Bir gün defolup gidecekler

Marunis köyü direniş

Marunis köyü direniş

  • Colemêrg’in Marunis köyündeki maden çalışmalarına karşı 40 günden fazladır eylem yapan köylüler, "Ne yaparlarsa yapsınlar bu topraklardan defolup gidecekler" dedi.

Marunis'teki madene karşı 41 gündür direnişte olan köylüler, dayanışma beklediklerini ve maden şirketine dair bölgede araştırma yapılmasını istedi. 

Colemêrg’in Marunis köyünde 2007’den bu yana devam eden ve doğada büyük bir tahribata neden olan maden çalışmalarına karşı 22 Nisan'da başlatılan nöbet eylemi devam ediyor. 41 gündür devam eden eylemdeki talepler şunlar: "Köy ve mera alanlarında bulunan maden ocağının faaliyeti durdurulsun. Çevreye verilen zararların tazmin edilsin. Köylülerin yaşam alanları eski hale getirilerek maden faaliyetinin bıraktığı tahribat ortadan kaldırılsın. Bölgede yeniden ağaçlandırma yapılsın." 

Hiçbir denetleme yok

Marunis’taki eylemcilerden Abdullah Biçer, 40 gün geçmesine rağmen taleplerinin yeterince duyulmadığını söyledi. Biçer, "Kimse bizim niçin burada eylemde olduğumuzu sormuyor. Eylemi de sahiplenmiyor. Hiçbir devlet yetkilisi de gelip burada maden şirketinin kararlara uyup uymadığına bakmıyor. Hiçbir denetleme yok. Maden alanının dere yatağına ve su kaynaklarına uzak kurulması gerekirken, buradaki şirket tam aksine hareket ediyor. Maden sahalarının dere yatağının hemen yanı başına kurdukları görüntülerle ortadadır” dedi.

Doğamızı mahvetmesinler

"Sonucu ne olursa olsun mücadelemizi sürdüreceğiz" diyen Biçer, madencilerin bölgeyi terk etmesini istediklerini vurguladı. Biçer, şunları söyledi: "Yeter artık. Bu kadar doğamızı mahvetmesinler. Ne yaparlarsa yapsınlar bu topraklardan defolup gidecekler. Kimseden para da istemiyoruz. Eskiden binlerce hayvan besin ihtiyacını karşılarken şuan tek bir hayvan ihtiyacını karşılayamıyor. Gerekli inceleme başlatılmalı. Ruhsatların araştırılması ve madenlerin hangi şartlarda çalıştıkları incelenmesi gerekiyor.”

ÇED raporlarına aykırı

Doğayı korumak amacıyla eyleme başladıklarını ifade eden Adil Biçer de hayvancılık yapmadıklarını ve derelerin madenler nedeniyle kirlendiğini kaydetti. Biçer, maden ocağının derenin yanı başında çalışmalarını sürdürdüğüne işaret ederek, "Maden, ÇED raporlarına aykırı bir şekilde kurulmuş. Bu nedenle doğa tamamıyla büyük bir zarara uğradı. Balık çeşitleri yok oldu, küçükbaş hayvanlar su ihtiyacını karşılayamıyor” diye konuştu.

Emekli albayın tehdidi

Sedex Madencilik'in sahiplerinden biri olan emekli asker Hızır Keskin’e madenin kapatılması için talepte bulundukları sırada hakaretlere maruz kaldıklarını söyleyen Biçer, şunları kaydetti: "Her görüşmede emekli albay olduğunu söyleyerek, aile büyüklerimizi tehdit ediyor. Hızır, yıllardır her haklı talebimiz karşısında kendi askeri kimliği üzerinden büyük bir güce sahip olduğunu söyleyip halka masa altında sopa gösteriyor. Devam eden eylemimizin bir faydası olmayacağını söylüyor. 

Madenler kapatılsın

Burada bulunan hiçbir insan bir taşkınlık veya farklı bir amacıyla burada bulunmuyor. Tek amacımız doğamızı koruyup daha fazla zarar gelmesini önlemek. Kimseden bir para falan talep etmiyoruz da. Madenlerin derhal kapatılması ve doğadaki tahribatın giderilmesi gerekiyor. Bunun içinde yetkililerin de harekete geçmesi gerekiyor.” MA/COLEMÊRG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.