6 ayda 20 yasak

Şirnex'te

Şirnex'te "Özel Güvenlik Bölgesi" ve eylem-etkinlik yasağı

  • Şirnex'te son 6 ayda 20 kez "Özel Güvenlik Bölgesi" ve eylem-etkinlik yasağı ilan edildi. İHD Şube Eşbaşkanı Haşim Toğurlu, Şırnak Valiliğinin kanunlara aykırı hareket ettiğini söyledi. 

Şirnex merkez ve bağlı ilçelerin kırsallarında yer alan Besta, Cûdî ve Gabar bölgelerine girişlere "güvenlik" gerekçesiyle izin verilmiyor. Valilik, her 15 günde bir söz konusu bölgeleri "Özel Güvenlik Bölgesi" adı altında yasaklıyor. Bunun yanı sıra periyodik olarak eylem ve etkinlikler yasaklanıyor. Sadece son 6 ay içerisinde 20 defa "Özel Güvenlik Bölgesi" ve eylem-etkinlik yasağı ilan edildi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Şirnex'in Silopiya (Silopi) Belediyesi'nin Dünya Çevre Günü dolayısıyla yapmak istediği çöp toplama etkinliği bile "güvenlik" gerekçesiyle izin verilmedi. 

MA'ya konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi Eşbaşkanı Haşim Toğurlu, uzun yıllardır devam eden asakların "kamu güvenliği" iddiasıyla ilan edildiğini hatırlattı. Toğurlu, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"ne geçildiği 2018 sonrası yasakların artmaya başladığını, sivil toplum örgütleri üzerinden ciddi bir baskının olduğunu kaydetti. Toğurlu, yasalarda olmamasına rağmen muhalif partilerin iktidar partisine dair yapmak istediği açıklamaların engellendiğini belirterek, "Ama ne yazık ki ne vali, ne kaymakam ne de kolluk buna uyuyor. Bu şekilde kanuna aykırı davrandığını söyleyebiliriz" diye konuştu. 

Mülki amirin keyfine kalmış

Demokratik kitle örgütlerinin her etkinliğinin keyfi olarak engellendiğini ifade eden Toğurlu, bu engelle anayasanın ihlal edildiğinin altını çizdi. Toğurlu, şunları söyledi: "Valiliğin açıklamasında 'vali ve kaymakamların uygun göreceği etkinlikler hariç' deniliyor. Vali uygun görmeyi neye göre belirliyor? Hükümete karşı olan siyasi partilerin açıklamaları valiliğin yasaklama kararına maruz kalıyor. Anayasa'ya göre herkes izin almadan barışçıl olması koşuluyla toplantı veya gösteri yapabilir. Bunun sınırlandırılması da yine kanuni çerçevede olması gerekiyor."

 

Haşim Toğurlu

 

Vali yetkisini de aşıyor

En son Silopiya Belediyesi'nin çöp toplama etkinliğinin engellendiğini hatırlatan Toğurlu, şöyle devam etti: "Valiliğin yasaklama kararları, toplumsal tepkinin ortaya çıkacağı günün öncesi veya sonrasında alınabiliyor. Kobanî Kumpas Davası'nın karar duruşması devam ederken ve henüz karar açıklanmadan yasaklama kararı getirildi. Tamamıyla halkın demokratik tepkisini önlemeye dair kararlar alabiliyor. Yapacağımız en ufak barışçıl açıklama dahil bu gerekçe ile engelleniyor. Toplumun demokratik tepkisi devletin engellemesi ile karşı karşıya kalıyor. Dünya Çevre Günü'nde yapılacak olan çöp toplama etkinliği bile 'güvenlik' gerekçesiyle yasaklandı. Bu kadar barışçıl ve sıradan bir eyleme dahi vali tahammül göstermedi. Kamu kurumu olan bir belediye, valiliğin yasaklama kararı kapsamı dışındadır."

OHAL'den farkı yok

Kentin bir Olağanüstü Hal (OHAL) sistemiyle yönetildiğini söyleyen Toğurlu, bu sisteme karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Toğurlu, şunları söyledi: "Temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması sipesifik bir şekilde olur. Ancak Şırnak, Batman, Mardin, Diyarbakır valiliğinin aldığı yasaklama kararlarının sıklığına baktığımız zaman bunun sürekli bir hal aldığını söyleyebiliriz. Bu sürekli bir hal aldığı zaman OHAL'den bir farkı kalmıyor. Acaba OHAL olsaydı ne olurdu ve şu anda ne oluyor? Birebir benzer uygulamalar söz konusu. Şu anda OHAL uygulamaları var  ve bu sürdürülüyor." ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.