'ın intihar ettiğini ileri sürdü. Aile ise olaydan önce Soydan ile telefonla görüştüklerini, moralinin yerinde olduğunu ve intihar iddiasına inanmadıklarını belirtti. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Soydan'ın ölümüne dair soruşturmayı tamamladı. Soydan'ın kendisini asarak intihar ettiği iddia edilerek, “Kovuşturmaya yer olmadığına" dair karar verildi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.