Yereli güçlendir, çocukları koru

Kadın Haberleri —

Çocuklar

Çocuklar

  • Yerel yönetimler güçlendikçe çocukların geleceğinin güvende olacağını belirten ÇOBİ-DER Başkanı Mustafa Duru, “Çocukların güvenliğini sağlayamıyoruz. Çocuklara sahip çıkılmazsa çürümüş, ayrımcı bir toplum olmaktan kurtulamayız” dedi.

Ekonomik, sosyal ve siyasal krizlerin sürdüğü Türkiye’de çocuklara karşı işlenen hak ihlallerinde de artış yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 Hane Halkı İşgücü Araştırmasına göre; 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 22,1 olarak açıklandı. Yine 2023 yılında çocuklara yönelik cinsel suçlar nedeniyle 92 bin 103 suç kaydı oluşturuldu. 23 yıllık AKP iktidarında çocukların yaşam haklarında eğitim ve sağlık haklarına kadar binlerce ihlal yaşandı.

Çocuk Bilimsel Gelişim Derneği (ÇOBİ-DER) Başkanı Mustafa Duru, Türkiye’de 0-6 yaş arasında 10 milyon çocuğun yaşadığını, toplumun geleceği ile çocukların gelişimi arasında ilişki olduğunu belirtti.

Toplumun ve yöneticilerin bu durumu önceleyerek hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Duru, “Gelişmiş bir ülke olmanın en temel şartlarından biri, 0-6 yaş arası çocuklara sahip çıkmaktır. Doğum öncesi ve sonrasında çocuklara ne kadar ciddi yatırım yapabilirsek, gelişmelerine de o kadar hizmet edebiliriz. Bu yatırımlar, onların iyi beslenmesi, kreşlere ve anaokullarına gidebilmesi, yetkin öğretmenler rehberliğinde olması ve annelerin, babaların iyi eğitilmesi gibi unsurları içerir” dedi.  

 

Ankara, yerelin sorununu bilemez

MA’ya konuşan Duru, çocukların sağlıklı gelişimi için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: “Yöneticiler ve halk birbirlerine ne kadar yakınsa, sorunların çözümü ve takip edebilmesi de o kadar kolay olur. Merkezi hükümetlerde bu oldukça zor bir sorun. Çünkü halk ve emekçi kesimle ile yönetim kesimi birbirinden kopuyor ve ülke sorunları çözülmez bir hal alıyor. Ankara'daki hükümetin, Mersin'in herhangi bir mahallesinde aç yatan ve süt içemeyen çocuğa ulaşması mümkün değildir. O nedenle yerel yönetimlerin güçlendirilmesini savunmak, onların güçlenmesini esas almak çok önemlidir. Bugün ülkemizde yerel yönetimlerde esas yükü taşıyan muhtarlardır. Hiçbir yetkileri yok ama mahallenin her türlü sorunu onlardan sorumlu. Muhtarlar bu sorunları belediyelere, kaymakamlıklara ya da Valiliklere götürmeye çalışıyor. O nedenle bu meselenin temelden çözülebilmesi için yerel yönetimlerin güçlendirilip, yerel yönetimde bu çocuklara sahip çıkılması için muhtarlara mutlaka ilçe belediyelerinde tam yetki vermelidir.”

65 aileye yardım

Şu anda Mersin'de on binlerce süt içemeyen, yumurta yiyemeyen çocuk olduğunu, dernek olarak 65 aileye her hafta düzenli olarak yumurta ve süt dağıtımı yaptıklarını söyleyen Duru, ayrıca ülkede binlerce çocuğun beslenme sorunu, şiddet ve cinsel tacizle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Haklarını bilmiyoruz

Kadın ve çocukların yaşam hakları konusunda toplumun bilinçli olmadığını ifade eden Duru, “Çocukların güvenliğini sağlayamıyoruz. Bunu toplum bilincine taşımamız lazım. Herkesten isteğimiz şu; bu çocuklara sahip çıkılmazsa çürümüş, ayrımcı bir toplum olmaktan kurtulamayız. Bunlardan kurtulmanın yolu, bu çocuklara bilinçli bir biçimde, bilim ışığında sahip çıkmaktan geçiyor” diye belirtti. MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.