Boykot çağrısına adli kontrol

Boykot
- İstanbul'da boykot çağrısına destek veren 11 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nın gözaltına alınmasıyla başlayan ve tutuklanmasıyla devam eden protestoları hedef alan firmaların boykot edilmesi, hükümetin hukuksuz saldırısıyla karşılaştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "nefret ve ayrımcılık", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla başlattığı soruşturma kapsamında İstanbul'da 16 kişi hakkında yakalama kararı çıkarttı. Haklarında yakalama kararı çıkartılanlardan 11’i evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Boykot çağrısı yaptıkları nedeniyle gözaltına alınan 11 kişiden oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu, adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk edilirken, 11 kişi de yurt dışına çıkış yasağı ve ayda iki kez imza şartıyla serbest bırakıldı. Üzümoğlu da hakimlik sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Cem Yiğit Üzümoğlu, dün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldıktan sonra sosyal medyadan ilk paylaşımını gece saatlerinde X'ten yaptı. Üzümoğlu, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" ifadelerini kullandı. Üzümoğlu, sosyal medya platformu Instagram'dan bugün yaptığı açıklamada ise destekte bulunanlara teşekkür etti. Üzümoğlu, paylaşımında şunları kaydetti: "Herkese gösterdiği destek için teşekkür ederim. Eğer birlik olursak, eğer öteki demeden kol kola olursak, eğer barış içinde sözümüzü söylemekten çekinmezsek, umut dolu günler bizimdir. Hapsedilen gençlerimiz, yarınlarımız, gelecek cumhurbaşkanımız, mühendislerimiz, doktorlarımız, sanatçılarımız için mücadele etmek zorundayız. Bu memleket bizim, gelecek bizim."
* * *
Boykotu paylaşan işçi atıldı
Ecoplast fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya, boykot çağrısını paylaştığı için işten çıkarıldı
Evrensel'in geçtiği habere göre; Dîlok'ta bulunan Eruslu Global’e ait Ecoplast fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya isimli işçi, boykot çağrısını WhatsApp durumunda paylaştığı için işten çıkarıldı. AKP’li olmasıyla ve AKP döneminde büyümesi ile bilenen Eruslu firmasına ait Sleepy markası da boykot listesinde yer alıyor.
* * *
Polis saldırısına inceleme
Türk İçişleri Bakanlığı, Ekrem İmamoğlu'na yönelik operasyona ilişkin gerçekleşen protestolarda yaşanan polis saldırısına inceleme başlattı. Tolga Şardan, T24'te dün yayımlanan yazısında, İçişleri Bakanlığı'nın İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, İzmir, Bursa, Eskişehir gibi büyükşehirlerdeki protestolarda polisin yurttaşa yönelik müdahale tarzının araştırılması ve incelenmesi amacıyla müfettiş görevlendirmesi yaptığını yazdı. Yaşananların araştırılması çerçevesinde özellikle gözaltı ve nezarethanede tutulma işlemleri konusunda bazı özel ihbar ve şikayetler de incelemeye alındı. Şardan, "Örneğin, gözaltına alınan bir kadın şüphelinin, 'Erkek polis göğüslerime dokundu, o sırada altıma kaçırdım' şeklindeki açıklamasının açığa çıkartılması amacıyla müfettiş görevlendirmesi yapıldı" ifadelerine yer verdi.
Gezi Direnişi'ndeki eylemler de sonrasında benzer araştırma ve denetleme yapıldı. Polis amir ve müdürlerinin bilgisine başvuruldu, ancak inceleme boyutunu aşıp ileri gitmemişti.
* * *
Mahir Polat ATK'ye sevk ediliyor
Cezaevinde tutulan ve sağlık durumu sebebiyle hastaneye sevk edilen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, muaye edildi. Polat'ın önümüzdeki günlerde sağlık durumuna ilişkin rapor verilmesi için Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesi bekleniyor.
Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat dün hastaneye sevk edildi. Polat, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki hastanede, sağlık durumunun ceza infaz kurumunda kalmasının elverişli olup olmadığının tespiti için kurul karşısına çıktı. Kurul, Polat'ın Adli tıp Kurumuna sevk edilmesini kararlaştırdı. Polat'ın ilerleyen günlerde Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesi bekleniyor.
Polat'ın hastaneye sevkini avukatı Erkam Erdem, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurmuştu. Erdem "Mahir Bey'i hastaneye sevk ediyorlar. Henüz hangi hastane olduğunu teyit edemedik" ifadelerini kullanmıştı. Avukat Erdem, bir diğer paylaşımında ise şu bilgileri aktarmıştı: "İlk edindiğimiz bilgiye göre Mahir Bey'in hastaneye sevki acil bir durum nedeniyle değil rapor alınması maksadıyla yapılmış. Cezaevi kampüsü içerisinde bulunan hastanede bir heyetin toplandığı ve bir değerlendirme yapacakları söyleniyor."
Mahir Polat, 21 Şubat'taki açıklamasında, dört sene içinde üçüncü kez anjiyo olduğunu açıklamıştı. Üç anjiyo sonucu kalbine 6 stent takıldığını aktaran Polat, iki damarındaki tıkanmayı takip etmek zorunda olduğunu kaydetmişti. Avukat Erkam Erdem, önceki gün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Mahir Polat'ın cezaevi koşulları bakımından önem arz eden iki rahatsızlığı bulunduğunu; bunların hipertansiyon ve kalp damarlarındaki tıkanıklıklar olduğunu belirtmişti. Doktorlardan aldığı bilgiyi paylaşan Erdem, "Hipertansiyon kalp, beyin ve böbrekler üzerinde daimi olarak harabiyete neden oluyor. Kalp krizi ve beyin kanaması riskini ciddi şekilde gündeme getiriyor" ifadelerini kullanmıştı.
Mahir Polat, daha önce de yüksek tansiyon nedeniyle cezaevinde rahatsızlanmıştı. Avukatının açıklamasına göre, önce revire, oradan da cezaevi içerisinde bulunan hastaneye sevk edilmişti. Polat, 29 Mart'ta tutuklu bulunduğu Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan ambulansla Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Kontrollerinin ardından hastanenin Kardiyoloji Bölümü Yoğun Bakım Ünitesi'nde müşahede altında tutulan Polat'a anjiyo işlemi yapılmıştı. Tedavisi sona eren Polat, 31 Mart'ta taburcu edilmesinin ardından ceza infaz kurumuna gönderilmişti.