90 yıl, 90 kadın, 90 fotoğraf

Kadın Haberleri —

Jane Goodall

Jane Goodall

  • 90 kadın, vahşi yaşam ve manzara fotoğrafçısı öncüsü Jane Goodall'un 90. yaşını "The Nature of Hope: 90 Years of Jane Goodall's Impact'' isimli fotoğraf satışı etkinliğiyle kutluyor. Satış gelirinin yüzde 40’ı fotoğraf sanatçılarına aktarılacak.

Jane Goodall, primatolog ve çevre aktivisti. 1934 yılında Londra’da doğdu. Çocukluktan itibaren vahşi yaşama ilgi duydu, hayvanların davranışlarını inceledi. Goodall’ın 90’ıncı yaşına girmesi üzerine dünyanın dört bir yanından 90 kadın, O’nun yeni yaşını çektikleri vahşi yaşam fotoğraflarının baskı satışlarıyla kutluyor.

Doğa fotoğrafçısı kadınlara ilham olan Goodall, 1960 yılında, henüz 26 yaşında bir film stüdyosunda asistan olarak çalışırken aldığı bir davetle Tanzanya‘ya gitmeye karar verdi. O zamanlar genç bir kadının tek başına bu tür bir yolculuk yapması alışılagelmişin dışındaydı ancak o vahşi yaşam konusundaki tutkusunu keşfetmek için bu fırsatı değerlendirdi. Cambridge Üniversitesi’nde doktora kazandı ve bu süreçte bilimsel çalışmalarını arttırdı.

Şempanzeler üzerine yaptığı çalışmalar, primatların davranışlarını inceleyen bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Goodall, araştırmalarında şempanzelere isim vererek onları numaralandırmaktan kaçındı ve bu yaklaşımıyla primatlara karşı daha saygılı bir iletişim kurmayı başardı.

1977 yılında Jane Goodall Enstitüsü‘nü kurarak, Gombe‘deki araştırmalarını destekledi ve şempanzelerin doğal yaşam alanlarının korunması için önemli adımlar attı. Bu dönemde, araştırmalarını sürdürdüğü yer olan Tanzanya’ya National Geographic‘ten bir fotoğrafçı gönderilmesiyle çalışmaları uluslararası alanda daha geniş bir kitle tarafından tanınmaya başlandı.

Jane Goodall, bir bilim insanı Birleşmiş Milletler Barış Elçisi, aktivist ve öğretmen olarak dünyanın dört bir yanında etkinlikler düzenleyerek genç nesilleri bilinçlendirmeye ve onlara ilham vermeye devam ediyor.

Öte yandan, 90 kadın ise Goodall‘un 90. yaşını çektikleri vahşi yaşam fotoğrafların satışında elde ettiği gelirin yüzde 60’ını Jane Goodall Enstitüsü ve kâr amacı gütmeyen Vital Impacts’e ve yüzde 40’ını fotoğraf sanatçılarına aktaracak. FRANKFURT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.