Çocuklarda kabızlık
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Çocuklar düzenli tuvalet eğitimi almaları için (davranış motivasyonu ile) teşvik edilmelidir. Bu durumlarda sabır ve öğüt verme gereklidir. Duygusal nedenlerden kaynaklı kabızlıkta psikoterapi gerekli olabilir.
Kabızlık bağırsak hareketlerinin zorlaşmasından veya azalmasından dolayı kalın bağırsağın tam olarak boşaltılamaması durumudur. Dışkı genellikle serttir; dışkılama zor ve seyrektir. Dışkılama sayısının haftada ikiye veya daha aza inmesine kabızlık denilir.
Çocuklarda kabızlığın nedeni genellikle istemli olarak tutmaktır. Aşırı diyet yapan insanlarda (özellikle genç kızlarda) ve açlık esnasında da kabızlık sık yaşanmaktadır. Hareketsizlik de kabızlığı tetiklemektedir. Tuvalet eğitimine direnç ve psikolojik problemler organik durum olmadan kabızlığa yol açabilir. Anüsün irritasyonu (döküntü vb.) dışkılamadan kaçınmaya yol açabilir. Tiroid bezi yetmezliği (guatr), bazı ilaçlar (özellikle depresyon ilaçları) ve bazı bağırsak hastalıkları da kabızlık yapmaktadır.
Kabızlık karın ağrısı ve şişkinlik yapmaktadır. Çok şiddetli durumlarda bağırsağın en alt kısmı dışarıya dönebilir.
Başta sıvı alımı artırılmalı. Diyet geliştirilmeli ve safra maddesi/posa oranı yüksek olan yiyecekler (meyve, lifli sebzeler, kepek unundan yapılmış ekmekler vb.) tercih edilmelidir. Diyet yetersiz/etkisiz kalıyorsa dışkı yumuşatıcılar ve bağırsağın boşalmasını sağlayan ilaçlar verilmelidir.
Çocuklar düzenli tuvalet eğitimi almaları için (davranış motivasyonu ile) teşvik edilmelidir. Bu durumlarda sabır ve öğüt verme gereklidir. Duygusal nedenlerden kaynaklı kabızlıkta psikoterapi gerekli olabilir.
Çocuklarda en çok kabızlık yapan bağırsak rahatsızlığı Hirschsprung hastalığıdır. Doğuştan olan bu hastalıkta kalın bağırsakta hareket bozukluğu bulunmaktadır. Normalinde sindirilmiş besinler bağırsak duvarındaki kasların ritmik kasılmalarıyla ilerler. Bu kasılmalar bağırsak duvarında bulunan sinir hücreleri tarafından sağlanır. Hirschsprung hastalığında bu sinir hücreleri olmadığından dolayı kasılma olmaz, bağırsak hareket etmez ve tıkanıklık yaşanır. Bu karın şişkinliğine yol açar. Hastalığın ağır olduğu durumlarda yeni doğanlarda ilk günlerden itibaren bebekler dışkılayamaz. Doğuştan bir hastalık olmasına rağmen bazı hastalarda tanı geç konulur. Bağırsaktaki hastalıklı bölüm cerrahi ile çıkarılmalıdır. Bazen bir kaç ameliyat gerekli olabilir.