600 binden fazla evsiz insan

Toplum/Yaşam Haberleri —

Dortmund'daki evsizler / foto:AFP

Dortmund'daki evsizler / foto:AFP

  • Almanya’da 600 binden fazla evsiz insan var. Yaklaşık 440 bini barınaklarda yaşıyor. Federal Evsizlere Yardım Derneği, konut sıkıntısının korkutucu boyutlara ulaştığına dikkat çekti.

Almanya'da evsizlerin sayısı giderek yükseliyor. Ülkede yaklaşık 440 bin insan evsizler barınaklarında yaşıyor.

Federal İstatistik Ofisi'ne (Destatis) göre evsiz barınaklarında ve geçici barınma yerlerinde kalanların sayısı 31 Ocak itibariyle üst üste üçüncü kez arttı. 2022'de 178 bin olan bu sayı 2023'te 372 bine yükseldi. Ancak istatistikçiler, büyük bir oranın ankete dahil edilmediğine dikkat çekti.

Destatis'in araştırmasına göre, belediye konutlarında barınan kişilerin yaklaşık yüzde 86'sı Alman vatandaşlığına sahip olmayan mültecilerden oluşuyor. Tespit edilen evsizlerin yaklaşık 137 bini ise Ukrayna'daki savaştan kaçan mülteciler.

Gizli evsizler

Federal Evsizlere Yardım Derneği (BAG) son açıklamasında, istatistiklerin "konut sıkıntısının korkutucu genel boyutunun yalnızca bir kısmını" yansıttığını ancak yine de "endişe verici" olduğunu duyurdu. BAG’a göre Almanya genelinde 600 binden fazla evsiz insan var. Ancak BAG'ın basın ofisi, araştırmanın "gizli evsizleri", yani geçici olarak arkadaşlarının, tanıdıklarının veya aile üyelerinin yanında kalanların yanı sıra "sokakta kalacak yeri olmadan yaşayanları" da hesaba kattığını açıkladı.

Evsizlikle ilgili BAG dokümantasyon sistemine göre, akut evsizlerin yüzde 17,5'i bu konuda uzmanlaşmış bir merkezden yardım almadan önce geceyi sokakta geçirmek zorunda kalıyor. BAG, yüzde 50'lik bir kesimin de "gizli" evsiz olduğunu duyurdu. Yaklaşık 50 bin erkek ve kadın sokaklarda yaşıyor. FRANKFURT

 

* * *

4 milyon insan yardım alıyor

Almanya’da 2 milyon 809 bin kişi işsiz olarak kayıtlara geçti. Vatandaşlık Yardımı (Bürgergeld) alanların sayısı isek 4 milyon 21 bine ulaştı.

Almanya'da işsiz sayısı Temmuz ayında arttı. Merkezi Nürnberg kentinde bulunan İş Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, Temmuz ayı sonu itibarıyla toplam 2 milyon 809 bin kişi işsiz olarak kayıtlara geçti. Böylece işsizlik oranı bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 puan artarak yüzde 6'ya yükseldi.

Açıklanan rakama göre, işsiz sayısında Haziran ayına kıyasla 82 bin, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 192 bin artış oldu.

Durgunlaşan ekonomi

DW’nin haberine göre İş Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Daniel Terzenbach, işsiz sayısındaki artışın ekonomik büyümede kaydedilen duraksamanın bir sonucu olduğunu belirterek "Zayıf ekonomik gelişme iş gücü piyasası üzerinde baskı yaratıyor" dedi.

Ajanstan yapılan açıklamada, işsiz sayısının mevsimsel etkilerden arındırıldığında bir önceki aya göre 18 bin artış gösterdiği bildirildi.

5 milyon kişi yardım alıyor

İş Ajansı, Temmuz ayında 903 bin kişinin işsizlik yardımı aldığını belirtti. İşsizlik yardımı alanların sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 105 bin arttı.

Temmuz ayında Vatandaşlık Yardımı (Bürgergeld) olarak adlandıran sosyal yardım alanların sayısı bir önceki yıla göre 75 bin artarak 4 milyon 21 bine ulaştı. BERLİN

 

* * *

Her beş çocuktan biri yoksul

İşsiz sayısı ve sosyal yardım alanların sayısının arttığı Almanya’da her beş çocuktan biri yoksulluk riski altında.
Gelirleri Almanya'daki hanelerin ortalama gelirinin yüzde 60'ından az olan hanelerde yaşayan çocuk ve gençler yoksul kabul ediliyor. Bu durumdan tek ebeveynli çocuklar (yüzde 45,4) ve üç ya da daha fazla çocuklu aileler (yüzde 36) özellikle etkileniyor. Araştırmalara göre, 18 ila 24 yaş arasındaki gençlerin yaklaşık yüzde 28'i yoksulluk riski altında.

Bertelsmann Stiftung’un araştırma sonucuna göre, her beş çocuktan biri yoksulluk riski altındayken Hessen’de her dört çocuktan birisi yoksul. Bertelsmann Stiftung, özellikle Kassel, Offenbach, Wiesbaden ve Darmstadt gibi büyük şehirlerdeki çocuk ve gençlerin yoksulluktan özellikle etkilendiğine dikkat çekti.

Kadınlar daha yoksul
Araştırma, tüm yaş grupları arasında en yüksek yoksulluğun 18-25 yaş grubunda olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle evden ayrılmış ve eğitimleri nedeniyle hala çok az para kazananlar genellikle para endişesiyle boğuşuyor. Bu durumdan kadınlar erkeklerden daha fazla etkileniyor.

Bertelsmann Stiftung araştırmasında, mevcut ekonomik krizin ve fiyat artışlarının sorunu daha da kötüleştirdiğine ve

bu nedenle federal hükümete, koalisyon anlaşmasında kabul edilen çocuklara temel geçim güvencesi planını bir an önce hayata geçirmesi çağrısında bulunuldu. Çocuklara Temel Geçim Güvencesi yardımının "hemen ayda 200 Euro artırılması gerektiği" vurgulandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.