"Kemençenin Mîrî"

Kültür/Sanat Haberleri —

Hurşit Baran Mendeş

Hurşit Baran Mendeş

  • Halk arasında "Mirado" olarak bilinen ve sanatındaki ustalığı dolayısıyla "Mîrê Ribabê" yani "Kemençenin Mîrî" Miradê Kinê'nin yaşam öyküsü ve sanatı yazar Hurşit Baran Mendeş tarafından kitaplaştırıldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Zeynep Durgut’a konuşan Mendeş, Miradê Kinê'nin Kürt sanatı ve kültürü açısından bir hazine olduğunu belirtti. Mendeş, "Miradê Kinê tanınan bir dengbêjdir. Özellikle de Torî bölgesinde ve Xerzan'da çokça sevilen bir isimdir. O dönemlerde her evde insanlar Miradê Kinê'nin sesini pilli teypler ile kayıt eder ve öyle dinlerlerdi. Koçerler tarafından da çok sevilen biriydi. Ben Torîlerin içinde gezdiğim zaman onun hayatını keşfettim ve yazmaya karar verdim” diye konuştu.

Miradê Kinê bir hazine

Miradê Kinê'nin ailesi ve sevdikleriyle görüşmeler yaptığını söyleyen Mendeş, “Araştırma yaptığım süreçte aslında Miradê Kinê'nin Kürt kültürü, sanatı ve dili için bir hazine olduğunu gördüm" ifadelerini kullandı. 

Nûbihar yayınları tarafından basılan kitabı Kinê'nin Kürt sanatında verdiği emeğinin kaybolmaması için hazırladığını vurgulayan Mendeş şöyle konuştu: "Gırtlağıyla, şivesi ve kemençesiyle her bakımdan örnek gösterilecek bir dengbêj. Bu yüzden herkes onu tanısın bilsin istedik. Ancak Miradê Kinê çok erken bizden ayrıldı. Miradê Kinê'nin hayatı ile ilgili merak edilen her bir şeyi topladık. 3 yıllık bir çalışma sonucu 500 sayfalık bir kitap çıktı.”

116 kilam 

Miradê Kinê'nin 116 kilamını topladığını ifade eden Mendeş, “Miradê Kinê hem bir yurtsever hem de devrimciydi. Toprağına ve diline bağlıydı. Devlet memuruyken çok zorlukla karşılar ve çoğu kez ona, 'dengbêjliği bırak' üzerinden baskılar olur. Ancak o buna rağmen sürdürür. Torîler ona 'Mîrê ribabê' der. Yani kemençe ustası. Çünkü onun gibi çalan yok. Tam 116 kilamını topladık. Daha fazla klamları var, ancak bir çoğu kayıp." ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.