Esad: İşgal ettiğin topraklardan çık

Dünya Haberleri —

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Meclis açılışında konuştu

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Meclis açılışında konuştu

  • Suriye’de yaşanan iç savaşta ordusu ve vekil cihadist güçleri ile taraf olan Türk devleti ile görüşmelerde ilerleme olmadığını söyleyen Beşar Esad, ‘ülkemi terk et’ çağrısını tekrarladı. 

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad Rusya, İran ve Irak’ın arabulucu olduğu Türkiye ile ilişkileri düzeltme ve uzlaştırma çabalarının şimdiye kadar somut bir sonuç getirmediğini söyledi. Esad, Suriye Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Arabulucuların ciddiyetine ve gerçek istekliliğine rağmen, girişimlerden kayda değer bir sonuç çıkmadı" dedi.
Suriye Arap Haber Ajansı (SANA) Cumhurbaşkanının, Suriye Halk Meclisi’nin yeni dönem açılışı öncesi yaptığı konuşmanın tam metnini yayınladı. Parlamentonun açılışında uzun bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Esad, iç savaşın ve dökülen Suriyeli kanının baş sorumlularından kabul edilen Türk devletine önemli bir yer ayırdı. Esad; “Rusya, İran ve Irak, Türkiye ile uzlaşı yönünde girişimlerde bulundu ve biz onlara olumlu yanıt verdik, ancak arabulucuların samimiyetine rağmen herhangi bir ilerleme sağlanamadı" dedi.

Teröre destek verme, Suriye’den çık
Uzlaşma girişimlerinin 5 yıl önce daha farklı düzeylerde başladığını ve halen sürdüğünü dile getiren Beşar Esad, sözlerini şöyle sürdürdü: "Komşu ülkenin topraklarını oradan çekilmek için işgal etmedik, teröre desteğimizi durdurmak için de destek vermedik. İlişkiyi yeniden tesis etmek için öncelikle bu ilişkinin bozulmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir ve biz hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Herhangi bir müzakere sürecinin başarılı olması için güvenilecek bir referansa ihtiyacı vardır. Daha önceki toplantılarda sonuç alamamanın nedenlerinden biri de referans eksikliğidir. Suriye, Türkiye’nin işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve teröre verdiği desteği durdurması gerektiğini sürekli vurguluyor." ŞAM

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.