Beryl Kasırgası yıkarak ilerliyor
Dünya Haberleri —
- Amerika’nın Atlantik kıyılarını etkisi altına alan Beryl Kasırgası Karayipler'de yarattığı büyük yıkım ardından Jamaika'ya doğru ilerliyor. Carriacou adasında evlerin yüzde 90’ı yıkıldı.
Güneydoğu Karayipler'i vuran Beryl Kasırgası, bölge genelinde en az 6 kişinin ölümüne ve Grenadinler Takımadaları’ndaki bir adadaki evlerin yaklaşık yüzde 90'ının yerle bir olmasına neden oldu. Saffir-Simpson Ölçeği Katagori 4 fırtınası olarak tasnif edilen kasırga, salıya kadar tüm Karayipleri ve Orta ve Kuzey Amerika’yı etkisi altına alacak. Güneydoğu Karayiplerde yıkıma sebep olan kasırga, Jamaika ve Cayman Adalarını etkisi altına aldı.
Bir anda 1’den 4’e yükselen durum karşısında bilim insanları, fırtına şiddetindeki bu ani yükselişin insan kaynaklı iklim değişikliğinden kaynaklandığını söylüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan iklim bilimciler, "Bilim kurgu malzemesi olacak ölçekteki felaketler artık meteorolojik gerçekler haline geldi. Bunun baş sorumlusu insanları sebep olduğu iklim krizi" dedi.
Rüzgar hızı saatte 250 km
Jamaika'nın başkenti Kingston'ın yaklaşık 480 km doğu-güneydoğusunda yer alan kasırga saatte 250 km hızla esen rüzgarlarla ilerliyor. Yetkililer, bölge sakinlerini erzak depolamaya ve evleri için tedbir almaya çağırdı. Jamaika Başbakanı Andrew Holness, X.'te "Tüm Jamaikalılara yiyecek, pil, mum ve su stoklamaları çağrısında bulunuyorum. Kritik belgelerinizi güvence altına alın ve mülkünüzü tehlikeye atabilecek tüm ağaçları veya eşyaları kaldırın" dedi.
ABD'deki Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Jamaika'nın Beryl'in doğrudan rotası üzerinde göründüğünü ve fırtınanın ada ülkesine yaşamı tehdit eden rüzgarlar, yoğun yağış ve fırtına dalgaları getireceğini bildirdi. NHC Direktörü Michael Brennan, çevrimiçi bir brifingde, "En çok Jamaika'dan endişe duyuyoruz. Büyük bir kasırga çekirdeğinin adanın yakınından veya üzerinden geçmesini bekliyoruz" dedi.
‘Durum vahim’
Yetkililer, Grenada'da üç kişinin ve St Vincent ve Grenadinler'de bir kişinin daha öldüğünü, beş kişinin kayıp olduğu kuzey Venezuela'da iki ölüm daha bildirildiğini söyledi. O bölgedeki yaklaşık 25.000 kişi de Beryl'den gelen yoğun yağıştan etkilendi.
“Durum vahim” şeklinde başladığı basın açıklamasında Grenada'da Başbakan Dickon Mitchell, fırtınanın gözü tarafından vurulan Carriacou adası ile iletişimin tamamen kesildiğini evlerin, telekomünikasyon, elektirik ve yakıt istasyonlarının yerle bir olduğunu doğruladı. Mitchell şunları ekledi: "Ulaşım imkanlar hala çok kısıtlı çok sayıda ölüm ile karşılaşmayı bekliyoruz"
Başbakan Ralph Gonsalves, St Vincent ve Grenadinler'de kasırganın ardında "muazzam bir yıkım" bıraktığını, buna Union Adası'ndaki evlerin yaklaşık yüzde 90'ının yıkılması da dahil olduğunu söyledi. Myreau ve Canouan adalarında "benzer düzeyde yıkım" beklendiğini söyledi.
Aniden 4. Katagoriye geçti
Beryl, Atlantik kasırga sezonunun ilk kasırgası ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), bunun "çok aktif bir kasırga sezonu olması beklenen bir durum için endişe verici bir emsal oluşturduğunu" söyledi. Rowan Üniversitesi meteoroloğu Andra Garner'a göre ise “Beryl, 10 saatten kısa bir sürede 1. Kategoriden 4. Kategoriye geçti. Bu, Atlantik kasırga sezonunun zirvesi olan Eylül ayından önce kaydedilen en hızlı yoğunlaşmaydı.” Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, 1 Haziran'dan 30 Kasım'a kadar sürecek 2024 kasırga sezonunun, 17 ila 25 isimli fırtınayla ortalamanın çok üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor. KİNGSTON