BM okulunda katliam

Dünya Haberleri —

Gazze/ Foto:AFP

Gazze/ Foto:AFP

  • İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Nuseyrat Mülteci Kampı’ndaki bir Birleşmiş Milletler okulunu vurdu. Saldırıda aralarında çocuk ve kadınlarında bulunduğu en az 39 kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na bağlı okul, İsrail hava saldırısının hedefi oldu. Okulda İsrail katliamından kaçan binlerce yerinden edilmiş Filistinli barınıyordu. Ancak İsrail ordusu okulda Hamas savaşçılarının saklandığını savundu. Gazze’deki yetkililer ise yüzlerce sivilin sığındığı okula yapılan saldırının “korkunç” olduğunu belirtti.

Al Jazeera muhabiri Tarık Azzum, okulun yanı sıra Nuseyrat'ta bir evin de İsrail ordusu tarafından yok edildiğini aktardı.

Öte yandan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, Dayr el-Balah’taki El Aksa hastanesine çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 70 ölü ve 300 yaralı getirildiğini aktardı. Yaklaşık yarım kilometrelik bir alana konuşlanan Bureyc Mülteci Kampı, savaştan önce BM’ye kayıtlı 46 bin mülteciye ev sahipliği yapıyordu.

Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısında yaklaşık 1200 kişi öldürüldü, 251 kişi rehin alındı. Hamas’a göre o günden bu yana Gazze'de en az 36 bin 586 kişi katledildi. HABER MERKEZİ

 

* * *

Ateşkes çabaları ne durumda?

ABD, Mısır ve Katar’dan arabulucular, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için Doha ve Kahire’de. ABD’nin duyurduğu ateşkes planı için Hamas’tan yanıt bekleniyor. Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, savaşın sona erdiği ve İsrail’in Gazze’den tamamen çekildiğini gösteren bir öneriyi “ciddi ve olumlu” şekilde ele alacaklarını açıkladı.

 

* * *

UCM’ye yaptırım

ABD Temsilciler Meclisi, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya yönelik yakalama kararı başvurusunu değerlendiren Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptırım öngören bir tasarıyı kabul etti. Tasarı buradan Senato’ya gidecek, ardından da Biden tarafından imzalanması gerekecek. UCM Başsavcısı Kerim Han, geçen ay Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı başvurusunda bulunmuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.