Barış gelmeden güvenli iş olmaz

İşçi cinayetleri açıklama

İşçi cinayetleri açıklama

  • DEM Parti Amed Milletvekili Sevilay Çelenk, iş cinayetleri ile çözümsüz savaş halinin ilişkisine dikkat çekerek, "Barış olmadan güvenli bir çalışma hayatı mümkün değildir" dedi.

HDK Ankara Emek Meclisi, üç işçinin iş cinayetine kurban gittiği inşaatın önünde açıklama yaparak, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini maliyet olarak gören işverenlere; iş cinayetlerini kader diye dayatan iktidara tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara Emek Meclisi, 2 Eylül'de Ankara’nın Sincan ilçesinde dış cephe boyası yapılan inşaatta yaşanan iş kazasında hayatını kaybeden Çetin Buru (39), Volkan Buru (34) ve Mertcan Buru için açıklama yaptı. HDK Ankara Emek Meclisi Üyesi Yılmaz Yıldırımcı, özelleştirme, sendikasızlaştırma ve cezasızlık politikalarından kaynaklı işçi ölümlerinin katliama dönüştüğünü söyledi. Yıldırımcı, ISİG Meclisi'nin raporuna göre; Ağustos'ta en az 179 işçinin; yılın ilk8 ayında ise en az bin 201 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğinı hatırlattı. Yıldırımcı, en fazla iş cinayetinin ise inşaat alanında yaşandığına dikkat çekti.

İşveren maliyet olarak görüyor

Görgü tanıklarının beyanlarına göre işçilerin emniyet kemeri takılı olması durumunda bu cinayetin yaşanmayabileceğini aktaran Yıldırımcı, “İş sağlığı ve güvenliği önlemlerini maliyet olarak gören işverenler, iş cinayetlerini kader diye dayatanlar, uyguladığı politikalarla ihmalkâr davranan siyasi irade bu cinayetlerin sorumlusudur" dedi. 

DEM Parti Amed Milletvekili Sevilay Çelenk ise inşaatta herhangi bir koruma önleminin olmadığını hatırlattı. Var olan durumun çözüme kavuşturulmamış sorunların bir yansıması olduğunu belirten Çelenk, “Bütün sektörlerde iş cinayetleri var ama en fazla inşaat sektöründe görüyoruz. Bu inşaatlara ya da geçici mevsimlik işçi olarak çalışmaya gelenlere baktığımızda; yoğun bir Kürt nüfusu görüyorsunuz. Dolayısıyla bu iş cinayetleri ile çözümsüz savaş halinin ilişkisini görüyorsunuz. Barış olmadan güvenli bir çalışma hayatı mümkün değildir" dedi. ANKARA

 

* * *

Tünel inşaatında göçük

Erzurum-Bayburt karayolunda yapımı süren Kop Tüneli'nde meydana gelen kısmi göçükte bir işçi yaşamını yitirdi, üç işçi yaralandı.

Kop Dağı'nda yapımı devam eden tünelin Bayburt tarafında, kısmi göçük yaşandı. İhbar üzerine olay yerine AFAD, jandarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Göçük sırasında yaralanan işçilerden M.B, H.D, M.A ve A.Ö Bayburt Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. İşçilerden M.B. (22), müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Diğer işçilerin tedavileri sürüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.