Başûr seçimleri ve KDP’nin iç savaş tehdidi

Forum Haberleri —

KDP/foto:AFP

KDP/foto:AFP

  • MİT’in KDP ile kurduğu stratejik ittifak, Kürtleri birbirine kırdırma ve yok etme amacını taşıyor. KDP desteğiyle yürütülen Kürt avında ölüm hücreleri aktif olarak iş başında. YNK lideri Bafil Talabani’ye suikast çağrısı da bu stratejik ortaklığın önemli bir parçası.
  • KDP, bu amaçla Başûr seçimleri için seferberlik ilan etmiş durumda. Birçok aşiret lideriyle sıkı pazarlıklar söz konusu. 4 aydır ödenmeyen işçi ve memur maaşlarını seçimler için bir koz olarak kullanıyor. KDP, seçimler için stokladığı büyük bir parasal kaynağı yavaş yavaş piyasaya dağıtıyor.

TOLA WELAT

İsrail ve İran’ın 3. Dünya Savaşı'nı fiilen Ortadoğu'nun tümüne yaymalarının arifesinde Başûr Kürdistan’da, 20 Ekim’de yapılacak parlamento seçimleri Güney halkı için önemli bir demokrasi testi olacak. Zira hemen sonrası için planlanan Rojava seçimleri de Kürtler açısından hayati önemde. Rojava'da ortaya çıkan statü fırsatı ve Güney'de var olan yarı statü, statükocu bölgesel güçlerin hesaplarını bozacak cinsten gelişmelere gebe. Türkiye ve bölgesel statükoyu savunan güçler, böylesi bir süreçte Kürtler arasındaki doğacak bir ulusal birlikten ölesiye korkuyorlar. Bunun için böl, çatıştır ve imha et stratejisi uyguluyorlar. Başûr seçimleri öncesi YNK-KDP arasındaki husumeti derinleştirmek isteyen güçlere karşı dikkatli olmak gerekiyor.

Başûr seçimlerinin provoke edilmesiyle ortaya çıkabilecek bir kargaşada Kürtler arasında bir iç savaş riski bulunmaktadır. TC işgalciliği, KDP ile birlikte güneyde PKK’ye karşı sürdürdüğü savaşta darbe üzerine darbe yerken var olan kaosu daha da derinleştiriyor. TC, PKK'ye karşı perişan olduğu uzun ve yıpratıcı savaşta Türkmenler, paramiliter çeteler ve su kozlarını da pazarlık masasında sonuna kadar kullanıyor. Hakan Fidan’ın Esad ile yaptığı son görüşmelerde de masada Rojava'daki Kürt liderlere suikast planları bulunmaktadır. TC, Kürtleri birbirine karşı kullanarak ortaya çıkan tarihi fırsatı boşa çıkarmaya dönük kirli senaryolar peşindedir. İsrail’in Hamas ve Hizbullah liderlerine yaptığı şok suikastlerden rol çalma hesapları yapıyor. Kürt öncülere dönük alçakça suikastlerle sonuç almak istiyor. TC, Ortadoğu'da var olan bu kaos ve konjonktürden yararlanarak defacto sonuçlar yaratmayı amaçlıyor!

TC, Kürt halkının özgür yaşam güvencesi ve Kürdistan öz savunma gücü PKK’ye karşı yürüttüğü imha amaçlı savaşta aktif olarak KDP’yi kullanıyor. KDP desteğiyle Kürt ulusal birlik umutlarını da yok etmeyi amaçlıyor. AKP-MHP politikalarına kendisini tamamen yatıran KDP, küresel ve bölgesel güçlerle PKK’nin tasfiyesi için temaslar yürütüyor. KDP, artık Kürt halkı için giderek varoluşsal bir tehdide dönüşüyor. Dört parçada bulunan Kürt örgütlülüğünü tümden dağıtma stratejisi yürütüyor. Karanlık istihbarat örgütleriyle işbirliği yaparak Kürdistan'ı istikrarsızlaştırıyor. Kürdistan’ın yer altı ve yer üstü zenginlik kaynaklarını düşmana peşkeş çekiyor ve bununla büyük paralar kazanıyor.

KDP, sahip olduğu kirli zihniyetle Kürtlük ve Kürdistan kaygısının zerresini bile taşımıyor. İktidar ve para hırsları için Kürt halkına yapamayacakları ihanet ve kötülük yoktur. Sırtını Ezîdî halkının soykırımcısı IŞİD dahil tüm Kürt düşmanlarına açık bir ihanete dayayan KDP, dört parça Kürdistan için örgütlendirdiği paramiliter çeteleriyle birlikte Kürt halkıyla aktif bir savaş halindedir. Geçmişte Kürt halkına karşı kimyasal silah kullanan Saddam’la anlaşarak Hewler’i YNK’den gasp eden KDP’nin Kürt halkı açısından sicili oldukça kötüdür. Qasımlo, Dr. Şivan ve birçok Kürt liderin şehit edilmesi, Brakuji, Ezidi halkını sırtında vurma, PKK’ye karşı yürüttüğü savaş, Maxmur’a uyguladığı ambargo, Rojava'ya dönük düşmanca politikalar ve Kerkük’le birlikte Başûr Kürdistan topraklarının %50'sini referandumla kaybetmesi, Kürt halkına yakın süreçte yaşattığı trajedilerden sadece birkaçıdır.

Ortadoğu'da bu yakıcı gelişmeler yaşanırken, Başûr'daki seçimlere kısa bir süre kala KDP'nin tırmandırdığı gerilim had safhada. İşgalcilere ve işbirlikçilere karşı ulusal birlik temelinde açık tavır alan Bafil Talabani ve Kubat Talabani, KDP ve Türk devletinin açık hedefi konumunda bulunuyorlar. Bafil Talabani’ye açıktan suikast çağrıları yapan eski istihbaratçı İsmail Hakkı Pekin, daha önce de Paris Katliamları’nı yaptıklarını itiraf etmişti. MİT koordinatörlüğünde, Kürdistan'ın dört parçası ve Avrupa başta olmak üzere Kürt öncülerine dönük bir imha konsepti oluşturulmuş durumda. Bu temelde, MİT’in KDP ile kurduğu stratejik ittifak, Kürtleri birbirine kırdırma ve yok etme amacını taşıyor. KDP desteğiyle yürütülen Kürt avında ölüm hücreleri aktif olarak iş başında. YNK lideri Bafil Talabani’ye suikast çağrısı da bu stratejik ortaklığın önemli bir parçası. TC ve suç ortağı KDP’yi bu soykırımcı planlarından caydıracak bir karşı hamle örgütleme görevi, Kürt halkının önünde en acil mesele olarak duruyor.

Özcesi, Başûr seçimleri öncesi YNK, giderek artan halk desteğiyle önemli avantajlara sahip. Bunu görüp paniğe kapılan KDP, Kürtler arasında giderek prestiji artan YNK’yi zayıflatmak istiyor. KDP, bu amaçla Başûr seçimleri için seferberlik ilan etmiş durumda. Birçok aşiret lideriyle sıkı pazarlıklar söz konusu. 4 aydır ödenmeyen işçi ve memur maaşlarını seçimler için bir koz olarak kullanıyor. KDP, seçimler için stokladığı büyük bir parasal kaynağı yavaş yavaş piyasaya dağıtıyor. Kirli tuzaklarla dolu seçim mühendisliği konusunda da akıl hocası Erdoğan’dan başkası değil. Şurası nettir, kaybedeceğini anlayan KDP, Kürtler arasında bir iç savaşı göze alacak kadar gözünü karartmış durumda. Kendisine karşı oluşan toplumsal muhalefeti bölme ve sindirmek için varını yoğunu ortaya koyuyor. KDP’nin toplumsal muhalefeti bastırmak ve sindirmek için silahlandırdığı milis oluşumlar, seçim için sahaya sürülmüş durumda. Korku ve şiddetle sonuç almak isteyen KDP’ye karşı, Kürt halkının iş işten geçmeden harekete geçerek kurduğu bu oyunu bozması gerekiyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.