CHP iktidarın yedeğine düşecek mi?

Forum Haberleri —

Özel, Bahçeli, Erdoğan

Özel, Bahçeli, Erdoğan

  • Ö. Özel "gidip B. Esad’la görüşeceğim" diyor. Görüşüp de ne yapacak? Bir çözüm programı var mı? Yok. İktidara hazırlanan ve karşılaşılan sorunlara kendi çözüm projelerini sunan bir politikacı gibi davranmıyor.

ZEKİ AKIL

AKP ve MHP iktidarı Türkiye’yi büyük bir tıkanmanın ve yıkımın eşiğine getirdi. Bu iktidarla sorunların çözülemeyeceği de anlaşılmıştır. Çünkü AKP 22 yıldan beri iktidarda. Türkiye tarihinde en fazla iktidarda kalan parti. Bu partinin iktidarda kalmak için kurduğu ittifaklar da son derece karanlık ve sorunlu ittifaklardı. Fettulahçılarla yapılan ittifak gizliydi ve içeriği halka açıklanmadı. Ardından iktidarın paylaşımı için aralarındaki kavga Türkiye’ye büyük faturalar ödetti. MHP’yle kurulan ittifak da öyle. Devlet bürokrasisi ve maddi kaynakları pervasızca MHP’ye peşkeş çekilmiş.

MHP’ye hiçbir zaman devlet olanakları bu kadar sunulmamıştı. MHP her zaman devletin sokaktaki kirli işlerini yapan bir kontrgerilla örgütlenmesi oldu. Adı partiydi ama işlevi yasal partilerin yaptıklarıyla sınırlı kalmadı. Şimdi de Ankara’nın merkezinde Sinan Ateş olayında görüldüğü gibi cinayetler tertipliyorlar. Alaattin Çakıcı gibi mafyalaşmış ve yapmadıkları kötülük kalmamış kişiler üzerinden Türk siyaseti dizayn edilmek isteniyor. Birçok gazeteci ve politikacı tehdit edildi, saldırıya uğradı. Sözde ÖSO komutanları gelip Bahçeli ve A. Çakıcı’yla poz veriyorlar. Bu pozları da MHP ve Çakıcı’nın kendileri basına servis ediyorlar.

MHP ırkçı ve marjinal bir partidir. Dünyada böyle partiler hep denetim altında olurlar. Çünkü demokrasi ve özgürlükler için tehdit kaynağıdırlar. Ancak Türkiye’de tersi yapılıyor. Devleti onlara sunarlar. Polis şefleri gider Bahçeli’nin ellerine sarılır. Devletin birçok kurumunda istedikleri gibi örgütleniyorlar. Erdoğan bir zamanlar Fettullahçılar için "Ne istediniz de vermedik’’ diyordu. İktidara kalmak için şimdi aynısını MHP’ye yapıyor. Bahçeli sürekli partileri ve politikacıları tehdit eder, hakaretler yağdırır. Bu Türkiye’nin normali olmuş. Ayrıcalığı varmış gibi bütün partiler ve basın bunu kabullenmiş. Bahçeli’nin bu ayrıcalığı nereden geliyor? Tabii ki, herkes onun devlet içindeki karanlık odaklara yaslanarak böyle yaptığını biliyor.

Erdoğan yerel seçimleri kaybetti ve ikinci parti durumuna düştü. Ancak böyle bir şey olmamış gibi o ve Bahçeli borularını öttürüyorlar. Bu açıdan muhalefeti sorgulamak ve ciddi biçimde tartışmak gerekiyor. Seçimlerde en fazla oyu alan, birinci sıraya yükselen CHP ve diğer muhalefet güçleri neredeler, ne yapıyorlar? Özgür Özel ve diğer CHP’liler de böyle bir sonuç beklemiyordu. Ama iktidar olmak isteyen bir parti hızla bu sonuçları değerlendirir ve ülkeyi böyle büyük çıkmazlara sokan hükümetten kurtarmanın yollarını arar. Ö. Özel asgari ücret, emekli maaşları ve artan yoksulluk üzerinde duruyor. Bu da yapılır ama Türkiye’nin can yakan veya ekonomik yıkıma sürükleyen asıl sorunlarına el atmak gerekmez mi?

Türkiye’nin en büyük ve can alan, can yakan sorunu Kürt sorunudur. Türk ordusu şimdi on binlerce askerini Suriye ve Irak topraklarına sürmüş, orada üsler kurmuş. Çatışma alanları ve işgal bölgeleri giderek artıyor. CHP, Erdoğan’ı "Türkiye’yi Suriye batağına’’ sokmakla itham ediyor. Ö. Özel "gidip B. Esad’la görüşeceğim" diyor. Görüşüp de ne yapacak? Bir çözüm programı var mı? Yok. İktidara hazırlanan ve karşılaşılan sorunlara kendi çözüm projelerini sunan bir politikacı gibi davranmıyor. Şu an Irak toprakları içinde büyük bir savaş var. Türk ordusu sürekli silah ve güç aktarıyor. Köyler boşaltılıyor. Bu savaşın Türkiye’ye ve Kürt halkına maliyeti nedir? Neden Kürtlerle savaşmak ve komşu ülkelerde sürekli güç bulundurmak zorundalar? Kürtlerle barışıp doğal hakları verilse bu kayıplara ve masraflara gerek kalır mı?

Irak ve Suriye topraklarında işgal edilen bölgeler ve yapılan askeri üsler Türkiye’ye huzur ve güvenlik getirecek mi? Kaç yıl daha böyle devam edecek? Ordusunu bu kadar geniş bir coğrafyaya yayan bir hükümet onların can güvenliğini sürekli sağlayabilecek mi? Konjonktür değiştiğinde daha ağır sorunlarla karşı karşıya gelme olasılığı yok mu? Bu kadar devletle haşır neşir olunacağına sorunun asıl sahipleriyle oturup konuşulmuyor ve sorun kalıcı biçimde çözülmüyor. Bu Kürtlerin durumunu da rahatlatır ama asıl olarak Türkiye’yi rahatlatır ve bu kanlı belalardan uzaklaştırır. Her tarafı üsler, kalekollarla ve duvarlarla donatmak güvenliği kalıcı hale getirir mi? İsrail bunu fazlasıyla yaptı ama bugün nasıl bir boğazlaşma olduğunu dünya görüyor.

CHP tarihi bir sınavla karşı karşıyadır. Ya bu kanlı sürece son verecek çözüm projelerini yapar ve halka sunar ya da Erdoğan ve Bahçeli’nin kuyruğuna takılır gider. Türkiye halklarının ve demokrasi güçlerinin bu can alıcı sorunu günlük kısır siyasi çekişmelerden çıkarmak için daha fazla çaba harcaması gerekiyor. CHP şu anki performansıyla etkisiz kalıyor. İşin kötüsü Türkiye’nin gündemini hala Erdoğan ve Bahçeli belirliyor. Bunlar da demokrasiyi değil, savaşı yayıyor ve faşizmi derinleştiriyorlar.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.