1500 avukat Öcalan için devrede

Yurt Dışı Haberleri —

Abdullah Öcalan’a Özgürlük eylemleri

Abdullah Öcalan’a Özgürlük eylemleri

  • 30’u aşkın ülkeden 1500 avukat, 42 aydır haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için Türk Adalet Bakanlığına başvuru yapacak. 6 hukuk örgütü 16 Eylül’de Brüksel’de ortak açıklama yapacak.
  • MAF-DAD’dan Mahmut Şakar, 30’u aşkın ülkeden 1500 avukatın İmralı’ya gitmek hazırlanan mektuba imza attığını ve bu sayının artabileceğini söyledi. Şakar, imza metnin 16 dilde hazırlandığını dile getirdi.
  • AK Bakanlar Komitesi 17-19 Eylül'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2014 yılında Öcalan'ın şartlı salıverilme hakkına sahip olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesine (umut hakkı) dair verdiği "ihlal" kararını gündemine alacak.

REWŞAN DENİZ

Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği (MAF-DAD), Avrupalı Demokrat Avukatlar (AED) ve Avrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları için Avukatlar Birliği, (ELDH) Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı girişimlerini yeni bir aşamaya taşıyor. Söz konusu uluslararası hukuk kurumlarının öncülüğünde 2022 yılında da benzer bir kampanya yürütülmüş, 22 ülkeden 350 avukat İmralı’ya gitmek için Adalet Bakanlığı’na başvuru yapmıştı. Avusturya, Belçika, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İsviçre, Hollanda, Ukrayna, ABD gibi çok sayıda ülkeden avukat gönderdikleri mektupla İmralı’da tutulan Öcalan ve diğer tutsaklar Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım ve Ömer Hayri Konar ile görüşme talebinde bulunmuştu.

 

 

Dünyanın dört bir yanından

Aylardır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ne ailesi ne de avukatlarlı ile görüşmesine izin verilmedi. Bu endişe verici durum karşısında harekete geçen uluslararası hukuk kurumları yeni bir kampanya başlattı. Birkaç aydır hazırlıkları süren kampanya önemli bir sonuca ulaştı. MAF-DAD’dan Mahmut Şakar’ın verdiği bilgiye göre şimdiye kadar 30’u aşkın ülkeden 1500 civarında avukat İmralı’ya gitmek için Türk Adalet Bakanlığı’na gönderilecek mektuba imza attı. Şakar, “2022’deki metni daha da güncelleyerek günümüz koşullarına da, tecridi detaylandırarak bir imza metni yazdık ve bunu Kürtçe, Arapça ve Türkçenin de yer aldığı İngilizce, Fransızca gibi 16 dile çevirdik. Türkiye dışındaki dünyanın farklı ülkelerinden avukatlara ulaştırdık. Birkaç aydır bu çalışma devam ediyor ve elimizde önemli sayıda imza toplandı. Şimdilik 30’u aşkın ülkeden 1500 civarı avukat imza attı, bu rakam yükselebilir de” dedi.

 

 

6 hukuk örgütü

Hukukçuların Öcalan için yürüttüğü yeni kampanya 16 Eylül’de Brüksel’de yapılacak basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılacak. Şakar, “İmza kampanyasını düzenleyen üç kuruma ek olarak Brüksel Barosu, İnsan Hakları Enstitüsü ve Demokrasi için Avukatlar Sendikası (SAD) adlı hukuk kurulunun da desteğiyle 6 hukuk örgütü ortak bir basın toplantısı düzenleyeceğiz. Bu basın toplantısında hem tecride ilişkin son gelişmeleri hem de imza kampanyasıyla ilgili bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Sonrasında bu imzalarla Sayın Öcalan ve İmralı’da bulunan diğer tutuklularla görüşmek için  Türkiye Adalet Bakanlığına başvuruda bulunacağız” bilgisini paylaştı.

 

 

16 Eylül’de Brüksel’de

İmralı Cezaevi'ndeki tecrit, dünya genelindeki avukatlar tarafından özel ve ayrımcı bir izolasyon biçimi olarak tanımlanıyor. 1500 civarında avukat, Abdullah Öcalan ve İmralı'da tutulan diğer mahkumları ziyaret etmek için açıklama ardından Adalet Bakanlığına başvuruda bulunacak. Brüksel’de Avrupa Basın Klübünde 16 Eylül’de yapılacak basın toplantısına MAF-DAD Eşbaşkanı Heike Geisweid, SAD ve AED adına Helena Debaty, ELDH Genel Sekreteri Thomas Schmidt, Brüksel Barosu İnsan Hakları Enstitüsü Yves Oschinsky konuşmacı olarak katılacak.

 

* * *

Avukatlar yanıt bekliyor

Avukatlar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için daha öncede Türk Adalet Bakanlığına başvuruda bulunmuştu.

* İlk olarak 10 Haziran 2022 tarihinde Türkiye çapında 29 baroya kayıtlı 775 avukat İmralı’ya gitmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaptı.

* Ardından Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 22 ülkeden 350 avukat, 14 Eylül 2022’de Türk Adalet Bakanlığı, Avrupa Barolar Birliği, Türkiye Barolar Birliği ve uluslararası insan hakları örgütlerine mektup gönderdi.

* Daha sonra Fas, Filistin, Federe Kürdistan Bölgesi, Kuzey ve Doğu Suriye, Irak, Lübnan, Mısır, Suriye ve Ürdün’den 756 avukat, Abdullah Öcalan'ın Özgürlüğü İçin Arap Hukuki Girişimi öncülüğünde 19 Eylül'de Türk Adalet Bakanlığına İmralı’ya gitmek için ayrı bir başvuru yaptı.

* Son olarak da 22 Ocak 2024’te Türkiye’de 35 barodan bin 330 avukat Öcalan ile görüşmek için başvuruda bulunmuştu.

Başvurularda, derinleştirilen tecritle uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğine de vurgu yapıldı. Şimdiye kadar yapılan başvurular Adalet Bakanlığı tarafından yanıtsız bırakıldı.

 

* * *

AK gündemine taşınacak

Eylül ayı Kürt Halk Önderi Öcalan’ı yönelik tecride karşı uluslararası alanda girişimlerin artırılacağı bir ay olacak.

* Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 17-19 Eylül'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2014 yılında Öcalan'ın şartlı salıverilme hakkına sahip olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesine (umut hakkı) dair verdiği "ihlal" kararını gündemine alacak. Komite, AİHM'in ihlal kararlarının ve gerekliliklerin uygulanıp uygulanmadığını ele alacak. 

* 31 Eylül-4 Ekim arası yapılacak AK oturumlarında da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit gündemleştirilecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.