Barzaniler tecavüz çetesi

Kadın Haberleri —

Barzaniler tecavüz çetesi

Barzaniler tecavüz çetesi

  • Barzaniler, Başûrê Kurdistan’ı kadınlar için cehenneme çevirdiler, katilleri ve tecavüzcüleri korudular, katliamların üzerini örttüler, kadınların gücünü elinden aldılar. İsimleri sayısız tecavüz, kadın katliamı, kaçırma ve faili meçhul cinayetlerde geçiyor.
  •  Nihat Barzani, Neçirvan Barzani, Mesrur Barzani, Sirwan Barzani, Fazıl Mirani, Berjeng Zebari, Kadir Kaçak, Adıl Botani ve Serbest Sindori, Xesrew Goran’ın onlarca kadına tecavüz ettiği, katlettiği ve ailelerine sus payı olarak yüklü miktarda para verdiği ortaya çıktı.

Başûrê Kurdistan’da ‘hanedan devleti’ kuran Barzanilerin, Kürt halkına karşı ihanet ve işbirlikçilik dışında görülmeyen bir yüzü daha var; kadın katliamları ve tecavüzler. Başûr’da kadınlar her gün en yakın erkekler tarafından katlediliyor, güvende değiller, sığınacakları mekanizma ve koruyucu bir yasa yok. Çünkü yasa koyucular Barzaniler.

Kadın katliamı ve cinsel şiddet konularında dünyanın en kötü bölgelerden biri olan Başûr’u bu noktaya getiren asıl suçluların Barzaniler ve KDP olduğuna yakından bakalım. İsimleri sayısız tecavüz, kadın katliamı, kaçırma ve faili meçhul cinayetlerde geçiyor.

ANF’den Atakan Ararat, katledilen ve tecavüze uğrayan bazı kadınların isimlerine ulaştı. Tecavüze uğrayan ve üstü kapatılan dosyalarda adı geçen Barzani ailesinden, Nihat Barzani, Neçirvan Barzani, Mesrur Barzani, Sirwan Barzani, Fazıl Mirani, Berjeng Zebari, Kadir Kaçak, Adıl Botani ve Serbest Sindori, Xesrew Goran’ı mercek altına aldı.

Nihat Barzani

Sarya Mirza Reşo: 1980’de Hewlêr’e bağlı Mêrgesor İlçesi’nde Mele Mistefa Barzani’nin oğullarından Nihat Barzani tarafından tecavüze uğradı. Sarya, daha sonra Nihat Barzani’nin emriyle katledildi.

Mina: Soyadı öğrenilmeyen Mina, 1991’de Mesîf’te Nihat Barzani tarafından tecavüze uğradı. Mina’nın babası Enfal’de yaşamını yitirenlerden. Olayın duyulmaması için aileyi tehdit eden Barzani, “Eğer halletmezseniz ailenin geri kalanını da ben Enfal’den geçireceğim” diyerek, tehditler sonucu Mina’yı ailesine katlettirdi.

Çiğzi Bêrsîyavî: Ailesi, 1990'larda Barzani ailesinin konumlandığı merkez olan Serêreş’te Nihat Barzani’nin evine korumak olarak gitti. Bêrsiyavî burada tecavüze uğrayıp katledildi. Bêrsîyavî’nin babası Mele Mistefa’nın en yakın arkadaşlarından biri olarak biliniyordu. Nihat Barzani; hesap sormak isteyen Bêrsîyavî ailesinin diğer fertlerini de Akrê’de bir plan dahilinde katletti. Olay ise aile içi şiddet olarak yansıtıldı.

Fayîde Mizurî: Mesud Barzani’nin 30 yıldır özel güvenliğinden sorumlu olan Hüseyin Mizurî’nin yeğenlerinden. 2013’te Mesîf’te Nihat Barzani tarafından kaçırılıp tecavüze uğrayan 17 yaşındaki Fayîde’nin ailesine, daha sonra intihar etti diye haber verildi. Hüseyin Mizurî yüksek bir meblağ karşılığında susarken, KDP içindeki rütbesi de yükseltildi.

Neçirvan Barzani

Hêlin Elwan Sawa: Hristiyan bir aileden olan 17 yaşındaki Sawa, ailesi ile birlikte 1996’da KDP Politbüro üyelerinden İzzettin Berwari’nin yanında çalışmaya başladı. Burada defalarca tecavüze uğrayan Sawa’nın cenazesi Duhok Barajı yakınlarında bulundu. Mesud Barzani’nin kulağına da giden olay hakkında, Mesud Barzani’nin emriyle Muhsin Dizeyi öncülüğünde bir araştırma komisyonu oluşturuldu. Araştırma komisyonuna olayı teyit eden Berwari; Sawa’nın Neçirvan Barzani tarafından tecavüze uğradığını söyledi. Mesud Barzani, failin Neçirvan Barzani olduğunu öğrendikten sonra olayın üstünü kapattı. O dönem alt kademede olan Berwari ise KDP Politbüro üyeliğine yükseldi.

Mesrur Barzani

Cîhan Taha: KDP iktidarının Güney Kurdistan’daki uygulamalarını eleştiren Taha, 26 Ekim 2023’te şüpheli bir trafik kazasında yaşamını yitirdi. KDP’ye karşı duran ve yanlış politikalara karşı birçok eyleme öncülük eden Taha, olaydan saatler önce, “Yolum ölüme çıkıyor, ölüm beni çağırıyor” diye dijital medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunmuştu. Ölümünden sonra ortaya çıkan bilgilerde Cihan’ın katledilmesinden önce Mesrur Barzani’nin ekibi tarafından tehdit edildiği ortaya çıktı. Cihan’ın katledilmesi Mesrur Barzani hakkında ABD’de açılan davaya da yansıtılırken, Cihan’n kardeşi Şaxewan Taha ise durumu; “Kardeşimin ölümü siyasi bir cinayettir” sözleriyle özetledi.

Sirwan Barzani

Naz Silêman Yakub: Avukat olan Naz Silêman Yakub, 2016’da Hewlêr’de kaçırıldı. 2 gün sonra Hewlêr sokaklarında cesedi yakılmış halde bulundu. Naz Silêman Yakub, KDP’nin öldürdüğü ve tecavüz ettiği kadınların avukatlığını yapmakla biliniyordu. KDP tarafından daha önce defalarca tehdit edilirken, ölümünden sonra telefonla görüştüğü son kişinin ise Sirwan Barzani olduğu tespit edildi.

Fazıl Mirani

Beyan Zeynelabidin: 22 yaşında olan Beyan, 1992’de Musul Üniversitesi'nde okurken kaçırıldı. Babası, KDP politikalarına karşı çıkmakla bilinen Beyan Zeynelabidin; KDP Politbüro Yürütme Kurulu Sorumlusu Fazil Miran’in ekibi olan Seid Bamernê ve Salim Koremarki tarafından Duhok’ta alıkonuldu. Aile, KDP’ye katılmayı reddederken, Beyan Zeynelabidin'in cenazesi günler sonra Duhok sokaklarında bulundu. Katliamdan sonra da baskılarına devam eden Miran’in ekibi, daha sonra Beyan Zeynelabidin’in babasını da Amêdiyê’de tutukladı. 

Berjeng Zebari

Nesrîn Heso Zebari: 16 yaşındaki Zebari, Kurdistan Bölgesi Başkanı Askeri Danışmanı Babekir Zebari’nin oğlu Berjeng Zebari tarafından tecavüze uğradı. Zebari’nin ekibi; Nesrîn Zebari’nin kardeşi Dilêr Zebari tarafından tecavüze uğradığını belirterek ikisini de katletti.  Olayın iç yüzü anlaşıldıktan sonra devreye giren Babekir Zebari ise, Nesrîn’in ailesine para vererek susmalarını sağladı.

Kadir Kaçak, Adıl Botani ve Serbest Sindori

Nazik ve Solîn: Aileleri KDP’ye katılmak istemeyen kardeşlerden Nazik (16), 1994’te KDP’nin Şengal sorumlusu Kadir Kaçak, KDP Politbüro üyesi Adil Botani ve Serbest Lezgin Sindori tarafından kaçırıldı. KDP'ye karşı boyun eğmeyen ailenin ikinci kızı Solîn (17) ise, 1995’te kaçırılarak tecavüz edildi. Her iki kardeşin cenazeleri çırılçıplak halde bulundu. Akrêli olan aile ise, baskılar nedeniyle Güney Kurdistan’ı terk etti. HEWLÊR

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.