739 asker ve polis bırakıldı

Dünya Haberleri —

Sudan Ordusu - Foto: AFP

Sudan Ordusu - Foto: AFP

  • Sudan’da orduya karşı savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ‘tek taraflı girişim’ olarak elinde tutuklu bulunan, 537 polis ve 202 asker toplam 739 kişiyi serbest bıraktı.

BM kaynaklarının süreklileşen insan hakları ihlalleri ve katliamlar konusunda uyarılar yaptığı Sudan’da savaşan taraflardan HDK 739 savaş esirini serbest bıraktı. HDK, X platformunda yaptığı açıklamada, ‘ordunun vatandaşlara ve hatta kendi mensuplarına yönelik suç teşkil eden insanlık dışı eylemlerinin HDK'yi tek taraflı da olsa insani girişimlerde bulunmaktan ve bunları uygulamaktan alıkoymayacağını’ belirterek, uluslararası insancıl hukuk kurallarına bağlılığını ve insan haklarının temel ilkelerine saygısını vurguladı.

Açıklamada, HDK'nin yaklaşık altı ay önce 537 emniyet mensubunun serbest bırakılması için bir girişim başlattığı, geçen mayıs ayında da 202 askeri tutuklunun serbest bırakılması için bir başka girişimde bulunduğu ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne (ICRC) başvurduğu, komitenin de bu girişimleri memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

ICRC'nin serbest bırakma sürecini tamamlamak üzere iki taraf arasında prosedürleri başlattığını belirten HDK, “ancak ordu işi sürüncemede bırakmaya ve teslim sürecinin önüne engeller koymaya başladı” ifadelerini kullandı.

HDK tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bu doğrultuda ICRC’ye, ordunun hedefi haline gelen mahkumların hayatlarını korumak için HDK’nin ordu ve polisten mahkumları serbest bırakma sürecini tek taraflı olarak yürütmesini resmi olarak teklif ettik. Mektubumuza 4 Haziran'da mahkumların serbest bırakılmasına ilişkin protokole ekli yazılı bir yanıt aldık.”

Sudan ordusu ile HDK arasındaki çatışmalar, askeri ve sivil taraflar uluslararası destekli bir siyasi süreci tamamlamak için çalışırken, iki taraf arasında haftalarca süren gerginliğin ardından Nisan 2023 ortasında aniden patlak verdi. HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.