Almanya bir Kürt aktivisti daha tutukladı
Yurt Dışı Haberleri —
- Almanya’nın Kürt siyasileri kriminalizasyon politikası sürüyor. Haziran ayında İtalya’da Almanya’nın isteği üzerine tutuklanan 52 yaşındaki Selahattin K. Cuma günü Almanya’ya teslim edildi.
Bu yılın Şubat ayında 129b maddesinden yargılanmak üzere Almanya’nın isteğiyle İtalya’da tutuklanan Selahattin K., geçtiğimiz Cuma günü Almanya’ya teslim edildi. Alman makamları, Selahattin K.’yi PKK adına Ocak 2014 ile Temmuz 2015 arasında Almanya'da faaliyet yürütmek iddiasıyla yargılayacak.
Karlsruhe'deki Federal Savcılık tarafından yapılan açıklamaya göre Selahattin K.’nın Darmstadt, Frankfurt, Giessen, Mannheim, Nürnberg ve Saarbrücken bölgelerini kapsayan "Güney 1 Sektörü" çerçevesinde, Temmuz 2014'ten itibaren ise Bielefeld, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Duisburg, Essen, Köln ve Münster bölgelerini kapsayan "Merkez Sektör" bünyesinde PKK adına faaliyet yürüttüğünü iddia ediyor.
AZADÎ’den tepki
Almanya’da bulunan AZADÎ Hukuk Bürosu, ANF Almanca Servisi’ne açıklama yaparak Alman makamlarının kararını eleştirdi. Savcılığın Selahattin K.'yi ‘suçladığı’ dönemin on yıl öncesine dayandığını, bu yılların ise PKK'nın ateşkes ilan ettiği ve Erdoğan rejimiyle diyalog halinde olduğu döneme denk geldiğine dikkat çekti. Bu durumun Alman yargısının Kürt hareketine karşı kayıtsız şartsız zulüm politikası olduğuna işaret ederek, “Devam eden kriminalizasyon, Alman hükümetinin Kurdistan politikasının önemli bir bileşenidir ve on yıllardır Kürt sorununa adil bir çözüm bulunmasının ve çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesinin önünde engel teşkil etmektedir” dedi.
Almanya’da 13 Kürt aktivist tutuklu
Selahattin K. Haziran ayı ortasında İtalya'da tutuklandı. Selahattin K.’nin iade edilmesiyle Almanya’da PKK davasından hapiste tutulan Kürt aktivistlerin sayısı 13’e yükseldi. Bunlardan 7’si 2022 yılında bu yana Almanya’nın talebi üzerine Avrupa’nın farklı ülkelerinde tutuklanıp teslim edildi. Son olarak bu yılın Şubat ayında İsveç, Ferit Çelik’i Almanya’ya teslim etmişti. Hollanda’da tutuklanıp daha sonra şartlı tahliye edilen gazeteci Serdar Karakoç’un 7 Ağustos’ta Amsterdam’da görülen duruşmasında ise Almanya’ya teslim edilmesi kararı çıkmıştı.
Hukukçular ve insan hakları savunucuları bu durumu Almanya’nın diğer Avrupa devletlerini kriminalizasyon politikasına ortak etmek istediği şeklinde yorumladılar. Türkiye’nin perspektifiyle hareket eden dış siyasetini Avrupa Birliği’ne kabul ettirmeyi amaçladığına da dikkat çektiler. HABER MERKEZİ