'Moralimiz hep güçlüdür’

Yurt Dışı Haberleri —

Zekî Şengalî (İsmail Özden) şehadetinin 6’inci yılında Almanya’nın Herford kentinde anıldı.

Zekî Şengalî (İsmail Özden) şehadetinin 6’inci yılında Almanya’nın Herford kentinde anıldı.

  • Êzîdî Koordinasyonu ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zekî Şengalî (İsmail Özden) şehadetinin 6’inci yılında Almanya’nın Herford kentinde anıldı. Ailesi, KOMAW, Êzîdî kurum temsilcileri ve Kurdistanlıların hazır olduğu anma geniş katılımla gerçekleşti.
  • Anmada konuşan Mam Zeki’nin eşi Dayîka Gulê, “Şehit aileleri adına konuşuyorum, onlar bize güç veriyor, şehit şereftir. Düşmanlarımız bilsin ki bizi hiç bir zaman yenemeyecekler. Moralimiz hep güçlüdür“ dedi. 

ARAT ARARAT / HERFORD
74. fermanı yaşayan Êzîdîler binlerce şehit verdi. Binlerce kadın esir alındı. Yüzlerce insanın cenazesinin nerde olduğu bilinmiyor. Binlercesi kayıp. Fakat bunca acıya rağmen Êzîdîler artık sadece kurban değil çünkü kahraman evlatları da var. O kahraman evlatlarının yad edildiği bir anma KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zekî Şengalî’nin (İsmail Özden) şehadetinin 6’ıncı yılı vesilesiyle Almanya’nın Herford kentinde yapıldı. 
Anma pazar günü bir kilisede yapıldı. Can Rêdûr’un yürekleri Kurdistan dağlarına götüren kaval sesi ile başlayan programın sonunda yüzlerce şehidin fotoğraflarının gösterildiği sinevizyon anaların gözyaşlarının akmasına vesile oldu. Salonun dört bir yanına şehitlerin resimleri asılmıştı. Bir köşede yakılmayı bekleyen çıralar vardı. En önde Kürt ulusal renklerinde sarı, kırmızı, yeşil dev bir örtü ve tabii ki önlerde oturan şehit anneleri. Program saygı duruşu ile başladı. Çıralar yakıldı ve peşinden gelen “Şehîd Namirin” sloganları…. 

NUJİYAN GÜNAY

Onlar bize güç veriyor
Saat 12:30’da başlayan programda ilk olarak şehit anneleri adına Mam Zeki’nin eşi Dayîka Gulê Özden söz aldı. Dayîka Gulê “Şehit aileleri olarak şehitlerimize sahip çıkmalıyız. Şehit aileleri adına konuşuyorum, onlar bize güç veriyor, şehit şereftir. Düşmanlarımız bilsin ki bizi hiç bir zaman yenemeyecekler. Moralimiz hep güçlüdür“ sözleriyle duygularını dile getirdi.

Artık Sengal’i koruyacak güçlerimiz var
Dayîka Gulê’nin ardından KOMAW adına konuşan Ali Konkurt Şengal’de yaratılan savunma gücüne dikkat çekti. Konkurt, Şengal’de 5 binin üzerinde şehit verildiğini ve 6 binin üzerinde insanın kaçırıldığını hatırlatarak, “Artık Sengal’i koruyacak güçlerimiz var. Kendimize sahip çıkarak ihanetlere karşı güçlü cevap olacağız. Şehitlerimize sahip çıkmak kendimize sahip çıkmaktır” dedi.

Hainlerin eliyle şehit edildi
Anma Programına Şengal’den görüntülü bir mesaj ile katılan Şengal Şehitler Kurumu sözcüsü Xelîl Heci ise Zeki Şengalî’nin toplumun birliğinin direği olduğuna dikkat çekerek, “Hainlerin eliyle şehit edildi. Mam Beşir de bu toplumun bir öncüsüydü. Şehit ailelerimiz toplumumuzun saygın aileleridir. Onlara değeri ölçülemez düzeydedir” şeklinde konuştu.. 

GULÊ ÖZDEN

Partiyi tanıdıktan sonra çok değişti
Anma programının bitiminden sonra Zeki Şengalî hakkında sohbet etmek için Dayika Gulê’nin yanına gidiyorum. Mam Zeki’nin partiyi tanıdıktan sonra aile içi ilişkilerinin çok değiştiğini ve birçok tabuyu kırdığını söyleyerek anlatmaya devam etti: “Genç yaşlarda Almanya’ya geldik. Biz Zeki ile ailelerin karar vermesi sonucu evlendik. Eskiden öyleydi. Aileler karar verince biz de kabul etmek zorunda kaldık. Zeki insanları çok severdi. Onun için az bile söylüyorum. Sıcak bir insandı. Haksızlığı kabul etmezdi. Partiyi tanımadan önce kadının eve ait olması gerektiğini diğer feodal Kürt erkekleri gibi o da savunurdu. Çevrenin ve toplumun bu şekilde erkekler üzerinde baskısı olduğundan Zeki de kadının baskıya maruz kalmasına ses çıkarmazdı (Gülüyor.) Fakat partiyi tanıdıktan sonra çok değişti. Partiyi tanıdıktan sonra bana derdi ki ‘Sen benden akıllı çıktın’ yine bana derdi ki ‘Kadın bilinçlenmeli. Korkmamalıdır.’ Bazen aile sorunları için gittiği ortamlarda özeleştirisini vererek ‘Ben de eşime haksızlık yapıyordum fakat doğru değildi. Aklımız ermiyordu’ derdi. Ailesine, komşularına değer verirdi. Partiyi tanıdıktan sonra aile içi ilişkileri çok değişti. Bir çok tabuyu kırdı.”

HESEN ÖZDEN

Her zaman ülkeyi düşünürdü
Daha sonra Zeki Şengalî’nin yeğeni Hesen Özden ile konuştum. O da Mam Zeki’nin  çocukluğundan beri hep mütevazi bir insan olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Doğal bir devrimciydi adeta. Darda kalana herkese yardım ederdi. 1978’den sonra partiyi tanıdıktan sonra Avrupa’da kendisiyle daha çok ilişkilerimiz oldu. Her zaman ülkeyi düşünürdü. Bu yönlü arayışlar içindeydi. Hep okurdu. Çevresinide geliştirmek istiyordu. En yakın arkadaşlarından Berivan, Ahmet Ergin, Abdullah Sevgat’ların şehadeti onu çok etkiledi. Kendisini ülkesine borçlu hissetmeye başladı. 1979’da partiye katıldı. 2004’de Şengal’de yaşananlar kendisini çok etkilemişti. 15 Ağustos 2018 tarihinin özellikle seçilerek şehit edilmesi çok anlamlıydı. Şehadeti bizi çok zorladı. Her yıl onu anıyoruz. Tüm şehitlerimizi anıyoruz. Biz onlara hep borçluyuz.”


Anmaya katılanlar

Anma, Almanya Êzîdî Toplumu Merkezi (NAV-YEK) tarafından Şengal şehitleri anısına düzenlendi. Anmaya şehit aileleri ve Kurdistanlıların yanı sıra aralarında Kürt siyasetçilerden eski HDP milletvekili Feleknaz Uca, Şehit Aileleri Kurumu (KOMAW) adına Ali Konkurt, Êzîdî Toplumu Merkezi (NAV-YEK) sözcüsü Heci Çelik, Avrupa Kurdistan Toplumu Merkezi (KCDK-E) Eş Başkanı Engin Sever, Almanya Êzîdî Kadın Meclisi (SMJÊ) sözcüsü Nûjîyan Günay, Şengal şehit Aileleri Kurumu temsilcisi Xelîl Hecî (Görüntülü) ve OWL Alevi Dergahı temsilcileri olmak üzere yüzlerce Kurdistanlı anmada hazır bulundu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.