Zara’nın tek kadın bal üreticisi

Kadın Haberleri —

Naciye Erkan

Naciye Erkan

  • 30 yıl önce 20 kovanla başladığı aracılık işini büyüten Naciye Erkan, Zara’daki tek kadın bal üreticisi. Kadınlara örnek olmak ve tecrübelerini aktarmak için gece gündüz çalışıyor.

20 kovanla arıcılığa başlayan Naciye Erkan, şu anda 400 kovana ulaşmış durumda. Erkan, 25 sene boyunca eşiyle birlikte çalıştıktan sonra kendi kovanlarını oluşturma kararı aldı. İşini severek yapan Erkan, bal üreticilerine sahip çıkılmadığını söylüyor.

Bahardan bu yana 1500 ana arı üretimi yaparak bunları hem satıp hem de kendi arıları için kullandı. Yıl içinde üç defa arıları Mersin, Tokat ve Zara arasında taşıyor.

Kimseden destek almıyor

Naciye Erkan, Pirha’dan Kamber Yıldız’a, arıcılık serüvenini şöyle anlattı: “25 sene boyunca arıcılık yaptıktan sonra, kadınlara örnek olmak ve tecrübelerimi aktarmak için eşime ‘İşimi ayrı yapmak istiyorum’ dedim. Eşim de bana destek verdi. Kendi işimi kendim yapıyorum. Aracımı kullanıyor, alışverişimi yapıyorum. Zara ilçesinde bu işi yapan çok kadın var. Kadınlar arıcılığı eşleriyle birlikte yapıyor. Kardeşimin eşi de aynı işi yapıyor. Bu bölgede tek başına çalışan kadın benim.”

Erkan, arıcılara sahip çıkılmadığına dikkat çekerek yetkililere şu sözlerle seslendi: “Bize sahip çıkan yok. Arıcılar nasıl çalışıyor, ne yapıyor, nasıl geçimini sağlıyor? Biz elimizden geleni yapıyoruz fakat balı aldıktan sonra satamıyoruz. Sivas’ta bu işi yapan iki toptancı, kendi aralarında fiyatları belirliyor. Bizden 70 liraya bal almak istiyor. Arıcıların zor durumundan istifade ederek, ‘ne de olsa arıcılar masraf yapıyor’ diye bizden ucuza mal etmeye çalışıyor. İki senedir fiyatların düşük olmasından dolayı balımı satamadım.”

Ballar elimizde kalıyor

Piyasaya sürülen doğal olmayan ballara da işaret eden Erkan, “Raflarda bir sürü sahte bal satılıyor. Hiç arı yüzü görmeyen fabrikadan çıkan ballar var. Devletin buna el atıp, takip etmesi gerekiyor. Türkiye’de üretilen ballar nüfusa yetmiyor, halk ucuz bal aldığı için bizim balımız elimizde kalıyor.” SİVAS

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.