Brüksel’de sağa karşı ikinci gösteri

Dünya Haberleri —

Belçika'da aşırı sağ karşıtı eylem / foto:AFP

Belçika'da aşırı sağ karşıtı eylem / foto:AFP

  • Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrası aşırı sağcılığa karşı Brüksel’de ikinci kitlesel protesto yürüyüşü düzenlendi. Belçika Anti-faşist Koordinasyonu (CAB) tarafından organize edilen yürüyüş yaklaşık 20 toplumsal hareket ve örgütü bir araya getirdi.

9 Haziran'da yapılan ve faşist, ırkçı ve popülist partilerin büyük başarı elde ettiği Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden bu yana Belçika'nın başkenti Brüksel’de ikinci büyük yürüyüş gerçekleşti. Belçika Anti-faşist Koordinasyonu (CAB) tarafından organize edilen yürüyüş yaklaşık 20 toplumsal hareket ve örgütü bir araya getirdi.

CAB üyesi Sixtine Van Outryve, "Bugünkü yürüyüş, aşırı sağın bize vermek istediği umutsuzluk mesajlarına karşı bir umut mesajı vermek açısından önemli. Hangi milletten olursa olsun, ne kazanırsa kazansın, ne iş yaparsa yapsın herkesle dayanışma içinde olduğumuzu göstermek önemli. Biz birlikte duruyoruz ve bizi bölmeyen bir toplum istiyoruz. Dışlamayan bir toplum, ırkçı ya da cinsiyetçi olmayan bir toplum" diyerek amaçlarını ve hedeflerini özetledi.

Önlenebilir bir tehlike

Aşırı sağ söylemin normalleşmesine yönelik endişelerini dile getiren Van Outryve, "Birçoğumuz Avrupa'da aşırı sağın ilerleme kaydettiğini gösteren seçim sonuçları karşısında şok olduk" dedi. Brüksel'deki göstericiler, milliyetçiliğin ve ırkçılığın yükselişinin "kaçınılmaz" olmadığını ve sosyal ve demokratik alternatifler inşa ederek buna karşı koymanın önemli olduğunu göstermek istiyor.

Henri adlı 17 yaşındaki bir protestocu "Onlara gençlerin aşırı sağ tarafından tamamen baştan çıkarılmadığını ve çoğumuzun onların fikirlerine karşı mücadele etmeye devam ettiğini göstereceğiz" dedi. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.