Cemevi yaptılar, yaylaya su getirdiler

Kadın Haberleri —

Alevi kadınlar

Alevi kadınlar

  • Durudere köyündeki kadınlar, “‘Bu erkek işidir, bu köyde erkek yok mu?” baskılarına aldırış etmeden cemevi yaptı, yaylaya su getirdi ve güneş panelleri kurdu.

Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Durudere köyünde (Filtise), başta cemevi olmak üzere birçok proje kadınlar tarafından yapılıyor. Cemevi inşaatı ise 2013’te başlayıp 2014 yılında bitirildi. Ancak bu işi yaparken birçok zorlukla karşı karşıya kaldılar.

Köy sakinlerinden Yosma Aldemir, “Bu civardan 2 kişi Hakk’a yürümüştü. Cenazesi morga sığmayınca kadınlar olarak şu an hizmette olan cemevini yapmaya karar verdik” sözleriyle cemevi yapma sürecini Pirha’ya anlattı.

 

 

6 kadın işi üstenlendi

İstanbul’da Armutlu Cemevinde 20 kadınla bir araya gelerek işe başladıklarını belirten Aldemir, “Bu işe girerken 500 lira para ortaya koyduk. Daha sonra Güllü Özen, İpek şahin Endem Şimşek, Fadik Aldemir ve Güldalı Şimşek’le yola devam ettik. Dernektekilerin, ‘yapmayın, etmeyin’ diye karşı çıkmaları üzerine biz de gidip pire danıştık. Pirimiz, ‘Sakın parayı dağıtmayın, derneğe de vermeyin. Ben sizin peşinizdeyim. Yolunuza devam edin’ dedi” ifadelerini kullandı.

Altınlarımızı, bileziklerimizi bozduk

Gerekli para topladıktan sonra Durudere’ye gelindi ve okulun bitişiğindeki boş arsaya temel atıldı.  Aldemir şöyle devam etti: “Cemevini yaparken Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Sünnisi, bütün köylerden para topladık. Eşlerimiz bize yoldaş oldular. Yetmediği yerde bileziklerimizi, altınlarımızı bozdurduk. Çalışan komşularımızdan, iş adamlarından yardım aldık. Düğün ve cenaze hizmetlerimizi de cemevinde yapıyoruz. Hakk’a yürüyen canlarımızın cenazelerinde aşıklarımız, dedelerimiz değiş söylüyorlar. Hakk’a yürüyen canlarımızın hizmetlerini de anadilimizde yapıyoruz.”

Suyu da getirdik

Köydeki Ali Baba tekkesine çeşme, yaylalarına 7 ev ve güneş panelleri yaptıklarını ifade eden Aldemir, yayladaki su sorununu çözdüklerine yine baskılarla maruz kaldıklarını söyledi: “‘Bu erkek işidir, bu köyde erkek yok mu? Dernek yok mu? Muhtar yok mu?’ dediler. Ama kadınlar imece usulü bir araya gelerek köyümüzün kadınlarından para toplayarak sondajı vurdurduk. 80 metre derinlikte obanın ortasında su çıkardık. Yaylanın olduğu yere 40 tonluk bir depo yaptık ve suyu bağladık”. TOKAT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.