Cevad Zarif istifa etti

Dünya Haberleri —

Cevad Zarif

Cevad Zarif

  • İran’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanan Cevad Zarif, cinsiyet, yaş ve etnik çeşitliliği yetersiz bulup 11 gün sonra istifa etti. 

Yeni seçilen İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yardımcısı olana eski Bakan Cevad Zarif görevde iki haftayı doldurmadan istifa etti. İran'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanan Cevad Zarif, görevinin 11'inci gününde istifa ettiğini açıkladı. Zarif'in istifası Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın kabine listesini onay için meclise sunmasından bir gün sonra geldi. İran siyasetinde etkili bir figür olan ve 2013-2021 yıllarında dışişleri bakanı olarak görev yapan Zarif, meclis onayına sunulan 19 kişilik kabine listesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Çeşitlilik yetersiz deyip geri çekildi
Cinsiyet, yaş ve etnik çeşitliliğin yetersiz olduğundan şikayet eden Zarif, bu şartlarda kampanya döneminde verdiği sözleri yerine getirmesinin mümkün olmadığını söyledi. Zarif seçim döneminde muhafazakâr adaylar karşısında reformcu bir isim olan Pezeşkiyan'a destek vermişti.
Seçimlerin ardından Zarif'in de dahil olduğu bir "uzmanlar grubu", vaat edilen reformları gerçekleştirebilecek isimlerin yer aldığı bir adaylar listesi sunmuştu. Zarif'e göre kabineye önerilen isimlerden en az yedisi listede yer almayan kişilerden oluşuyor. İran siyasetini izleyen gözlemciler de önerilen kabinenin reform planları ile örtüşmediğine dikkat çekti. 

İkinci büyük kriz
Ülke siyasetinde bir numarada yer alan dini lider Ali Hamaney'in kontrolündeki muhafazakârların Cumhurbaşkanı'na bazı isimleri dayattığı değerlendiriliyor. Eski dışişleri bakanı Cevad Zarif'in istifası, Pezeşkiyan'ın henüz bir aylık cumhurbaşkanlığı sırasında karşılaştığı ikinci büyük kriz oldu. Hamas lideri İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da Tahran'da öldürülmesinin Pezeşkiyan'ın Batı ile diyalog hedefini zora soktuğu değerlendiriliyor. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.