Zap Vadisi'nden Colemêrg'e

Colemêrg kayyum prostesto

Colemêrg kayyum prostesto

  • Colemêrg Belediyesi’ne kayyum atanmasına karşı başlatılan “İradeye Saygı Yürüyüşü”, Zap Vadisi'ni geçerek yarın Colemêrg merkeze ulaşıyor.

Milletvekili, belediye eşbaşkanları, sivil toplum örgütü temsilcilerini de aralarında olduğu 350 kişi, 'İradeye Saygı Yürüyüşü'nü 8. günde sürdürdü. Gün içerisinde Bêlatê’ye varan yürüyüşçüyer, geceyi Depin’de geçirdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Colemêrg Belediyesi’ne 3 Haziran'da kayyum atanmasına karşı başlatılan “İradeye Saygı Yürüyüşü” bugün Colemêrg merkezde yapılacak açıklamayla sona eriyor. Zap Vadisi'ndeki kahvaltı sonrası yürüyüşçüler adına açıklama yapan  DEM Parti Milletvekili Mahmut Dindar, "Bir haftayı aşkın bir süredir halkımızın gasp edilen iradesine karşı yollardayız. Halkımızın gasp edilen iradesine karşı tüm Kurdistan ve Türkiye’de eylemler devam ediyor. Bu irade gaspı sonlanmayana ve kayyumlar geri çekilmeyene kadar bu eylemlerimiz devam edecek. Tüm bu sorunların kaynağını tecritten aldığını biliyoruz. Bu sorunların bitmesi için tecrit bitmeli. Sayın Öcalan ile masaya oturulmalı ve diyaloga geçilmeli. Bundan öte çözüm yoktur" dedi.  

Açıklama sonrası müzik eşliğinde Zap Vadisi’ndeki yürüyüş yeniden başladı. Yürüyüş boyunca “Bijî berxwedana Colemêrgê” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıldı. Yürüyüşçüler, 5 kilometrelik yürüyüşün ardından mola verdi. Molada, ayakları su toplayan yurttaşlar tedavi edildi. Yürüyüşçülerin gün içerisinde Bêlatê’ye varması, daha sonra da geceyi geçirmek için Depin’e varmaları bekleniyordu.

 

Murat Yargı

 

Ölüme karşı yaşamı savunduk

Êlih’ten yürüyüşe katılan Murat Yargı, kayyum hukuksuzluğuna karşı yollarda olduklarını hatırlatarak, irade gaspına karşı yaşamın her alanında mücadelenin sürdürüleceğini söyledi. Yargı, “Yorgunluk adına dair hiçbir şey yok, çünkü içimizde zafer inancı var. Her zaman ölüme karşı yaşamı savunduk. Aslında tüm sorunların kaynağı tecrittir. Tecrit kırılırsa, kayyum politikası da son bulacaktır” dedi.

 

Musa Aşan

 

İrade gaspı son bulana kadar

Yürüyüşte yer alan Colemêrgli Musa Aşan, kayyum politikalarının Kurdistan’da artık son bulmasını istedi. Aşan, “İrade gaspı son bulana dek eylemlerimizi sürdüreceğiz. Kayyumları kentimizden def edeceğiz. Bizler savaşın, cezaevlerindeki baskıların ve kayyum atamalarının son bulması için yürüyoruz” diye konuştu.

 

Muhammed Altınsöz

 

71 yaşında ve İzmir'den

İzmir’den yürüyüşe katılan 71 yaşındaki Muhammed Altınsöz, tecridin son bulmasıyla kayyum politikasının da son bulacağına inandığını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye demokratikleşmeden ve Sayın Öcalan’a yönelik tecrit son bulmadan hiçbir baskı son bulmaz. Cennet ülkemiz, cehenneme döndü. Emeklilerin, memurların, halkların ve işçilerin yaşadığı tüm sorunlar tecritle bağlantılıdır. Mücadelemiz insanidir ve tüm halklar içindir.”

 

Vezan Karabulut

 

Kürtler yalnız yürümeyecek

İzmir’den yürüyüşe katılan Vezan Karabulut da  “Evet, İzmir Hakkâri’ye uzak ama demokrasi Türkiye’ye bu kadar uzak olmasın diye geldim. Bugün buraya kaybedersek, sahip çıkmazsak yarın diğer illere de sahip çıkamayız. Yürüyüş sona erse dahi bu taleplerimizi dile getirmeye, bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz. Ne olursa olsun ortak mücadele şart. Kürt halkı ve Kürt kadınları yalnız yürümeyecek” dedi.

 

İzel Uysal 

 

Kayyum, kadın düşmanlığıdır

Kayyum politikalarına karşı halkla dayanışmak için Colemêrg’e gelen feminist heyet içerisinde yer alan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Üyesi İzel Uysal ise kadın düşmanı kayyuma karşı birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti. İzel Uysal, şunları dile getirdi: “AKP iktidarı kadınların bütün yaşam alanlarına kayyum atamak istiyor. Kadınlar olarak buraya atanan kayyumun, sadece buranın sorunu olduğunu düşünmüyoruz. Kadın hareketi ve feministler olarak bu mücadeleyi omuz omuza yürütmenin bir sorumluluk olduğunu düşünüyoruz. Birlikte mücadele etmek çok kıymetlidir.”

 

Saadet Dursun

 

Geri adım attırmalıyız

Yürüyüşe İstanbul’dan katılan Saadet Dursun, Colemêrg’deki irade gaspına karşı geri adım attırılmadığı müddetçe bu politikanın İstanbul ve İzmir başta olmak üzere diğer kentlere de sirayet edeceğini söyledi. Dursun, “Günlerdir yollardayız, yürüdüğümüz şehirlerde insanlar destek oluyor. Yürüyüşümüzü zaferle taçlandıracağımıza inanıyorum. Sonuç alana dek mücadele ve direnişten vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Filiz Yoloğlu

 

Bedel ödemeye devam ederiz

Kocaeli’nin İzmit ilçesinden yürüyüşe katılan Filiz Yoloğlu, yürüyüşle iradelerine, kimliklerine ve yurtlarına sahip çıktıklarının altını çizdi. Yoloğlu, şunları ifade etti: “Bedel ödemiş bir halkız. Sonuç alana dek daha çok bedel ödemeye de devam ederiz. Kayyum atamasıyla Kürt halkına pes ettirmeyi hedefliyorlar ama pes etmeyeceğiz. Kürt halkı, hiçbir zulüm karşısında pes etmedi. Hiçbir zaman da pes etmeyecektir. AKP'nin hedefi tasfiye etmektir. Kürt halkı olarak bunun bilincindeyiz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz.” COLEMÊRG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.