Zenubya’nın torunları

Kadın Haberleri —

Palmira / Foto:Wikipedia

Palmira / Foto:Wikipedia

  • Palmira’yı bir kadın kenti olarak direniş tarihine yazdıran Zenubya’nın mücadelesini devralan Zenubya Kadın Topluluğu, Reqa, Tebqa, Minbic ve Dêrazor’da meclisler ve 11 komiteyle çalışıyor. Topluluk üyesi Jiyan Derik, “Zenubya’nın ruhunun kaybolmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Rojava Devrimi 12’nci yılını geride bırakırken, kadınlar eşbaşkanlıktan özsavunmaya, diplomasiden meclise, ekonomiden yargıya, sağlıktan eğitime ve kültür sanata kadar yaşamın her alanında örgütlenerek, yeni bir yaşam modelini mümkün kıldı. Yönetimlerdeki irade gücünü önemli ölçüde açığa çıkaran örgütlülükten biri de Zenubya Kadın Topluluğu oldu.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Reqa, Tebqa, Minbic ve Dêrazor kentlerinde örgütlenen Topluluk, 6 Haziran 2021’de Reqa’da 150 kadının katılımıyla gerçekleştirilen kongreyle kuruldu. Topluluk adını ise DAİŞ'in yok etmek istediği Palmira Antik kentinde kurulu olan Palmira İmparatorluğu'nun Kraliçesi Zenubya’dan aldı. Zenubya, kendisinden önce yaşayan Mısır Kraliçesi Kleopatra ve Asur Kraliçesi Şammuramat (Semiramis) gibi Ortadoğu tarihinde 267-234 yılları arasında imparatorluğa kraliçelik yapan bir kadın. Roma İmparatorluğu'nun yayılmacılığını durduran ve tarih kitaplarında "Savaşçı Kraliçe" olarak anılan Zenubya, tarihte birçok imparatorluk ve devletin kendi egemenliği altına almak istediği, 21. yüzyılda ise DAİŞ’in talan ve yıkımıyla karşı karşıya olan Palmira’yı bir “kadın kenti” olarak direniş tarihine yazdırdı. Kadın düşmanı DAİŞ’e karşı verilen savaşta Doğu ve Kuzey Suriye’deki kadınlarına ilham oldu, birçok YPJ’li kadın Zenubya’nın adını aldı.

 

Jiyan Derik

 

Dört kentte 11 komite

DAİŞ’in izlerini yok etmek için her alanda örgütlenen kadınlar, eril baskıya karşı mücadele veriyor. Yürüttükleri çalışma ve kampanyalarla kadın sorunlarına dikkat çeken Topluluk, erken yaşta evlilik, kadına yönelik şiddet, katletme, boşanma, nafaka, miras, çocukların velayeti gibi önemli toplumsal sorunlara çözüm geliştiriyor. Demokratik ulus bilincinin gelişmesi yönünde birçok eğitim devresi gerçekleştiren Topluluk’ta, Arap, Kürt, Çerkes, Türkmen, Ermeni, Süryani gibi farklı etnik köken ve inançtan kadınlar yer alıyor. Topluluk, dört kentte meclis ve 11 komite oluşturarak mücadeleyi örgütlüyor.  

 

 

DAİŞ, izlerini yok etmek istedi

MA’ya konuşan Zenubya Kadın Topluluğu Meclisi üyesi Jiyan Derik, DAİŞ saldırıları sırasında özelikle Zenubya’nın kadınlara bıraktığı mücadele mirasının yok edilmek istendiğini söyledi.

Derik, "Kraliçe Zenubya’yı tanımak için yürüttüğü siyasete bakmak lazım. Çok akıllı ve baş eğmez bir kadındı. Hem siyasi hem askeri olarak önemli bir isimdi. İki ordusu vardı. Bunlardan biri siyasi, biri askeriydi. Kimsenin boyunduruğu altına girmeyen bir kadındı. Bölgede gerçekleştirdiği savunma çok önemliydi. Zenubya hem kadınları hem gençleri hem toplumu savundu. Birçok kadına ilham olmuş bir isim” dedi.

Mirası hep bizimle olacak

Zenubya’yı mücadelelerinde yaşatmak için Topluluğa ismini verdiklerini belirten Derik, “Zenubya torunlarına savaş taktiklerinden tutalım siyasete kadar birçok miras bıraktı. Torunları da O’nun tecrübesiyle savaştı ve toplumu savundu, siyasette büyük bir rol aldı. Torunları olarak bu mirası canlı kılmaya çalışıyoruz. Zenubya’nın ruhunun kaybolmasına izin vermeyeceğiz” dedi. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.