Sitomegalovirüs (CMV)
Dersim DAĞDEVİREN yazdı —
- Sitomegalovirüs insanlarda ve çok sayıda hayvanda bulunur. Ancak, bir türün virüsü başka bir türe bulaşamaz. Virüs dünya çapında yaygındır ve doğuştan gelen enfeksiyonların en yaygın virüsüdür.
Sitomegalovirüs insanlarda ve çok sayıda hayvanda bulunur. Ancak, bir türün virüsü başka bir türe bulaşamaz. Virüs dünya çapında yaygındır ve doğuştan gelen enfeksiyonların en yaygın virüsüdür. Yaş ve sosyo-ekonomik faktörler hastalığın meydana gelmesi bağlamında önemlidir. Cinsel partner sayısı, küçük çocukların bakım şekli ve hijyen koşulları gibi faktörler de rol oynamaktadır. Almanya'daki hamile kadınların yaklaşık yüzde 47'sinde spesifik antikorlar tespit edilmiştir. Böbrek nakli hastalarında bu oran yüzde 77'dir. Özellikle 3 yaşına kadar olan çocuklar idrarlarında yüksek viral yük salgılarlar. Bu nedenle antikorları olmayan hamile kadınlar için tehlikelidirler.
Virüs gözyaşı sıvısında, tükürükte, idrarda, genital salgılarda, anne sütünde ve kanda bulunabilir. Bu nedenle virüs, bulaşıcı vücut sıvılarıyla temas yoluyla, örneğin emzirme, öpüşme, cinsel temas ve aynı zamanda kan ürünleri ve organ nakli yoluyla bulaşabilir. Kuluçka süresi dört ila altı hafta arasındadır. Virüs taşıyıcı tarafından virüsü başkasına bulaştırma prensip olarak ömür boyu aralıklı olarak mümkündür.
Bağışıklık sistemi güçlü kişilerde bu virüs enfeksiyonu genellikle belirtisiz kalmaktadır veya spesifik olmayan semptomlara (grip benzeri solunum semptomları, yorgunluk, ateş, öksürük) neden olur. Enfeksiyon, yeni doğanlarda veya bağışıklık yetmezliği olan ya da bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gören kişilerde komplikasyonlara neden olabilir ve çok sayıda organ sistemine (akciğerler, karaciğer, bağırsaklar, gözler) zarar verebilir. Rahimde enfekte olan yenidoğanlarda büyüme geriliği ve özellikle işitme bozukluğu görülebilir. Ayrıca uzun vadeli nörolojik hasar da sıklıkla gözlenmektedir.
Hastalık, yani birincil enfeksiyon laboratuvar testleri yoluyla teşhis edilmektedir. Reaktivasyon, yani hastalığın kendisini tekrardan belli etmesi, ile birincil enfeksiyon arasında farkı tespit etmek kolay değildir.
Hamileliğin ilk üç ayında, birincil enfeksiyon fetüs için yüksek risk oluşturur ve fetüslerin %50'sinden fazlasında ciddi kalıcı hasara yol açar. Hamileliğin son üç ayında bulaşma oranı yaklaşık %80 ile oldukça yüksektir, ancak bu dönemde fetüs pek zarar görmez.
Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda, AIDS hastalarında, doğuştan enfekte yenidoğanlarda ve prematüre bebeklerde aktif bir enfeksiyonu tedavi etmek için gansiklovir isimli ilaç kullanılır. Hamile kadınların ve emziren annelerin bu ilaçla tedavisi önerilmez.