40 aydır haber alınamıyor

İmralı başvuru

İmralı başvuru

  • İmralı'daki mutlak tecrit 40. ayına girdi; bu süreçte yapılan 561 görüşme başvurusu sonuçsuz kaldı.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan haber alamama hali 40. ayında. Abdullah Öcalan, en son 7 Ağustos 2019'da avukatlarıyla görüştü. Abdullah Öcalan'ın ailesiyle yüz yüze görüştüğü en son tarih 3 Mart 2020, en son telefon görüşmesi ise 25 Mart 2021. Abdullah Öcalan'dan, kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı ve yarıda kesilen telefon görüşmesinden bu yana haber alınamıyor.

Uluslararası hukuk literatüründe “incommunicado” olarak nitelendirilen bu duruma karşı yapılan başvurular, ya yanıtsız bırakılıyor ya da çeşitli gerekçelerle reddediliyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatları ile aileler, her hafta görüşme talebiyle hem Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı hem de İmralı Cezaevi Müdürlüğüne yeni başvurularda bulunuyor. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ve İmralı Cezaevi’ne 25 Mart 2021'den bu yana 388’i avukat, 173’ü aile olmak üzere toplam 561 başvuru yapıldı. YBaşvurular ya yanıtsız bırakıldı ya da gerekçesi belirtilmeyen “disiplin cezaları” ile reddedildi.

 

 

Kampanya devam ediyor

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'nin (ÖHD) de aralarında olduğu hukuk örgütleri, Haziran ayı içerisinde Amed, Mersin, Riha, Wan ve Ankara kentlerinde barolara başvuruda bulundu. Hukuk örgütleri, barolardan İmralı tecridine karşı girişimde bulunmasını istedi. İmralı’daki mutlak tecride karşı Kurdistan ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok noktasında eylem ve etkinlikler de devam ediyor. 10 Ekim 2023’te “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” şiarıyla başlatılan küresel kampanya kapsamında çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleniyor. 

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tutsaklar da kampanya kapsamında 7 Kasım 2023'te dönüşümlü açlık grevi eylemine başladı. Tutsaklar, 4 Nisan'dan beri de mahkemeleri boykot ediyor, aile ziyaretlerini kabul etmiyor, telefon görüşmelerine çıkmıyor. Tutsak yakınları da her hafta birçok kentte cezaevleri ve AKP binaları önünde bir araya geliyor. 

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), “Bin kadın, tek ses” adlı etkinliği kapsamında 19 Nisan’da CPT'ye mektup gönderme kampanyası başlattı; şu ana kadar 11 bin mektup gönderildi. 3 Haziran’da Almanya'da 95 tanınmış isim, 7 Haziran’da ise Fransa’da 61 isim CPT’ye mektup gönderdi. Başvurularda CPT heyetinin İmralı Adası'na giderek, incelemelerde bulunması talep edildi. 

“Abdullah Öcalan ile diyalog günleri” adı altında 15-22 Haziran tarihleri arasında etkinlikler gerçekleştirildi. BURSA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.