Avrupa Birliği’nde 19,9 milyon çocuk yoksul

Toplum/Yaşam Haberleri —

Çocuklar

Çocuklar

  • Almanya Federal İstatistik Dairesi'e göre, 2023 yılında 18 yaş altı 2,1 milyon civarında çocuk yoksullukla boğuşuyor. Avrupa Birliği genelinde ise 19,9 milyon çocuk ve genç yoksulluk riski altında bulunuyordu.

Eğitim seviyesi düşük olan ebeveynlerin çocukları arasında yoksulluk riskinin ve yoksulluğun daha fazla olduğu açıklandı.

EU-SILC araştırmasının sonuçlarına göre, bir kişi bir bütün olarak ortalama gelirin yüzde 60'ından daha az gelire sahipse yoksul olarak kabul ediliyor. Bu eşik, 2023 yılında Almanya'da yalnız yaşayan bir kişi için aylık net 1314 Euro, iki yetişkin ve 14 yaşından küçük iki çocuklu haneler için ise aylık net 2759 Euro.

Federal İstatistik Dairesi'nden yapılan açıklamada eğitim düzeyi düşük olan ebeveynlerin çocukları arasında yoksulluk riskiyle karşı karşıya kalanların sayısının daha yüksek olduğu belirtildi. Buna göre, eğitim düzeyi düşük ve mesleki eğitimi olmayan ebeveynlerin çocuklarının yüzde 38,6'sını yoksulluk tehdit ediyor. Eğitim düzeyi orta derecede olan ebeveynlerin çocuklarının yüzde 14,3'ü yoksulluktan etkileniyor. Üniversite eğitimi veya ustalık unvanı olan, eğitim düzeyi yüksek ebeveynlerin çocuklarının ise sadece yüzde 5,8'i yoksulluk tehdidi altında bulunuyor.

Hem yoksulluk hem sosyal dışlanma
Federal İstatistik Dairesi'nin açıklamalarına göre, 2023 yılında Almanya'da 18 yaş altındakilerin yaklaşık yüzde 23,9'u yoksulluk riskinin yanı sıra sosyal dışlanma tehdidi ile de karşı karşıya kaldı. Almanya bu oranla, yüzde 24,8 olan Avrupa Birliği ortalamasının altında bulunuyor. Ancak yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaki çocuk ve gençlerin oranı AB ülkelerinin yarısından fazlasında Almanya'dakinden daha düşük.
Çocuk ve gençlerin yoksulluk riski altında bulunma oranının en düşük olduğu ülke yüzde 10,7 ile Slovenya.

19,9 milyon çocuk ve genç

İkinci sırada yüzde 13,8 ile Finlandiya ve üçüncü sırada ise yüzde 14,3 ile Hollanda bulunuyor. Bu oranın en yüksek olduğu ülkeler ise yüzde 39 ile Romanya, yüzde 34,5 ile İspanya ve yüzde 33,9 ile Bulgaristan.

AB çapında geçen yıl 19,9 milyon çocuk ve genç yoksulluk riski altında bulunuyordu.

Her 4 çocuktan biri

Paritätische Wohlfahrtsverband ise mevcut rakamları "büyük ölçüde endişe verici haberler" olarak değerlendirdi. Birliğin Genel Müdürü Joachim Rock dpa'ya yaptığı açıklamada, Almanya gibi refah düzeyi yüksek bir ülkede her dört çocuktan birinin çocukluk ve ergenlik döneminde bu yükü taşımak zorunda kalmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Acil siyasi önlemler alınması çağrısı yapan Rock, "Hiçbir çocuk tek başına yoksul değildir, yoksulluk her zaman aile bağlamındadır. Bu da bir bütün olarak ailelerin gelir durumlarında da bir iyileşmeye ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.