Çırak Sihirbaz

Kültür/Sanat Haberleri —

"Çırak Sihirbaz" kitabı

  • Haftanın Kitabı'nda Ceyhan Usanmaz, yazmak ve yazarlık üzerine düşüncelerini daha önce "Ölülerle Uzlaşmak" adlı kitabında okuduğumuz Margaret Atwood'un yeni makalelerinin yer aldığı "Çırak Sihirbaz" adlı kitabı üzerine konuşuyor.

Margaret Atwood, yazmak ve yazarlık üzerine düşüncelerini daha önce Ölülerle Uzlaşmak kitabında ele almıştı. Yazarın Cambridge Üniversitesi'nde verdiği altı konferansın metinlerinden oluşan "Çırak Sihirbaz" yakın zamanda okuyucuyla buluştu. Kurgu eserleriyle tüm dünyada yakından takip edilen Margaret Atwood bu kitabında eleştirmen kimliğiyle görüyoruz.

1982'den başlayarak 2004'e dek tarihlenen yazılarını kronolojik olarak ve belli temalar çerçevesinde bir araya getirmiş Atwood. Her bir bölüm hakkında şu bilgileri veriyor kitabının başlangıcında: "Birinci bölüm, üniversite birinci sınıf öğrencilerinin okuma listelerinde yer alması muhtemel olan romanım Damızlık Kızın Öyküsü’nü yazıp yayımlattığım 1980’leri kapsıyor. Kanada’da dünyaca ünlü olmaktan diğer yazarlar gibi dünyaca ünlü olmaya geçiş yaptığım dönemdi bu. Berlin Duvarı’nın yıkıldığı 1989’a kadar devam ediyor. İkinci bölüm, 1990’lardan makaleleri içeriyor ve yirmi birinci yüzyılın başladığı 2000 yılına kadar sürüyor. Üçüncü bölüm ise ünlü 9/11 felaketinin yaşandığı 2001’den günümüze kadar geliyor." 

Görüldüğü gibi, tarihleri verirken önemli olaylara da özellikle değinmiş Atwood. Bunun nedeni, Çırak Sihirbaz'daki yazıların yazarlar, kahramanlar ve hikâyelere kadar 'hayat' hakkında da olması. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.